Η Ισινμπάγιεβα είναι η κακιά της ημέρας, έχει όμως άδικο;

Η Ισινμπάγιεβα είναι η κακιά της ημέρας, έχει όμως άδικο; Facebook Twitter
Αν το δούμε ψυχρά και αντικειμενικά, η Ρωσίδα αθλήτρια μάλλον έχει δίκιο.
42

Με μάλλον ξινό και τσαμπουκαλεμένο ύφος, η Γελένα Ισινμπάγιεβα πήγε στο Ρίο όχι για να αγωνιστεί, αλλά για να εκδικηθεί όσους δεν επέτρεψαν στην ίδια και τη ρωσική ομάδα του στίβου να αγωνιστούν. 

Έδωσε μια αυστηρή συνέντευξη τύπου, κατηγόρησε την IAAF -«Ο Θεός θα τους κρίνει», είπε-, και λέγοντας ότι οι κατηγορίες για οργανωμένη κρατική, ρωσική επιχείρηση ντόπινγκ δεν έχουν αποδειχθεί επαρκώς. (Είναι βέβαια η προσωπική της άποψη, όμως ελάχιστοι απ' αυτούς που ερέυνησαν τα στοιχεία θα συμφωνούσαν μαζί της.)

Στο τέλος ανακοίνωσε και πως αποσύρεται απ' την ενεργό δράση. 

 

   

Αυτό που έκανε όμως περισσότερη εντύπωση ήταν οι μάλλον μικροπρεπείς δηλώσεις της για τις συναθλήτριές της. Λίγες ώρες πριν τον τελικό, στον οποίο η Κ. Στεφανίδη κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο, η Ισινμπάγιεβα δήλωσε: 

«Είμαι πεπεισμένη πως [αν με άφηναν να αγωνιστώ] θα νικούσα, όλα το έδειχναν αυτό. Όταν τα κορίτσια θα πηδήξουν απόψε χωρίς εμένα, πιστεύετε ότι θα είναι ειλικρινείς; Αν δείτε τη μεγάλη εικόνα θα καταλάβετε πως όταν αγωνίζεσαι χωρίς την Ισινμπάγιεβα δεν πρόκειται να κερδίσεις κανονικό χρυσό μετάλλιο.»

Και συμπλήρωσε πως όποια και να κέρδιζε «σίγουρα θα νιώσει πως δεν κέρδισε στ' αλήθεια ακριβώς το χρυσό, γιατί ο νούμερο ένα στόχος της θα ήταν να κερδίσει την Ισινμπάγιεβα.»

«Όταν αγωνίζεσαι χωρίς την Ισινμπάγιεβα», είπε η ίδια, «δεν πρόκειται να κερδίσεις κανονικό χρυσό μετάλλιο. Όποια και να κέρδιζε σίγουρα θα νιώσει πως δεν κέρδισε ακριβώς το χρυσό...»

Αν το δούμε ψυχρά και αντικειμενικά μάλλον έχει δίκιο. Στις 2 Ιουνίου, στην πρώτη της εμφάνιση μετά από τρία χρόνια αποχής (η γέννηση της κόρης της την είχε κρατήσει μακριά απ' τα γήπεδα) πέρασε με άνεση τα 4.90 μέτρα. Η ίδια και το προπονητικό της τιμ είναι σχεδόν βέβαιοι πως στο Ρίο θα περνούσε τα 5.10μ, τέσσερα εκατοστά παραπάνω απ' το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ και πολύ πιο πάνω απ' το φετινό ρεκόρ του 4.92μ της Αμερικανίδας Sandi Morris.

  

Να υπενθυμίσουμε πως η Κατερίνα Στεφανίδηκατάφερε να πηδήξει τα 4.85μ (αλλά όχι τα 4.90μ) και έτσι πήρε το χρυσό μετάλλιο. Γνώστες του αθλήματος θεωρούν δεδομένο πως, εκτός αν συνέβαινε κάποια μεγάλη αναποδιά, η Ισινμπάγιεβα θα έπαιρνε με άνεση το χρυσό αν της είχε επιτραπεί να αγωνιστεί.

 

Παρ' όλα αυτά, δείχνει μεγάλη υπεροψία και κακοπροαίρετη διάθεση το να βγαίνει λίγο πριν τον τελικό μια αθλήτρια και με αλαζονικό τρόπο να απαξιώνει εκ των προτέρων τις υπόλοιπες. Κυρίως όταν βασίζεται σε εικασίες που, παρότι μοιάζουν πιθανές, ποτέ δεν θα τεσταριστούν στην πράξη. 

Είναι άλλο, πιστεύω, να πουν οι ειδικοί ή οι θεατές «Μπράβο στην νικήτρια, αλλά αν αγωνιζόταν κι η Ισινμπάγιεβα εκείνη θα κέρδιζε» κι άλλο να το λέει και να το ξαναλέει, με ύφος, η ίδια. Το ότι μάλιστα μιλούσε για τον εαυτό της σε τρίτο πρόσωπο ("όταν αγωνίζεσαι χωρίς την Ισινμπάγιεβα δεν πρόκειται να κερδίσεις κανονικό χρυσό μετάλλιο", "νούμερο ένα στόχος τους θα ήταν να κερδίσουν την Ισινμπάγιεβα") θύμιζε περισσότερο πικρόχολη ψωνισμένη σταρ του σινεμά, παρά αθλήτρια που πιστεύει στο Ολυμπιακό Ιδεώδες και την αλληλεγγύη μεταξύ των αθλητών. 

Μπορεί να έχεις σε ένα βαθμό δίκιο σ' αυτό που λες, και ταυτόχρονα να το χάνεις εντελώς λόγω του τρόπου σου ή του τάιμινγκ; Ναι κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, συνέβη στην Ρωσίδα αθλήτρια, που η αναξιοπρέπειά της είναι το λιγότερο απογοητευτική. Παραμένει βέβαια η σπουδαιότερη αθλήτρια του επί κοντώ στην Ιστορία, αλλά ο τρόπος που αποχώρησε (προσπαθώντας κακόβουλα να καταστρέψει το πάρτι και για όλους τους άλλους) την αδικεί πραγματικά.  

Με δυο λόγια, καλό θα ήταν να πάρει μερικά μαθήματα αθλητικού ήθους από τον Σπύρο Γιαννιώτη. 

42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Έπρεπε να συμμετάσχει οπότε έχει κάθε δίκιο να διαμαρτύρεται. Σαφώς πρέπει να τιμωρηθεί όποιος ντοπάρεται αλλά αν έστω και ένας μη ντοπαρισμένος αθλητής αποκλείστηκε από τους αγώνες με τη φασιστικού τύπου απόφαση για μια ολόκληρη χώρα είναι έγκλημα.Η Γιελένα Ισινμπάγιεβα δεν πιάστηκε ποτέ ντοπέ και έχει σειρά παγκοσμίων ρεκόρ πολύ πριν αρχίσει το σκάνδαλο το 2011.Είναι το σύμβολο του επί κοντώ μαζί με τον Μπούμπκα και δεν τη σεβάστηκε κανείς.
Αθλητής που μειωνει συναθλητες του χωρις καν να τους εχει συναγωνιστει στην πραγματικοτητα, είναι απλά "ψωνιο".Η ΔΟΕ την τιμώρησε, όχι αυτοί ...
Κάποιες απόψεις : 1. Ο αθλητισμός έχει την αναγνώριση και την προσοχή σε κοινωνικό επίπεδο για μια σειρά από αξίες που αντιπροσωπεύει: το μόχθο, την ικανότητα, την ευγενή άμιλλα, την καθαρότητα, τον υγιή συναγωνισμό. Αν αυτές δεν αφορούν τους ανθρώπους που μετέχουν η διαδικασία ευτελίζεται και δεν προσφέρει τιποτα στην κοινωνία παρα φτηνό αρτο και θέαμα το οποιο σε τελική ανάλυση δεν αξίζει την αιγλη που κατέχει κοινωνικά.Σε αυτούς που θα λείψουν κακοήθεις, μικρόψυχοι αθλητές να τσεκάρουν τα κριτήριά τους.2. Η αντιπρόταση οτι και στην αμερική ντοπάρονται οπότε που είναι το προβλημα έχει κάτι παιδικό. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ριχτεί φως στις σκοτεινές πλεευρές του πρωταθλητισμού ανεξαρτητως σημαίας. Φτάνει πια το παιχνίδι με την υγεία και τις ζωές νέων ανθρώπων από ανεύθυνους μηχανισμούς βρόμικης επικράτησης και ισχύος.
Μελωδική ομίχλη , με κάνεις κ γελάω . Ας ξεκινήσω με την παράγραφο 2 . Δεν είναι αντιπρόταση , είναι πραγματικότητα , δεν εξετάζουμε εάν είναι πρόβλημα , εξετάζουμε εάν συμβαίνει . Αυτό που εσένα σου συμβαίνει λέγεται ΑΡΝΗΣΗ . Κ ναι , πρόκειται περί άρτου κ θεάματος . Περί τίνος άλλου θα επρόκειτο δηλαδή απο τη στιγμή που απευθύνεται στη μάζα ;
Πάντως για να μιλήσουμε ειλικρινά, δεν νομίζω να πιστεύετε ότι οι αθλητές από τις άλλες χώρες δεν χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες. Εδώ στο σύλλογο ή το γυμναστήριο της γειτονιάς σου πηγαίνει και ισοδυναμεί με το γενικό χημείο του κράτους.Ας θυμηθούμε όλοι μαζί την Μαριον Τζοουνς που έλεγε ότι η ζωή της βασίστηκε σε ένα μύθο και ποτάμι τα δάκρυα.Οι δηλώσεις της είναι όντως ψωνισμένες, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι η καλύτερη από όλες και με διαφορά.Υγ.: Η Ισινμπάγιεβα έχει αποδειχτεί ότι βρέθηκε να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών;
Στους προηγούμενους Ολυμπιακούς η κυρία ήταν 3η με 4.70. Η νικήτρια Σουρ, που ήταν στον αγώνα της Στεφανίδη άρρωστη και έμεινε χαμηλά, είχε 4.75, όσο και η 2η Σίλβα. Το χρυσό παίχτηκε λοιπόν 10 πόντους παρακάτω πριν τέσσερα χρόνια. Συγκριτικά, η 3η φέτος Νεοζηλανδή στο Λονδίνο θα είχε πάρει χρυσό. Η Ισινμπάγιεβα είχε ένα 4.90 φέτος, όσο κι η Στεφανίδη, το οποίο μάλιστα διαβάζω σήμερα ότι δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου. Η 2η Μόρις είχε φέτος 4.93, άκουσα στον αγώνα. Κοντολογίς, η Στεφανίδη νίκησε τις καλύτερες φέτος και του Λονδίνου. Όλα τα υπόλοιπα είναι μπούρδες, λίαν επιεικώς (μαζί με τις αναφορές σε ήθος και αθλητικά ιδεώδη και τέτοιες φαντασιώσεις).Ο μόνος αθλητής πάντως που μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή που να έχει μιλήσει σε τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του για το πόσο μεγάλος και τρανός είναι και να μπορέσει να αποδείξει με έργα, είναι ο Μοχάμεντ Άλι.
Ο μαζικός αποκλεισμός είναι φασιστικής έμπνευσης μέτρο που θίγει όσους αθλητές μπορεί να ήταν νόμιμοι και τους σπιλώνει μόνο και μόνο ως Ρώσους. Δείχνει απόφαση με πολιτικά κριτήρια. Αν η κα Ισινμπάγιεβα έμενε εκεί θα είχε απόλυτο δίκιοΔεν άκουσα όμως ότι υπήρξε Ομοσπονδία ή μεμονωμένος αθλητής που ζήτησε τον μαζικό αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών. Το ανέφερε και η κα Στεφανίδη στη δήλωση απάντησή της και είχε απόλυτο δίκιο. Με αυτά τα δεδομένα η δήλωση της δείχνει αλαζονεία και ναρκισσισμό. Κρίμα για αυτήν ... δε θα μας λείψει!!!
Από αυτούς που ξενυχτούν εδώ και 15 χρόνια για να βλέπουν τον τελικό του άλματος επί κοντώ γυναικών τα τελευταία 15 χρόνια σε κάθε είδους γνωστή κ άγνωστη διοργάνωση , θα λείψει . Για να είμαστε ακριβείς , έχει ήδη λείψει .
Νομίζω πως η συζήτηση είναι από όλους σε λάθος βάση.Δεν έχει κανένα νόημα να ανοίγουμε ΣΟΒΑΡΗ συζήτηση με θέμα «τι θα γινόταν αν δεν συνέβαινε ό,τι συνέβη». Εξ ορισμού είναι αντιπαραγωγική και δεν οδηγεί πουθενά.Το ζητούμενο είναι αν ήταν ή όχι δίκαιος ο αποκλεισμός καθενός ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ από τον σωρό των ρώσων αθλητών που αποκλείστηκαν.Κατά τη γνώμη μου κάθε ένας από αυτούς που τυχόν αποδειχθεί αθώος, θα πρέπει να απαιτήσει από οποιουσδήποτε υπεύθυνους ουσιαστικές αποζημιώσεις, το λιγότερο δυσθεώρητα οικονομικές. Ασφαλώς γύρω από το ζήτημα του doping υπάρχει άφθονη υποκρισία. Νομίζω πως οι μπασκετμπολίστες από τις USA υπόκεινται σε διαφορετικό σχετικό καθεστώς. Αν έχω δίκιο, μήπως αυτό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα;
Ο Καρλ Λούις λέει πως πριν την Σεούλ είχε πιαστεί θετικός και η αμερικάνικη ομοσπονδία το έθαψε. Οπότε θετικός ήταν ο Μπεν Τζόνσον στο ποιο βρόμικο κατοσταρι. Ο Φελπ χάνει από τον Σέρβο στο Πεκίνο αλλά θάβουμε το βίντεο και παίρνει 8 χρυσά. Η Τζάκι Τζόινερ-Κέρσι κάνει ρεκόρ με τα χέρια ψηλά και αν τα είχε κάτω θα ήταν ρεκόρ άντρα. Ακόμα δεν έχει καταρριφθεί. Ο Λανς Άρμστρονγκ έκανε τα πάντα και η Γουίλιαμς απλώς έχει αυτό το σωματοτυπο όπως όλες οι τενιστριες άλλωστε. Η αμερικάνικη ομάδα 4×100 τρέχει μόνη γιατί σκόνταψε και την έριξαν πράγμα που ειναι στο προγραμμα ενώ το Βραζιλιάνο ο άλλος τον τράβηξε στο μαραθώνιο απλώς έχασε. Στην Ρωσία όπως και πιθανώς παντού οι προπονητές είναι οι Χαιζεμπερκ αλλά για πολιτικούς λόγους μάθαμε μόνο τους Ρώσους. Όσο για την Ισιμπαγεβα νικητές είναι χωρίς αν και θα αλλά επειδή έγινε μάνα θεωρώ πως θα πρέπει να είχε αποχή από ουσίες. Όπως και να έχει η ιστορία έγραψε χρυσό η Στεφανίδη.
Υπάρχουν ακόμα άτομα που πιστεύουν πως οι Αμερικάνοι και άλλοι είναι "καθαροί " και η Γουίλιαμς έχει αυτά τα μπράτσα γιατί πριν το τένις έκανε το παρεμφερές άθλημα της άρσης βαρών.
Εάν το καλοσκεφτείς είναι ασύλληπτο , ή χειρότερα, δείχνει πόση - καμία - σχέση , όχι με τον αθλητισμό , αλλα ούτε με την γυμναστική , έστω κ το περπάτημα , έχει ο περισσότερος κόσμος , τουλάχιστον εδώ !
Με το σκεπτικό της Ισινμπάγιεβα, θα μπορούσε να βγει κι εκείνη η Αμερικανίδα Ντιβερς που έπεσε στην κούρσα μετ' εμποδίων το 92 και να πει "αν δεν είχα πέσει η Πατουλίδου δεν θα έπαιρνε το χρυσό". Αλλά τα εμπόδια αυτό τον σκοπό έχουν: να εμποδίζουν. Και φυσικά η κοπέλα δεν βγήκε να πει κακίες.Ο αθλητισμός είναι ευγενής άμιλλα, αυτό είναι το "καταστατικό" του και δεν αλλάζει επειδή πολλοί το βλέπουν ως κονόμα και χορηγίες.Για μένα ο ήρωας είναι ο Γιαννιώτης που έκοψε με το μαχαίρι το ξεκατίνιασμα για το χρυσό.
Η Κα Ισινμπάγιεβα με τις συγκεκριμένες δηλώσεις κάνει περισσότερο πολιτική και λιγότερο εκφράζει κάποιο παράπονο της. Η Ρωσία εμπλέκεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ όλων των εποχών γιατί ύστερα από κρατική παρέμβαση κανένα δείγμα αθλητή στη Ρωσία από το 2011 μέχρι το 2015 δεν έχει ελεγχθεί πραγματικά. Ενδεικτικό είναι ότι στην έκθεση McClaren εμπλέκεται μέχρι και η KGB ώστε να αλλάζουν τα ντοπαρισμένα δείγματα των αθλητών με καθαρά. Η ίδια μπορεί να μην είχε ντοπαριστεί ποτέ, όντας όμως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ρωσικού στίβου αποκλείεται να μην είχε καταλάβει τη γινόταν τα τελευταία 4 χρόνια στους συναθλητές της και γενικότερα στο ρωσικό ατομικό αθλητισμό. Εάν ήθελε πραγματικά να προστατεύσει τον εαυτό της θα μπορούσε να κάνει προετοιμασία εκτός χώρας ώστε να προστατεύσει τον εαυτό της από τα γεγονότα που συνέβαιναν γύρω της. Η ίδια όμως όντας μία από τις αγαπημένες αθλήτριες του Πούτιν προτίμησε να προσποιείται ότι δε συμβαίνει τίποτα για να μην χάσει και τα προνόμια που απολάμβανε. Τώρα με τις δηλώσεις τις ουσιαστικά υιοθετεί την άποψη της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας ότι από τη στιγμή που δεν έχετε συλλάβει Ρώσο αθλητή ντοπαρισμένο οι νίκες σας δεν είναι καθαρές και ότι όλα είναι μία παγκόσμια συνωμοσία των Αμερικάνων.
Κ επίσης η Ισινμπάγεβα , μέχρι και την τελευταία στιγμή , προσέφυγε στο CAS , για να μπορέσει να συμμετάσχει , έπρεπε να αποποιηθεί την χώρα της; ( Αλήθεια , όλοι οι εθνικά υπερήφανοι , με το χρυσό της Στεφανιδη, πώς θα αντιδρούσατε, εάν ξαφνικά η κοπέλα αποφάσιζε να αγωνιστεί με άλλα χρώματα , γιατί αλλιώς δεν ; )
Η ηγεσία της χώρας της, έχει καταπατήσει και βεβηλώσει το αθλητικό και ολυμπιακό ιδεώδες με σχεδον μαφιόζικες μεθόδους. Η χώρα της έχει ξεφτιλιστεί από μια μεγαλομανή ηγεσία. Αν αγαπούσε τη ΧΩΡΑ της και όχι την ηγεσία θα ειχε διαχωρίσει τη θέση της προ πολλου. Ο,τι κατάλαβες!
Ομολογουμένως η Στεφανίδη στάθηκε τυχερή γιατί η Ισινμπάγιεβα δεν ήταν εκεί και η Σουρ ήταν πολύ άρρωστη. Αυτό δε σημαίνει ότι και θα νικούσαν όμως. Ναι θα μπορούσαν αλλά μη το δένουμε κόμπο. Στον αθλητισμό τίποτε δεν είναι σίγουρο. Ποιός περίμενε πχ. το 2012 να νικήσει ο 20χρονος Τσαντ Λε Κλος τον "παντοδύναμο" Φελπς;Η Ισινμπάγιεβα είχε δίκιο αλλά ο τρόπος που εξέφρασε τα παράπονά της την έκανε να χάσει ό,τι δίκιο είχε.Κρυφά χθες ήλπιζα να καταρηφθεί το ρεκόρ της να βουλώσει το στόμα της μια και καλή γιατί τώρα όντως έχει επισκιαστεί ολίγον η νίκη με σχόλια τύπου "αν ήταν εκεί η Ισινμπάγιεβα; Αν δεν ήταν άρρωστη η Σουρ;" . Γιατί πέραν από την υπερηφάνια που μας έδωσε χθες η Κατερίνα Στεφανίδη (που απ τις αγωνιζόμενες ήταν η καλύτερη μακράν), η "σκιά" της Ισινμπάγιεβα θα εξακολουθεί να υπάρχει δεδομένου πως τα ύψη που έχει περάσει εκείνη και η Σουρ δεν αγγήχθηκαν καν σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Λέγοντας όλα τα παραπάνω όμως ξέρουμε αν όντως δεν ήταν ντοπαρισμένες κάνοντας αυτά τα ρεκόρ;
Στα άλματα, κα Γιελένα, και δη στα πολύ τεχνικά, όπως το επί κοντώ, υπάρχουν ΜΟΝΟ φαβορί, όχι σίγουρες θέσεις μεταλλίων! Οπότε, η όλη κακία που βγάζεις δείχνει τη μικροψυχία σου και, αν θες, το δίκαιο του αποκλεισμού σου. Βάλτα με την ομοσπονδία σου και τις παρατυπίες της, χτυπήσου κάτω για τα χαμένα λεφτά από τους χορηγούς σου και τις "επαγγελματικές" νίκες σου πόντο-πόντο ψηλότερα "αλλά Μπούμπκα", ΟΧΙ με τις συναθλήτριες σου! Ή τότε, να μας απαντήσεις εάν ήταν "κανονικά" τα μετάλλια που κέρδιζαν σωρηδόν οι συμπατριώτες σου στην μποϋκοταρισμένη Ολυμπιάδα του '80 στη Μόσχα...!
Οι Ρώσοι αθλητές δεν αποκλείστηκαν για πολιτικούς λόγους όπως κάποτε στο παρελθόν. Αποκλείστηκαν γιατί η χώρα τους κατηγορείται για οργανωμένο ντοπάρισμα των αθλητών της.Ποιος μας λέει λοιπόν ότι τα ρεκόρ δεν τα έκανε ντοπαρισμένη; Όταν η χώρα σου έχει κάνει το ντοπάρισμα επιστήμη και καθαρός να είσαι θα σε πάρει η μπάλα.
Ενώ όλες οι άλλες χώρες κατακτούν τα μετάλλια με γιαούρτι κ μέλι . Προφανώς το δικό μου γιαούρτι δεν είναι τόσο καλής ποιότητας όσο το δικό τους , αλλιώς δεν εξηγείται . Επιτέλους , λίγη επαφή με την πραγματικότητα παρακαλώ .ΥΓ: Δεν ξέρω άλλο άθλημα του στίβου που να απαιτεί τέτοια τεχνική όση το επί κοντώ , για όσους πιστεύουν οτι αρκεί η δύναμη ή το τρέξιμο για να κανείς σχεδόν 30 παγκόσμια ρεκόρ .
"Όταν η χώρα σου έχει κάνει το ντοπάρισμα επιστήμη και καθαρός να είσαι θα σε πάρει η μπάλα."ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ!!! Οι καθαροί με τους καθαρούς και οι ντοπαρισμένοι με τους ντοπαρισμένους. Θα μπορούσαν να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλοι οι Ρώσοι αθλητές ένας προς έναν. Όχι όμως γενικεύσεις φασιστικού και γκαιμπε-λίστικου τύπου, που σαφώς παραβιάζουν ότι ολυμπιακό πνεύμα απέμεινε. Μάλιστα αυτό το γεγονός, με τη γενίκευση που έγινε, αφήνει περιθώρια για υποθέσει κάποιος πολιτικά κίνητρα.
@_alla_Σε πολλές χώρες υπάρχουν αθλητές που ντοπάρονται αλλά πρόκειται για δική τους πρωτοβουλία ή του προπονητή τους και όχι για κρατική οργανωμένη προσπάθεια εξαπάτησης όπως συμβαίνει στη Ρωσία και σε πολλές χώρες του ανατολικου μπλόκ παλαιότερα. @VASILY ZAITSEV Σίγουρα ενέχει αδικία για όσους αθλητές είναι καθαροί αλλά τέτοιοι γενικοί αποκλεισμοί δεν είναι κάτι καινούριο στον αθλητισμό. Παλίοτερα η ΟΥΕΦΑ είχε αποκλείσει όλες τις αγγλικές ομάδες από τις ευρωπαικές διοργανώσεις λόγω των επεισοδίων στο Χέιζελ. Μπορεί να είναι άδικο αλλά μερικές φορές όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο απαιτούνται ριζικά μετρά.
Nαι Δον , μόνο που σε εκείνη την περίπτωση η αντίστοιχη ομοσπονδια υποστήριζε πλήρως τον αποκλεισμό και η επαναφορά έγινε ΑΜΕΣΩΣ μετά την θετική εισήγηση των Αγγλων.Αρα μιλάς για κάτι άλλο!
Και γω ψυχρά και αντικειμενικά σας λέω ότι στον αθλητισμό τίποτα δεν είναι σίγουρο, το ότι πέρασε τα 4,90 δε σημαίνει ότι θα τα περνούσε και τώρα. Και η δικιά μας ενώ τα είχε περάσει στον τελικό δεν τα κατάφερε. Εξάλλου η Ισιμπαγιεβα στο Λονδίνο βγήκε τρίτη οπότε με το να μιλάει για χρυσά μετάλλια και με το να προσπαθεί να μειώσει τους άλλους αποδεικνύει ότι δεν της άξιζε να συμμετάσχει στους αγωνες πρωτίστως λόγω χαρακτήρα και έλλειψης σεβασμού προς τους συναθλητες της. Και άλλοι αδικηθηκαν αλλά δεν έβγαλαν χολή γι'αυτό σταματήστε να δικαιολογείται τα αδικαιολόγητα.
Προτείνω , πλέον , εκτός από τα αθλητικά όρια , να περνούν οι αθλητές κ τεστ χαρακτήρα για να αποφασίζεται εάν μπορούν να πάρουν την πρόκριση . Ανταποκρίνεται καλυτερα στην λαϊκή βούληση . Δεν διανοούμαι , πάντως , το πώς μπορεί ένας αθλητής να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο χωρίς να είναι έστω κ λίγο ανταγωνιστικός . Πώς θα ξεπεράσει τον εαυτό του κ τους συναθλητές του εάν δεν το πιστεύει ;
Άλλο το πιστεύω και άλλο το διατυμπανιζω μειώνοντας τους άλλους που δεν μου φταίνε σε τίποτα. Επίσης άλλο ευγενής άμιλλα και άλλο ανταγωνισμός. Τώρα αν δεν μπορείς να καταλάβεις αυτά που λέω και απαντάς με ειρωνεία σε κάποιον που ούτε γνωρίζεις τι να σου πω, απλά λυπάμαι...
Ναι, αλλά και κατά μια έννοια, η υπεροπτική συμπεριφορά της φαντάζει στα μάτια μου ήπια αντίδραση σε σχέση με αυτό που της συνέβη. Καλώς ή κακώς οι αθλητές αυτού του βεληνεκούς ανεβαίνουν έναν απίστευτο γολγοθά που είναι πάντα οργανωμένος γύρω από μια διοργάνωση. Το να πάνε οι κόποι σου χαμένοι ακριβώς την τελευταία στιγμή, χωρίς να ευθύνεσαι εσυ για αυτό και ενώ ταυτόχρονα είσαι το απόλυτο φαβορί, είναι απλώς σοκαριστικό για την ψυχολογία ενός αθλητή και ικανό να τον ρίξει σε χρόνια κατάθλιψη. Εγώ στη θέση της θα έριχνα και μερικά γαμωσταυρίδια στη ΔΟΕ.
Ε όχι και σε χρόνια κατάθλιψη να πέσει η εκατομμυριούχα σούπερ σταρ Ισινμπάγιεβα επειδή έχασε μία συμμετοχή σε Ολυμπιακούς.Με βάση τις δηλώσεις της δεν μου φαίνεται και άνθρωπος που έχει και πολλά αισθήματα. Σε κατάθλιψη πέφτουν οι άνθρωποι που αισθάνονται άνθρωποι.
Φτάνει , Magellian , το τερμάτισες ! Δεν έχεις αφήσει άρθρο ασχολίαστο από του θέματος . Δικαίωμά σου , βέβαια , αλλά κ δικό μου βέβαια με το τελευταίο ειδικά σχόλιο να αγανακτησω ! Τιμωρήθηκε μια αθλήτρια που ΔΕΝ πιάστηκε ντοπέ (δηλαδή πλέον τιμωρούμε κάποιον κ χωρίς να έχει κάνει κάτι , φανταστείτε π.χ. να βάζαμε κάποιον φυλακή επειδή κάποιοι από την χώρα του έκαναν κάτι παράνομο , πού πήγε δηλαδή το τεκμήριο αθωότητας ;; ) κ στερήθηκε της δυνατότητας να διεκδικησει τον επίλογο που θα ήθελε σε μια καριέρα που έδωσε άλλη αίγλη στο ίδιο το άθλημα ! Ήθελα να ήξερα , εάν ήσασταν έστω για μια στιγμή στη θέση της , πόσοι από εσάς θα αντιδρούσατε ψυχραιμοτερα !
Ονόματα,όπως η Ινσιμπάγιεβα,σαφώς δίνουν άλλη αίγλη στους αγώνες.Δεν είναι απλά μια καλή αθλήτρια,είναι σταρ.Αν συμμετείχε,θα έπρεπε να συμβούν πράγματα και θαύματα,για να χάσει το χρυσό.Πολύ πιθανό να προσπαθούσε και για νέο παγκόσμιο ρεκόρ.Λογικό να είναι πικραμένη.Η απουσία της όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί είναι αγώνες πολύ υψηλού επιπέδου.Στην ουσία,με τα λεγόμενα της δεν προσβάλει μόνο την προσπάθεια των συναθλητριών της,αλλά και τον κορυφαίο αθλητικό θεσμό.Σε όποια διοργάνωση δε δίνει εκείνη το παρόν τα μετάλλια χάνουν την αξία τους;Μήπως η Στεφανίδη δεν είναι ούτε πρωταθλήτρια Ευρώπης,επειδή δεν αγωνίστηκε η Ινσιμπάγιεβα;Μήπως το κατόρθωμα της Νικόλ Κυριακοπούλου να κατακτήσει το diamond league πέρσι,είναι μικρό πράγμα,γιατί δεν ήταν εκεί η τσαρίνα των αιθέρων;Δε θα ξεχάσω ποτέ το 1996 στην Ατλάντα τη Στέφκα Κονσταντίνοβα,κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ στο άλμα εις ύψος (αν δεν κάνω λάθος δεν έχει καταρριφθεί ακόμα),να χειροκροτεί την προσπάθεια,που έδωσε το ασημένιο μετάλλιο σε ένα κορίτσι από το πουθενά,τη Νίκη Μπακογιάννη.Γιατί αυτοί είναι οι πραγματικά μεγάλοι αθλητές.Θέτουν το πήχη ψηλά,αλλά έχουν και το μεγαλείο ψυχής να χειροκροτούν κι εκείνους που βρίσκονται ένα σκαλί πιο χαμηλά.