Ό,τι πιο εύστοχο έχει ειπωθεί για το Brexit

Ό,τι πιο εύστοχο έχει ειπωθεί για το Brexit Facebook Twitter
Τι θα ψήφιζαν άραγε όλοι αυτοί οι Βρετανοί ήρωες (αν ήταν πραγματικοί;)
6

Οι Βρετανοί βρίσκονται μπροστά σε μια ευκαιρία να τα κάνουν «πουτάνα όλα» όπως ήμασταν εμείς πέρσι. Εικάζω ότι θα αποδειχτούν οριακά πιο έξυπνοι, ή τουλάχιστον δεν θα έχουν τις δικές μας εξωπραγματικές προσδοκίες. 

Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 πάντως που ζούσα στο Λονδίνο, θυμάμαι το γενικότερο μίσος πολλών -κυρίως αναγνωστών της Sun- για τους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών που μας βάζουν κανόνες». Φαινόταν ότι ήθελαν να φύγουν με την πρώτη ευκαιρία.  Και τώρα πιστεύουν ότι αν φύγουν θα μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν απατεωνιές με τα hedge funds, να κυνηγούν ό,τι ζώα θέλουν και να διώχνουν τους ξένους. 

Δεν είναι βέβαιο πως η μετανάστευση θα μειωθεί τόσο δραματικά όσο ελπίζουν, πάντως σίγουρο είναι ότι θα βιώσουν μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Και παρότι το ξέρουν, σχεδόν οι μισοί θέλουν να προχωρήσουν - το σύνδρομο «πουτάνα όλα» που λέγαμε. 

Είναι ίσως η χαρά του καινούργιου, είναι και ο πατριωτισμός/εθνικισμός με τον οποίον τους έχει φουσκώσει τα μυαλά ο χειρότερος πολιτικός της χώρας, ο ανεκδιήγητος Nigel Farage.

Τα λέει καλύτερα ο John Oliver, στο απολαυστικό του πρόγραμμα:

ΥΓ. Τα γραφεία στοιχημάτων, ακόμα και όταν το Brexit προηγούνταν κατά πολύ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ήταν βέβαια ότι θα νικήσει το Bremain - και συνεχίζουν να είναι. (Αυτό το λέω για όσους νομίζουν ότι σε περίπτωση παραμονής θα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο ο φόνος της Τζο Κοξ - όχι λοιπόν, το Bremain αναμενόταν να κερδίσει έτσι κι αλλιώς.) Δεν είναι μόνο πως τα βρετανικά γκάλοπ πέφτουν συχνότατα έξω, αλλά πως οι ποιοτικές αναλύσεις έδειχναν απ' την αρχή πως αυτοί που φοβούνται για το μέλλον τους θα είναι αυτοί που θα πάνε τελικά να ψηφίσουν μαζικά. 

Να πούμε και δυο λόγια για τον Κάμερον και τις εξυπνάδες του που έβαλαν σε μπελάδες και τον ίδιο αλλά κυρίως τη χώρα του. Για μικροκομματικούς λόγους και για να κερδίσει ψήφους το έπαιζε λάιτ ευρωσκεπτικιστής και υποσχόταν δημοψήφισμα, το έκανε και τελικά τώρα προσπαθεί να το μαζέψει στηρίζοντας το αντίθετο απ' αυτό που κανονικά οι ψηφοφόροι του θα ήθελαν. 

Η περίπτωσή του, και η περίπτωση του Τσίπρα δείχνουν τη χειρότερη όψη της «άμεσης» δημοκρατίας. Αν είναι τα δημοψηφίσματα να βγαίνουν απλώς ως άσσοι απ' το μανίκι και να χρησιμοποιούνται ως πολιτικάντικοι τακτικισμοί μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο και να γαντζωθεί στην καρέκλα ο απεγνωσμένος ηγέτης, καλύτερα να μη γίνονται. Ελπίζω κάποτε να ζήσουμε πραγματικά χρήσιμα και ουσιαστικά δημοψηφίσματα που δεν θα εξυπηρετούν στρατηγικές επιδιώξεις αυτών που τα διοργανώνουν.  

Δεν ξέρω τι θα γίνει στο δημοψήφισμα για το Brexit, ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική για το καλό τους και το καλό μας. Όλα θα εξαρτηθούν απ' το ποιοι, απ' τις παρακάτω δύο κατηγορίες ψηφοφόρων, θα είναι οι περισσότεροι...

Τα πράγματα είναι απλά:

Ό,τι πιο εύστοχο έχει ειπωθεί για το Brexit Facebook Twitter

 

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Θα χαρώ πολύ να δω ένα brexit!Είμαι πολύ περίεργος να δω, τί απ' όλα τα προπαγανδιστικά θα επαληθευθεί.Σας αρέσει ή όχι, οι Άγγλοι καλούνται να ψηφίσουν. Κανείς τους, κε Δημοκίδη, δε νοιάζεται για την τοποθέτησή σας στο θέμα τής χώρας τους...Ως κάτοικος σαξονικής χώρας, θεωρώ σοβαρό λαό τους Βρετανούς και σε καμμία περίπτωση δεν θα θίγουν από το όποιο αποτέλεσμα!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα - κι αυτό πιστεύω πως το υπονοεί ο Άρης - είναι η ανευθυνότητα του μέσου ψηφοφόρου, που συναγωνίζεται την ανευθυνότητα των πολιτικών αξιωματούχων. Τι κύρος θα είχε μια απόφαση (ικανή να τινάξει οικονομίες στον αέρα), με το επιχείρημα "Fuck you!" ή επί το ελληνικότερον "Πουτάνα όλα", όταν πραγματικά δεν λαμβάνει υπόψιν του την επόμενη μέρα, είτε λόγω άγνοιας (δεν έχουμε όλοι γνώσεις οικονομολογίας), είτε λόγω σκοπιμότητας;Προφανώς ελάχιστη, για αυτό και στο δικό μας δημοψήφισμα, ο Τσίπρας τα μάζεψε κακήν κακώς και έκλεισε την συμφωνία - παρά την αντίθετη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, την οποία ακύρωσε. Το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς, ο ψηφοφόρος νιώθει πως "δεν ακούγεται η φωνή του" και με το δημοψήφισμα να καταντάει φιάσκο, νιώθει μεγαλύτερη ανάγκη να φωνάξει "πουτάνα όλα". Δεν είναι πολλοί οι τρόποι - κι αυτά είναι από τα προβλήματα της δημοκρατίας - με τους οποίους να φτιάξεις "υπεύθυνους ψηφοφόρους". Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι "ξεγελάστηκαν" για σαράντα χρόνια, ψηφίζοντας διαδοχικά, Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και τώρα Αλέξη Τσίπρα. Πόσο μάλλον σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, με τεράστιο διακύβευμα και ελάχιστη πληροφόρηση. Υ.Γ. Δημοψήφισμα για Brexit και Grexit ξέρουμε να κάνουμε, αλλά ένα δημοψήφισμα για τον αναθεματισμένο διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους δεν λέμε να κάνουμε τόσες δεκαετίες...
1) Το ότι δεν πιστεύουμε (συμφωνώ σε αυτό) πως την θυσίασαν στον βωμό του bremain δεν σημαίνει πως δεν άλλαξε τους συσχετισμούς.Δεν είναι κακό να πούμε πως πιθανότατα έπαιξε ρόλο...2) Οι εταιρείες στοιχημάτων έδιναν και υπέρ του ΝΑΙ στο δικό μας δημοψήφισμα.Δεν είναι τόσο απόλυτη ένδειξη δηλαδή... ούτε νομίζω πως κανένας δημοσκόπος μπορεί με ασφάλεια να μετρήσει έστω κοντά το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος.3) Δυστυχώς, αν ψηφίσουν brexit οι Άγγλοι, θα είναι για όλους τους λάθος λόγους.Το "πουτάνα όλα", θα μπορούσε να έχει πολύ μεγάλη αξία.Το να θέλεις να διαλύσεις αυτήν την Ε.Ε. το βρίσκω απόλυτα υγιές, αρκεί να θέλεις να οικοδομήσεις κάτι που δεν θα έχει τις τρομακτικές στρεβλώσεις (οι οποίες δεν προέκυψαν στην πορεία ως ατύχημα, έτσι σχεδιάστηκε η Ε.Ε.) της σημερινής Ε.Ε.Άλλωστε αυτές οι στρεβλώσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη...Αυτοί που θα ψηφίσουν να βγουν όμως (στην συντριπτική τους πλειοψηφία επικίνδυνοι εθνικιστές) μάλλον δεν το βλέπουν έτσι, και γενικότερα σε όλη την Ευρώπη ότ(αν) διαλυθεί η Ε.Ε., μάλλον απλώς θα πάμε σε κάτι ακόμα χειρότερο.Μην ανησυχείτε όμως, και brexit να βγει, αμφιβάλλετε πως μετά τις διαπραγματεύσεις των επόμενων ετών για τους όρους, θα αλλάξει η απόφαση στην πράξη;