Πώς τόλμησε; Όλοι μιλούν για το νέο «πολιτικό» τραγούδι του Κωστή Μαραβέγια

Πώς τόλμησε; Όλοι μιλούν για το νέο «πολιτικό» τραγούδι του Κωστή Μαραβέγια Facebook Twitter
Δε μοιάζουν να νοιάζονται πολλοί για το αν είναι καλό το νέο τραγούδι του Μαραβέγια ή αν οι στίχοι του λένε την αλήθεια...
15

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά κάποιος καλλιτέχνης είχε το θράσος να τραγουδήσει κάτι εναντίον της «Αριστεράς» που μας κυβερνά! 

Να το: 

Και οι στίχοι:

Ήρθες απ' τ' αριστερά, μουλωχτά, πονηρά, για να πάρεις την πρωτιά

να 'σαι με τους δυνατούς, να νικήσεις τους κακούς

Μπήκατε πολλοί μαζί, αγκαζέ με βιολιά, μα η βάρκα ήταν μικρή

και καθίσατε μαζί, στη μια μεριά, στη σειρά και η βάρκα μπάταρε δεξιά

Να μην ξεχάσουμε, τον εαυτό μας να αλλάξουμε παιδιά

πριν να αλλάξουμε τον κόσμο αυτό που δεν αλλάζει έτσι απλά

Αχ νεολαία μου, το κόμμα σου, σου κομματιάζει τα φτερά

δεν είναι ο ήλιος σου, η ελπίδα αυτή που έρχεται ξανά

Καπετάνιος στη στεριά, τι ντροπή, τι ζημιά να τα κάνεις θάλασσα

μόλις έρθει το ρευστό, πάρτο πάλι δεξιά

Έχει πλάκα αυτή η ζωή, τι γιατί, σαν τον άνεμο κι εσύ

Σαν τον άνεμο κι εγώ, αχ καλό, το φυσάμε και οι δυο

Ευτυχώς τον επανέφεραν στην τάξη αμέσως όλοι οι σωστοί κριτές των πάντων, που ξέρουν ότι πολιτικά τραγούδια γράφονται μόνο υπέρ του κόμματος, όπως και συγκεντρώσεις γίνονται μόνο όταν το κόμμα είναι αντιπολίτευση (εκτός αν πρόκειται για συγκέντρωση συμπαράστασης). 

Δε μοιάζουν να νοιάζονται πολλοί -και δεν μιλώ φυσικά γι' αυτόυς- για το αν είναι καλό τραγούδι (όχι και τόσο, κατά τη γνώμη μου) ή αν οι στίχοι του λένε την αλήθεια (ναι τη λένε, κατά τη γνώμη μου). Η αλήθεια είναι πως το τραγούδι του Μαραβέγια μου φάνηκε μάλλον σαχλό σε σχέση με άλλα του, αλλά μου τη δίνουν όσοι τον κράζουν μόνο και μόνο για το ότι τόλμησε να γράψει αντιπολιτευτικό τραγούδι (άρα «είναι φασίστας» ή «νεοφιλελέ»). 

Πριν χρόνια ο Πορτοκάλογλου είχε κάνει το αντίθετο «λάθος», γράφοντας αισιόδοξο τραγούδι που συνιστούσε υπομονή («ενώ τα παιδάκια λιποθυμούν απ' την πείνα και ο κόσμος αυτοκτονεί!» σύμφωνα με τα συριζοφερέφωνα που του είχαν επιτεθεί τότε). Σήμερα πολλά απ' τα ίδια συριζοφερέφωνα κάνουν επίθεση σε τραγουδιστή που έκανε το αντίθετο. Η βασική διαφορά; Τώρα κυβερνά το κόμμα τους και άρα ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν τα υποτιθέμενα χιλιάδες ελληνόπουλα που λιποθυμούσαν. Κι όποιος διαφωνεί θεωρείται σχεδόν προδότης. 

Δεν νομίζω ότι είναι Αριστερή νοοτροπία μόνο, ούτε μόνο Δεξιά, (αν και πιο πολύ μου θυμίζει ακροδεξιά): Με τον ίδιο τρόπο που ως Αγανακτισμένοι κάποιοι φανατίστηκαν να θεωρούν Ο,ΤΙ και να κάνει η εξουσία κακό, τώρα φανατίστηκαν να τα θεωρούν ΟΛΑ καλά.

 

Πιστεύω ότι και αριστούργημα να ήταν το τραγούδι, με την ίδια ένταση θα τον έκραζαν πάλι. 
Δεν ξέρω μόνο αν, τελικά, τους φταίει πιο πολύ ο Μαραβέγιας, ή ο ίδιος τους ο εαυτός.

 

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Δεν είμαι Συριζαίος αλλά γιατί και ο Μαραβέγιας να είναι υπεράνω κριτικής δηλαδή; Επειδή έγραψε πολιτικό τραγούδι; Δεν μας ενδιαφέρει τι τραγούδι είναι; Εμένα με νοιάζει. Και τέτοια ανόητα τραγούδια (όπως και εκείνο το αφελέστατο του Πορτοκάλογλου) περισσότερο ισχυροποιούν τη αντίθετη θέση παρά την ταρακουνάνε. χρειαζόμαστε πολιτικοποιημένους καλλιτέχνες και πολιτικό τραγούδι, δηθενιές δεν χρειαζόμαστε άλλες. Έχουμε αρκετές...!
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί, ακόμη και ανάμεσα σ' αυτούς που την ψήφισαν, που δεν είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση. Όμως ρε παιδιά, το ότι το βασικό κατηγορώ της δεξιάς για την αριστερά είναι ότι έγινε κι αυτή δεξιά...;!(παραλίγο να πω "με ξεπερνάει", φτου κακά)
Η μόνη σύγκριση με Δεξιά που θα μπορούσε να γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απείρως χειρότερη εκδοχή της Δεξιάς του Κωστάκη του Καραμανλή, δηλαδή στη πραγματικότητα του ΠΑΣΟΚ.
Το σχόλιό μου δεν έχει να κάνει με καμμία σύγκριση, ούτε μπήκα σε τέτοια λογική, ούτε με ενδιαφέρει. Αυτό που σχολίασα είναι το ότι οι δεξιοί δίνουν στον όρο "δεξιά" (που τώρα αποδίδουν στην κυβέρνηση) αρνητικό πρόσημο!
Νομιζω οτι το μεγαλύτερο μερος του ελληνικού λαού εχει απογοητευθεί απο την ελπίδα που μας εδωσε η αριστερα,εκτος αν τα μέτρα πεινας ηταν αυτο που ευχομασταν. Τα λογια μονο σαχλα δεν ειναι, αντιθέτως πανέξυπνα. Με χαριτωμένο τροπο, με χιουμορ και φρεσκαδα περιγράφουν το απερίγραπτο. Το να χρησιμοποιεις το χιουμορ ομως φαινεται πως θεωρειται σαχλό απο τους οπαδούς της σοβαροφάνειας-και οχι της σοβαρότητας.Και επειτα ειναι ενα υπεροχο μελωδικό και ρυθμικό τραγουδι -και ξερετε ενα καλλιτεχνικό εργο πρωτιστως κρίνεται με καλλιτεχνικά κριτήρια.
Ας τραγουδά ο,τι θέλειΡε παιδιά όμως από πότε έγινε σημαντικός ή γνωστός καλλιτέχνης ο Μαραβέγιας που κάθε τρεις και λίγο δίνουμε τόση αξία σε ο,τι κάνει; Πείτε μου 10 τραγούδια του που είναι καλά(οκ εδώ πάντα μπαίνει και το υποκειμενικό στοιχείο) ή έστω γνωστά. Τον έχετε κάνει φίρμα από το πουθενά.Οταν τραγουδά κάτι ο Πορτοκάλογλου που τον ξέρουν και οι πέτρες να δεχθώ τον ντόρο... ακόμα με τον Σφακιανάκη ήταν λογικό να γίνει της κακομοίρας με αυτά που έλεγε γιατί τον ξέρουν οι πάντες και φυσικά ήταν ακραία/κουλά τα όσα ξεστόμισε οπότε σχολιάστηκανΑλλά ο Μαραβέγιας ούτε κάτι εξτρίμ τραγούδησε/είπε ούτε ανήκει σε καμιά σημαντική κατηγορία καλλιτεχνών, αν δεν ήταν η Lifo θα είχα ξεχάσει και την ύπαρξη του.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να τραγουδήσει ό,τι θέλει, αλιμονο, δημοκρατία έχουμε. Εδώ τραγουδάει η Πεγκυζήνα Θεοδωράκη.Διαφωνώ κ. Δημοκίδη, δεν είναι σαχλό το συγκεκριμένο τραγουδάκι, κινείται στο ίδιο κλίμα σαχλαμάρας με τα υπόλοιπα τραγούδια του. Τουλάχιστον πήρε ξεκάθαρη θέση, όχι όπως τότε με τα παγκάκια. :-)
Γιατί αμφιλεγόμενο, η μουσική είναι τέχνη και ένα από τα χαρακτηριστικά της τέχνης είναι να "ενεργοποιεί" το κοινό. Ας αντιληφθούμε όλοι πλέον ότι είμαστε πολιτικά όντα και πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες, σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους! Μπράβο στον αγαπημένο Μαραβέγια!
''Δεν νομίζω ότι είναι Αριστερή νοοτροπία μόνο''.Εγώ πάλι νομίζω είναι trademark λογική Αριστεράς. Τέτοια μη ανεκτικότητα στην αντίθετη άποψη, τέτοιος φασισμός ενάντια σε ό,τι πάει κόντρα στο κόμμα μόνο οι αριστεροί ανά τους αιώνες. Διχασμό σαν αυτό που ζήσαμε στο δημοψήφισμα είχαμε να δούμε από τότε που κυβερνούσε βασιλιάς και Βενιζέλος. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΚΚΕ τόσα και τόσα στελέχη αφού τα εξυμνούσε τα ''λιθοβόλησε'' εν μία νυκτί. Πάντα τα ίδια έκαναν, πάντα τα ίδια κάνουν. Ηθικό πλεονέκτημα και καλά...