Σεισμός

Game of Thrones: Μερικές σκέψεις πάνω στο χθεσινό συγκλονιστικό επεισόδιο (spoilers)

Game of Thrones: Μερικές σκέψεις πάνω στο χθεσινό συγκλονιστικό επεισόδιο (spoilers) Facebook Twitter
Όταν όλα φτάνουν στο τέλος ακόμα και οι σύμμαχοί της, οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκε, ερωτεύτηκε, έδωσε τον στρατό της για τη μάχη, αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι αυτή η κατάλληλη βασίλισσα για την επόμενη φάση ή όχι.
4

Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαμαρτύρονται για το χθεσινό επεισόδιο. Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε αφήνουν μετέωρο, απογοητευμένο, απορημένο, αν το πάμε και ένα βήμα πάρα πέρα για όλους όσους διακρίνουν τους έντονους συμβολισμούς της σειράς και τον παραλληλισμό της ιστορίας της με την σημερινή κατάσταση, τους αφήνει και με μια πικρή  γεύση, μια διαπίστωση πως ούτε στα παραμύθια πια δεν βρίσκει κανείς ένα Happy Ending.

Γιατί κακά τα ψέματα, ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν συμπάθησαν την ξανθή βασίλισσα με τους δράκους, και ακόμα πιο λίγοι αυτοί που δεν έπαιρναν μεγάλη χαρά κάθε φορά που ένας από τους τρεις δράκους της έβαζε ένα χεράκι για να νικήσουν οι καλοί και να πάει η ιστορία λίγο πιο κοντά στο τέλος, στη νίκη του καλού πάνω στο κακό. Για μένα, η στιγμή της γέννησης των δράκων είναι μια από τις πιο WTF στιγμές στην ιστορία της τηλεόρασης.

Κανείς δεν είναι ολότελα καλός ή και το αντίθετο. Οι άνθρωποι είναι οι ιστορίες τους και οι εμπειρίες τους και ας κάτσουμε να σκεφτούμε για μια στιγμή αν υπάρχει έστω και μια μικρή δικαιολογία για την τρέλα της Βασίλισσας Daenerys. Ένα μικρό κορίτσι που από τη στιγμή που ξεκινά η ιστορία μας κάνει τον ένα συμβιβασμό μετά τον άλλον, τη μια θυσία μετά την άλλη, βιώνει απώλειες και ακραίες προδοσίες, βλέπει τον στρατό της να συνθλίβεται πρώτος στην μάχη του Winterfell, κάνει κι αυτή όπως όλοι οι ήρωες της σειράς ένα απίστευτο ταξίδι που δεν την αφήνει αλώβητη. Σε ένα από τα πρώτα επεισόδια του πρώτου κύκλου η Daenerys λέει στον αδελφό της ότι δεν θέλει να παντρευτεί τον βάρβαρο Drogo που της φέρνει. Η απάντηση καθορίζει πολλά πράγματα. Θα τον παντρευτείς ακόμα κι αν χρειαστεί να σε σφάξω πριν, θα κάνεις ό,τι σου πω. Αυτή ήταν και η μοίρα της. Μια γυναίκα τρόπαιο. Οι δράκοι που γέννησε άλλαξαν την ισορροπία. 

Μας αρέσει; Αυτό θέλαμε για φινάλε ή έστω μια από τις τελικές εξελίξεις μιας σειράς που παρακολουθούμε τα τελευταία 8 χρόνια; Μάλλον όχι αλλά τι να κάνουμε. Έτσι είναι η ζωή. Οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ αυτοί που περιμένεις. 

Και τι καταλαβαίνει; Όταν όλα φτάνουν στο τέλος ακόμα και οι σύμμαχοί της, οι άνθρωποι που εμπιστεύτηκε, ερωτεύτηκε, έδωσε τον στρατό της για τη μάχη, αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι αυτή η κατάλληλη βασίλισσα για την επόμενη φάση ή όχι. Το γνωστό small chat που διαλύει αυτοκρατορίες και κλείνει σπίτια βλέπουμε να συμβαίνει κι εδώ.

Θέλει και πολλά να το δεις αλλιώς; Υποθέτω πως αν μπορείς να πετάξεις και στην πλάτη ενός δράκου που με τις φλόγες του μπορεί να κάνει παρανάλωμα τα πάντα, δεν θέλει και πολλά να κάνεις ό,τι είναι δυνατό να γίνεις ο απόλυτος άρχοντας και να θερίσεις και την τελευταία ρίζα αμφιβολίας. Αν δεν φας θεριό λέει η λαϊκή παροιμία και νομίζω πως οι ήρωες της σειράς το ξέρουν καλά αυτό. Όλοι τους.

Είναι σωστό αυτό; Μας αρέσει; Αυτό θέλαμε για φινάλε ή έστω μια από τις τελικές εξελίξεις μιας σειράς που παρακολουθούμε τα τελευταία 8 χρόνια; Μάλλον όχι αλλά τι να κάνουμε. Έτσι είναι η ζωή. Οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ αυτοί που περιμένεις.

Game of Thrones: Μερικές σκέψεις πάνω στο χθεσινό συγκλονιστικό επεισόδιο (spoilers) Facebook Twitter
Κρίμα που πεθαίνει ο καλός Τζέημι; O καθένας έχει την άποψή του γι’ αυτόν τον τύπο που ήταν πάντα κατώτερος των περιστάσεων αλλά πολύ όμορφος!

Οι περισσότεροι θάνατοι στον τελευταίο κύκλο είναι τύπου «μπαμ και κάτω». Άλλοι το λένε βιασύνη να τελειώσουμε. Άλλοι μπορεί να δουν σε αυτή την απόφαση των δημιουργών του GoT μια διάθεση να δείξουν πως όλοι οι θάνατοι είναι ίσοι. Όπως καίγεται από τις φλόγες του δράκου ένα παιδί, έτσι απλά πεθαίνει και η σκληρή βασίλισσα Cersei θαμμένη κάτω από μπάζα. Κρίμα που πεθαίνει ο καλός Τζέημι; O καθένας έχει την άποψή του γι’ αυτόν τον τύπο που ήταν πάντα κατώτερος των περιστάσεων αλλά πολύ όμορφος!

Πάνω απ’ όλα όμως ο τελευταίος κύκλος της σειράς μιλά για κάτι πιο γενικό νομίζω. Την ανθρώπινη μοίρα και την ιστορία της ανθρωπότητας που ελάχιστα διαφέρει από αυτά που παρακολουθούμε στην οθόνη. Τα καμένα γυναικόπαιδα στο King’s Landing δεν διαφέρουν από τις περισσότερες φωτογραφίες που βλέπουμε καθημερινά από τις ειδήσεις που έρχονται από τη Μέση Ανατολή. Οι πρόσφυγες που θα κατάφεραν να φύγουν κυνηγημένοι από το King’s Landing μας είναι πολύ γνωστοί. Οι καλοί που υποχώρησαν μπροστά στη μανία του αρχηγού τους ίσως μας σώσουν στο μέλλον, ίσως εξαφανιστούν για πάντα μπροστά στο νέο κακό. Ο πόλεμος είναι πόλεμος, αυτά είναι τα αποτελέσματα και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει.

Ας πούμε και μια τελευταία κουβέντα για τη Sansa Stark. Η κοπέλα αυτή είναι η άλλη  όψη του νομίσματος, το άλλο μισό της Daenerys. Ένα νεαρό κορίτσι κι αυτό που έχει κακοποιηθεί τόσο βάναυσα από την κοινωνία, είδε τόσα πολλά να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια της και που τώρα ενδέχεται και αυτή (όπως και η Daenerys) να μην ξέρει τι να την κάνει την εξουσία που έρχεται στα χέρια της. Αν έρθει. Μοιάζει κι αυτή ανυποχώρητη πάντως και στο προηγούμενο επεισόδιο ο ρόλος της ήταν καθοριστικός για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Αυτός που σπέρνει τη διχόνοια πρέπει να ξέρει πάντα ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απρόβλεπτα.

Όπως και να έχει, λίγα μαζικά θεάματα στην ιστορία της τηλεόρασης μας έχουν σοκάρει τόσο πολύ. Είτε σου αρέσει είτε όχι, μιλάμε για μια σειρά που έγραψε ιστορία. Σόρυ για τα σπόιλερς.

To τρέιλερ του τελευταίου επεισοδίου της σειράς που θα προβληθεί την επόμενη βδομάδα

 

TV & Media
4

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM