Πώς η Amazon προστατεύει και προωθεί την πειρατεία εις βάρος ενός Έλληνα γραφίστα

Πώς η Amazon προστατεύει και προωθεί την πειρατεία εις βάρος ενός Έλληνα γραφίστα Facebook Twitter
0

Δεν είναι κάτι άγνωστο, αλλά η περίπτωση του Χάρη Τσέβη είναι χαρακτηριστική της συμπεριφοράς της Amazon. Ο Χ. Τσέβης είναι διεθνώς γνωστός γραφίστας του οποίου έργα έχουν μπει ως εξώφυλλα σε παγκόσμια media.


Διαπίστωσε ότι μέσω της Amazon πωλούνται έργα του, χωρίς καμιά άδεια και με προφανή παραβίαση κάθε έννοιας πνευματικών δικαιωμάτων. Έτσι ξεκίνησε από τις αρχές του Δεκέμβρη μια περιπέτεια, όταν ο Χ. Τσέβης έκανε την πρώτη καταγγελία στην ίδια την Amazon για την προφανή παρανομία.

Στην αρχή η απάντηση ήταν ότι «θα το δούμε, κάντε μια αναφορά εδώ, υποβάλετε μια αναφορά εκεί, συμπληρώστε την τάδε φόρμα κ.λπ.».

Αφού προσπάθησε με πολλούς τρόπους, στα τέλη του Δεκέμβρη ο Χ. Τσέβης έκανε καταγγελία στη βρετανική σελίδα Facebook της Amazon. Μπορείτε να δείτε στα σχόλια όλα τα τρικ, τις ντρίπλες και το «δούλεμα» που ρίχνει η –επίσημη– Amazon στον Έλληνα δημιουργό.

Αφού προσπάθησε με πολλούς τρόπους, στα τέλη του Δεκέμβρη ο Χ. Τσέβης έκανε καταγγελία στη βρετανική σελίδα Facebook της Amazon. Μπορείτε να δείτε στα σχόλια όλα τα τρικ, τις ντρίπλες και το «δούλεμα» που ρίχνει η –επίσημη- Amazon στον Έλληνα δημιουργό.

Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι η Amazon τον καθοδηγεί να κάνει αναφορά για συγκεκριμένο κωδικό προϊόντος που πωλείται μέσω της πλατφόρμας της. Κάθε φορά που το κάνει ο Χ. Τσέβης, μετά από λίγη ώρα η Amazon εμφανίζεται να διαθέτει προς πώληση το ίδιο καλλιτεχνικό έργο, αλλά με αλλαγμένο κωδικό.

Για όσους ασχολούνται λίγο παραπάνω, η υπόθεση αυτή δεν είναι πρωτοφανής. Οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου (Amazon, Google/YouTube, Facebook) παραβιάζουν συχνά το δίκαιο των πνευματικών δικαιωμάτων. Το χειρότερο είναι ότι στο όνομα της «ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης», χρησιμοποιούν κάθε τερτίπι, προκειμένου να μη διορθώνουν την παρανομία, ακόμα και όταν τους καταγγέλλεται.

Πώς η Amazon προστατεύει και προωθεί την πειρατεία εις βάρος ενός Έλληνα γραφίστα Facebook Twitter
Εικονογράφηση του Χ. Τσέβη για τον Observer
Πώς η Amazon προστατεύει και προωθεί την πειρατεία εις βάρος ενός Έλληνα γραφίστα Facebook Twitter
Εξώφυλλο του Χ. Τσέβη για το Time Out

Η στάση τους αυτή δεν είναι από αμέλεια ή από ατύχημα. Είναι συστηματική, το κάνουν με επίγνωση του τι πράττουν. Στην περίπτωση του Χ. Τσέβη, δεν πρόκειται για ένα τραγούδι που ακούμε εσύ και εγώ (χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι νόμιμο).

Κάποιος πουλάει τα έργα του καλλιτέχνη και βγάζει κέρδη. Η κερδοφορία των μεγάλων της τεχνολογίας, εκτός των άλλων, βασίζεται στο ότι αδαείς ή πονηροί, διακινούν μέσα από τις πλατφόρμες αυτές έργα με τρόπο που γίνεται παραβίαση δικαιωμάτων των δημιουργών.


Η Amazon εν προκειμένω θεωρεί ότι ένας δημιουργός όπως ο Χ. Τσέβης είναι δύσκολο να βρει το δίκιο του, παρόλο που αυτό που κάνει η Amazon είναι παράνομο και ανήθικο. Λειτουργεί δηλαδή με τη λογική του πανίσχυρου, που θεωρεί ότι έχει τη δύναμη να κάνει χτυπητή παραβίαση κάθε νόμου, γιατί είναι δυσβάσταχτο για τον αδικούμενο να προσφύγει σε πολυδάπανες νομικές ενέργειες στα διεθνή δικαστήρια.

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ