Όταν ο Prince έγραψε το Nothing Compares 2U

Όταν ο Prince έγραψε το Nothing Compares 2U Facebook Twitter
4
Όταν ο Prince έγραψε το Nothing Compares 2U Facebook Twitter

1985. Ο Prince έχει σαρώσει με το Purple Rain και έχει χωρίσει οριστικά τα τσανάκια του με τον Morris Day των Time (συνεργάτη του απ’ τα σχολικά χρόνια και μέλος των Grand Central κι αργότερα των Champagne, μαζί με τον Andre Cymone και τον Prince). Mαζεύει έτσι όσους παρέλασαν στην ταινία μαζί με τον Jesse Johnson των Time και φτιάχνουν τους Family, ένα από τα πιο ελπιδοφόρα πρότζεκτ του Prince που ξεκίνησε με τρομερές προοπτικές.

«Πάμε να αρπάξουμε μερικά απ’ τα λεφτά των Duran Duran», είχε πει στον Johnson και σε έναν έκπληκτο St. Paul Peterson, τον κιμπορντίστα του γκρουπ (σύμφωνα με τη διήγηση του Alan Leeds, του tour manager του Prince εκείνη την εποχή και πατριού του Eric Leeds, σαξοφωνίστα των Family). Ο Prince ήταν σίγουρος για την επιτυχία τους και τους είχε υποσχεθεί ότι σύντομα θα ήταν στο νούμερο 1.


Φρόντμαν θα ήταν ο Paul Peterson μαζί με την Susannah Melnoin, δίδυμη αδερφή της κιθαρίστριας των Revolution, της Wendy. Επίσης συμμετείχαν οι Jellybean Johnson και Jerome Benton (άνεργοι μουσικοί τότε και οι δύο, σύμφωνα με τον Alan Leeds).

O Prince τους έπεισε να μπουν αμέσως στο στούντιο και έγραψε για αυτούς 7 κομμάτια, μουσική και στίχους. Tο μόνο κομμάτι που δεν ήταν δικό του ήταν το River Run Dry [ήταν και είναι το αγαπημένο μου του δίσκου], το οποίο είχε γράψει ο Bobby Z., o ντράμερ των Revolution. (Αν έχεις πολλές άγνωστες λέξεις, κάνε ένα google τα ονόματα, είναι μεγάλες μορφές του ήχου της Μινεάπολης, από τις πιο σημαντικές μουσικές στιγμές των ’80s. Eλπίζω να ξέρεις τουλάχιστον τι εστί Prince).  


Tο πρώτο single του δίσκου ήταν το The Screams of Passion, το οποίο δεν τα πήγε και άσχημα, δεν κατάφερε όμως να φτάσει ψηλά στα τσαρτ. Έτσι ήταν και το μοναδικό. Μετά την παρθενική εμφάνισή τους στο First Avenue της Mινεάπολης (ο Leeds την αποκαλεί «volcanic») o Prince έφυγε για τη Γαλλία για να γυρίσει το Under the Cherry Moon, μία αποτυχημένη ταινία με πολύ καλό soundtrack που το κυκλοφόρησε σαν Parade, όπου υπάρχει και το Kiss. Τη στιγμή δηλαδή που το σχήμα χρειαζόταν δυνατό προμόσιον, το εγκατέλειψε στην τύχη του και ο δίσκος αγνοήθηκε εντελώς. Στο μεταξύ, ο Peterson υπόγραψε ένα πολύ καλό συμβόλαιο με την MCA και οι Family «εξατμίστηκαν».

Το άλμπουμ που θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία «χαμένα» όλων των εποχών, απόκτησε στη συνέχεια «καλτ φήμη». Η ειρωνεία είναι ότι περιέχει ένα από τα καλύτερα [και πιο πετυχημένα ever] τραγούδια που έχει γράψει ο Prince, το οποίο δεν θεωρήθηκε καν διασκευή όταν έγινε τεράστια επιτυχία από την Sinead o’Connor: το Nothing Compares 2u.

«Για να θεωρηθεί ότι ένα τραγούδι είναι φόρος τιμής σε κάποιο συγκρότημα, πρέπει να το έχεις διασκευάσει και αναβιώσει πετυχημένα. Τι να πεις όμως όταν η δικιά σου, αυθεντική εκτέλεση, δεν είχε ποτέ μια ευκαιρία;» ρωτάει η Susanne Melvoin. «Ήταν κάτι αλλόκοτο, πολύ αλλόκοτο, σκεφτόμουν. ‘Τουλάχιστον αφήστε μας να το δοκιμάσουμε πρώτοι’».
Ολόκληρο το στόρι των Family που ξαναφτιάχτηκαν το 2009 και πέρσι περιόδευσαν κάνοντας ζωντανές εμφανίσεις στην Ευρώπη, δημοσιεύτηκε στο Wax Poetics που είναι αφιερωμένο στον Prince και την «αυλή» του. Aυτή τη φορά τους έλεγαν fDeluxe.

Η Sinead o' Connor μέχρι τότε είχε μία ασήμαντη καριέρα με το The Lion and the Cobra και όλη της η μετέπειτα πορεία της στηρίχτηκε σε αυτό το τραγούδι.

To Νοέμβριο του 2014 η Sinead O’ Connor μίλησε στο νορβηγικό ραδιοφωνικό σταθμό NRK για τη σχέση της με τον Prince. Είπε ότι την κάλεσε στο σπίτι του μετά την επιτυχία του κομματιού για να μιλήσουν για το τραγούδι του. «Έκανα επιτυχία χωρίς αυτόν. Δεν τον είχα συναντήσει ποτέ. Είναι ηλίθιο να καλείς στο σπίτι σου μια Ιρλανδέζα, –μου είπε ότι δεν του άρεσε που έλεγα κακά πράγματα στις συνεντεύξεις. Του είπα να πάει να γαμηθεί. Έγινε αρκετά βίαιος. Έπρεπε να το σκάσω από το σπίτι του στις 5 το πρωί. Είχε μεγαλύτερη γροθιά απ’ τη δική μου».

4

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
"Η Sinead o' Connor μέχρι τότε είχε μία ασήμαντη καριέρα με το The Lion and the Cobra και όλη της η μετέπειτα πορεία της στηρίχτηκε σε αυτό το τραγούδι."???Μπορεί να μην ηταν ποτέ πρώτη φίρμα αλλα ατάλαντη ή ασήμαντη δε τη λες..
Σε ευχαριστώ για τις διεκρινισεις. (Όλα τα στοιχεία είναι από τη τη διήγηση του Alan Leeds, του tour manager του Prince εκείνη την εποχή και πατριού του Eric Leeds, σαξοφωνίστα των Family).
- Ως τεράστιος fan του Prince, αλλά και της Minneapolis σκηνής, χάρηκα πολύ όταν είδα το εξώφυλλο των The Family στο news feed μου στο Facebook. Ενώ σχεδόν όλοι γνωρίζουν πως το Nothing Compares 2 U το έχει γράψει ο Prince, δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν/έχουν ακούσει την πρώτη εκτέλεση με τον St. Paul (Peterson) στα lead vocals.- Ο Prince είχε «χωρίσει τα τσανάκια του» με τον Morris Day πολύ νωρίτερα, πριν καν κυκλοφορήσει τo Purple Rain στο σινεμά. Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος Ice Cream Castle, οι Time είχαν ήδη διαλυθεί.- Ο Jesse Johnson δεν είχε κάποια σχέση με τους Family, απλά πέρασε απ' το μυαλό τού Prince ότι θα μπορούσε να 'ταν ο frontman. Σε κάποια φάση είχε πει (όχι στον Johnson) «I want some of that Duran Duran money», και έτσι επέλεξε τον St. Paul ως frontman. O Jesse Johnson βρισκόταν ήδη στο studio ετοιμάζοντας τον πρώτο δίσκο των/της Ta Mara & The Seen.- Ο Jellybean Johnson και ο Jerome Benton δεν ήταν «άνεργοι μουσικοί», απλά δεν ήταν σε κάποιο group εκείνο το διάστημα. Το τελευταίο line up των Time ήταν: Morris Day, Jesse Johnson, Gerald Hubbard Jr, Mark Cardenas, Jerome Benton, Jellybean Johnson και Paul Peterson. Άρα πήρε τους Jellybean, Jerome, St. Paul και προστίθοντας την Susannah (για την οποία έγραψε και το Nothing Compares 2 U) και τον Eric Leeds, δημιουργώντας έτσι τους Family.- Το σχήμα δεν το εγκατέλειψε ο Prince, άλλωστε promotion θα μπορούσε να γίνει άνετα και ενώ εκείνος βρισκόταν (μαζί με τον Jerome Benton). Το εγκατέλειψε ο St. Paul Peterson κυνηγώντας solo καριέρα. Κατά τη διάρκεια του Parade Tour, μάλιστα, όταν τύχαινε να παίζει το Mutiny, φώναζε «St. Paul - Punk Of The Month». Κι έτσι, αφού έφυγε ο St. Paul, διέλυσε τους Family και πήρε την Susannah, τον Jerome και τον Eric στους Revolution, ενώ ο Jellybean συνέχισε με τους Jimmy Jam / Terry Lewis.- Το River Run Dry υπάρχει και σε εκτέλεση του ίδιου του Bobby Z, στο δίσκο του που κυκλοφόρησε το 1989.- For whoever wants to get more into the Minneapolis Sound:Alexander O'Neal - Alexander O'Neal (1985)Alexander O'Neal - Hearsay (1987)Cherrelle - Fragile (1984)Cherrelle - High Priority (1985)Morris Day - Color Of Success (1985)Morris Day - Daydreaming (1987)Madhouse - Madhouse 16 (1987)St. Paul - St. Paul (1987)Sue Ann - Blue Velvet (1988)Dale - Riot In English (1988)Andre Cymone - AC (1985)Jak - I Go Wild (1985)Vanity 6 - Vanity 6 (1982)Apollonia 6 - Apollonia 6 (1984)Wendy & Lisa - Fruit At The Bottom (1989)Brownmark - Just Like That (1988)Brownmark - Good Feeling (1989)Da Krash - Da Krash (1988)Jesse Johnson - Jesse Johnson's Revue (1985)Jesse Johnson - Shockadelica (1986)Jesse Johnson - Every Shade Of Love (1988)Mazarati - Mazarati (1986)Sheila E. - The Glamorous Life (1984)Sheila E. - Romance 1600 (1985)Taja Sevelle - Taja Sevelle (1988)Ready For The World - Ready For The World (1985)Ta Mara & The Seen - Ta Mara & The Seen (1985)Ta Mara & The Seen - Blueberry Gossip (1988)