Γιατί όλα μοιάζουν ήσυχα και σιωπηλά όταν χιονίζει;

Γιατί όλα μοιάζουν ήσυχα και σιωπηλά όταν χιονίζει; Facebook Twitter
1

Όσο το χιόνι πέφτει στο έδαφος και καλύπτει τα πάντα γύρω θα έχετε παρατηρήσει πως μοιάζει σαν όλα να γίνονται πιο ήσυχα και πως ο θόρυβος μοιάζει να γίνεται λιγότερος.

Αυτό το φαινόμενο οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινους και φυσικούς παράγοντες μια και η χιονόπτωση συνεπάγεται λιγότερη κυκλοφορία από ανθρώπους, αλλά και ζώα. Η κίνηση στους δρόμους είναι σαφώς λιγότερη, ενώ τα πουλιά έχουν βρει κάποιο καταφύγιο και παραμένουν σιωπηλά.

Ωστόσο, υπάρχουν και πιο επιστημονικοί λόγοι για την ηρεμία που απλώνεται σε ένα χιονισμένο τοπίο. Όταν ένα φρέσκο στρώμα χιονιού σκεπάσει το έδαφος κάνει πολύ περισσότερα από τα να το ομορφαίνει.

 

 

"Όταν το χιόνι πέφτει, υπάρχουν κάποια ηχητικά κύματα που απορροφούνται", αναφέρει η διευθύντρια του προγράμματος Climate Central που ασχολείται και μελετά κλιματικά φαινόμενα.

"Όσο οι νιφάδες χιονιού συσσωρεύονται, υπάρχει περισσότερος χώρος που μένει κενός μεταξύ τους, σε σύγκριση με την επιφάνεια των υγρών στοιχείων όπως το νερό. Με όλο αυτό τον άδειο χώρο, ο ήχος δεν είναι σε θέση να αναπηδήσει από το χιόνι τόσο εύκολα όσο θα ήταν από το νερό και απορροφάται πολύ περισσότερο", αναφέρει στο Mashable η επιστήμονας η οποία προσπαθεί να δώσει μια απλή εξήγηση στο φαινόμενο. Όπως αναφέρει στην συνέχεια, όσο περισσότερο, πυκνότερο και "αφράτο" είναι το χιόνι, τόσο περισσότερο ήχο απορροφά και δίνει αυτή την αίσθηση της απόλυτης ηρεμίας.

Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας, όμως. Το άλλο έχει να κάνει με τη θερμοκρασία των αερίων μαζών. Όπως αναφέρει το medium.com, o επειδή ο κρύος αέρας είναι πυκνότερος από το ζεστό αέρα, ο ήχος επηρεάζεται καθώς ταξιδεύει πιο αργά μέσα από πυκνότερα υλικά.

Όταν το χιόνι πέφτει, έχουμε συνήθως θερμότερο αέρα κοντά στην επιφάνεια και τον κρύο αέρα πιο ψηλά Αυτό κάνει τον ήχο να ταξιδεύει πιο μακριά σε καμπύλη προς την ατμόσφαιρα.

Living
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ο ήχος «τρέχει» πιο γρήγορα στα στερεά, λιγότερο γρήγορα στα υγρά και ακόμη λιγότερο στα αέρια. Αυτο που αναφέρεται στο άρθρο είτε είναι λάθος είτε δεν το έχω καταλάβει δηλαδή ότι ο ήχος επηρεάζεται καθώς ταξιδεύει πιο αργά μέσα από πυκνότερα υλικά.