ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΛΙΠΠΟ ΓΑΒΡΙHΛΙΔΗ

THAVMA
THAVMA

 

«Το πρώτο DEEP TRASH event οργανώθηκε πριν από δύο χρόνια στο Λονδίνο για να μαζευτούν λεφτά για το φεστιβάλ καλλιτεχνικής περφόρμανς TEOREMI, το οποίο έγινε τον Ιούλιο του 2104 με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι σεξουαλικές διακρίσεις και οι διακρίσεις φύλου στην Ιταλία» λέει η Giulia Casalini, μία από τις υπεύθυνες του CUNTemporary, του οργανισμού που προωθεί φεμινιστικές και queer καλλιτεχνικές δράσεις. «Λόγω αυτής της σχέσης με την Ιταλία ονομάστηκε DEEP TRASH ITALIA και ήταν αφιερωμένο στις ιταλικές κουλτούρες, παραδόσεις και τέχνες, πάντα μέσα από το queer και φεμινιστικό πρίσμα. Η κάλυψη από τα μέσα και η επιτυχία ήταν τεράστιες, έτσι αποφασίσαμε να κρατήσουμε τον τίτλο και τη μορφή για τα μελλοντικά event, κάνοντάς τον, όμως, DEEP TRASH για να αποσυνδεθεί από την Ιταλία και να γίνει κάτι πιο παγκόσμιο. Αυτά τα event μας έχουν βοηθήσει να διατηρήσουμε την αυτονομία μας σε οικονομικό επίπεδο, καθώς όσα λεφτά μαζεύονται πηγαίνουν στους δυο οργανισμούς μας, τον CUNTemporary (www.cuntemporary.org) και Archivio Queer Italia (www.archivioqueeritalia.com) και τα φιλόδοξα και συχνά προκλητικά πρότζεκτ που προέκυπταν από αυτά».

 

Tο φετινό «επεισόδιο» επικεντρώνεται σε ελληνικά θέματα, παραδόσεις, καλλιτεχνικά πεδία, μύθους, σεξουαλικές τακτικές, καλλιτεχνικές δράσεις και αντικαθεστωτικούς τρόπους ζωής.

 

Η Giulia Casalini ήταν αυτή που είχε την ιδέα για την πρώτη διοργάνωση DEEP TRASH και συνέχισε να την οργανώνει κάθε χρόνο. «Παρόλα αυτά, η προσπάθεια ήταν πάντα συλλογική με πολλά από τα μέλη της ομάδας που ασχολούνταν με πολλές από τις δραστηριότητες  του CUNTemporary να συνεισφέρουν στο DEEP TRASH. Το βράδυ του event 12 μέλη θα είναι υπεύθυνα για όλες τις διαδικασίες, τεχνικές και πρακτικές. Το event αποτελείται από πολυάριθμες performances, περίπλοκες εγκαταστάσεις, δράσεις, προβολές και εκθέσεις και όλοι θα δουλεύουν ασταμάτητα για 15 ώρες κατά τη διάρκειά του. Αυτό που μας δίνει κίνητρο είναι η επιθυμία να οργανώσουμε μια μοναδική βραδιά χωρίς μεγάλο κόστος, για μια κοινότητα ανθρώπων που θέλουν να μοιραστούν ένα όμορφα πολύπλοκο μίγμα από διασκεδαστικές, σεξουαλικές, καλλιτεχνικές και ριζοσπαστικές δράσεις. Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε συνεργασίες με κάθε κατηγορίας καλλιτέχνη και κοινό. Για το GREEK TRASH αναλύσαμε και επιλέξαμε από 70 αιτήσεις –με την ομάδα μας, αλλά και από μια επιτροπή που αποτελούσαν καλεσμένοι καλλιτέχνες που έχουν μεγάλη εμπειρία στο θεματικό περιεχόμενο. Πιστεύουμε ότι το DEEP TRASH είναι μια σημαντική πολιτιστική εκδήλωση μέσα στην σύγχρονη τέχνη και όχι μόνο από τις αντιδράσεις και τα πολύ καλά σχόλια που λαβαίνουμε από το κοινό. Στο Λονδίνο υπάρχει μια περίεργη τακτική για το γυμνό και την σεξουαλικότητα. Κατ’ αρχάς, υπάρχουν αρκετά LGBTQ μέρη που είναι ζωτικής σημασίας για την κοινότητά μας που κλείνουν ή αγωνίζονται να πληρώσουν τα όλο και πιο μεγάλα ενοίκια. Έπειτα, οι αλλαγές στη νομοθεσία είχαν μία ακούσια επίδραση στην έκφραση του φύλου και της σεξουαλικότητας, τα δικαιώματα των εκδιδόμενων ανθρώπων, στο γυμνό και στις τέχνες. Προσπαθώντας να επιβάλει κανόνες στην πορνεία ή στην πορνογραφία το νομικό σύστημα επιδρά άδικα στις σεξουαλικές πρακτικές και απολαύσεις των γυναικών, των μη ετερόφυλων και όσων ατόμων θεωρούνται μη κανονικοί. Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να κάνουμε ορατές ριζοσπαστικές και πειραματικές καλλιτεχνικές πρακτικές. Ειδικά στην ζωντανή τέχνη. Το DEEP TRASH καλεί όλους να συμμετέχουν, ασχέτως του υπόβαθρού τους και της εκπαίδευσής τους. Προσφέρει το χώρο για καλλιτέχνες να πειραματιστούν με νέα έργα σε μια ατμόσφαιρα έντονης δημόσιας συμμετοχής. Πάνω από 400 άτομα από κάθε υπόβαθρο, σεξουαλικότητα και ηλικία παρακολουθούν το event. Είναι πολύ σημαντικό επίσης που το DEEP TRASH δημιουργεί μια ευκαιρία για να παραχθούν νέες συνεργασίες πέρα από θεσμικά όρια και πέρα από καλλιτεχνικούς κανόνες. Όπως αναφέρει και το μανιφέστο μας «καταλαβαίνουμε το σεξ ως ένα αναπόσπαστο μέρος όσων κάνουμε» είναι βασικό για εμάς να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι καλλιτέχνες αλλά και το κοινά μας να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα. Το DEEP TRASH προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για δημιουργικότητα, φλερτ, αγάπη, τέχνη, συζητήσεις, διασκέδαση, μουσική και… δύναμη. 

 

Georges Jacotey
Georges Jacotey

 

Το φετινό «επεισόδιο» επικεντρώνεται σε ελληνικά θέματα, παραδόσεις, καλλιτεχνικά πεδία, μύθους, σεξουαλικές τακτικές, καλλιτεχνικές δράσεις και αντικαθεστωτικούς τρόπους ζωής. Ο τίτλος GREEK TRASH μπορεί να ακούγεται ασήμαντος, αλλά είναι εσκεμμένος. Όσα συγκεντρώθηκαν είναι αποτέλεσμα πέντε μηνών συλλεκτικής δουλειάς και όλοι είναι καλοδεχούμενοι να παρακολουθήσουν τα artwork και τις περφόμανς, που συνοδεύονται από περιγραφές στα αγγλικά για να κάνουν το περιεχόμενο προσιτό στο μη-ελληνόφωνο κοινό. Το σκηνικό και ο χώρος σίγουρα θα ‘γαργαλίσει’ τις αισθήσεις όσων αγαπούν την ελληνική κουλτούρα από τη μουσική μέχρι τις παραλίες και το φαγητό.

 

Όλη τη νύχτα θα παίζουν μουσική οι Panos Z και A Man to Pet και θα υπάρχει μια ποικιλία από live, κυρίως από Ελλάδα και Κύπρο. Έχουμε επίσης συμπεριλάβει την ελληνική διασπορά και υλικό από ανθρώπους που σχετίζονται με την Ελλάδα αλλά δεν είναι Έλληνες.

 

Ο Κύπριος καλλιτέχνης Αντώνης Σιδεράς θα ξεκινήσει τις performances με την ανάγνωση της δικιάς του butch-camp εκδοχής των ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη (σε αγγλική μετάφραση που έκανε ο ίδιος) και θα ακολουθήσουν ένα σωρό event που θα συμμετέχουν οι Zoe Czavda Redo, Fenia Kotsopoulou, Catherine Elsen, Stephen Eyre, Athens 34es (Tritotetartes), A Man to Pet, το ‘Greatest Tour’ της Anna Goula. Θα υπάρχουν επίσης έργα και εγκαταστάσεις από τους: Christina Koutsolioutsou, FYTA, Georges Jacotey, Ilias Klis, Kassiani Kappelos, Myrto Makridou, Studio Prokopiou, Tal Navon, Thalia Galanopoulou and THAVMA. Plus, a screening programme of videos by: Acropolis Bye Bye & Miracle, Anna Maria Pinaka, Baxx Vladimir, Danai Avgeri + Marilena Gatsiou + Maria Mitsopoulou + Laura Eftychia Papachristo, Ernesto Sarezale, Evangelos Papadakis, HeArt Attack Films, Mary Zygouri, Olympia Polymeni και Olga Guse».

 

Myrto Makridou
Myrto Makridou

Myrto Makridou
Myrto Makridou

Apollvon S Delios
Apollvon S Delios

Ernesto Sarezale
Ernesto Sarezale

Antonis Sideras
Antonis Sideras

Baxx Vladimir
Baxx Vladimir

Studio Prokopiou
Studio Prokopiou

Anna Goula
Anna Goula

A Man To Pet
A Man To Pet

PanicLab
PanicLab

Stephen Eyre
Stephen Eyre

Zoe Czavda Redo
Zoe Czavda Redo

 

Ιnfo:

Σάββατο 23 Απριλίου, στο Bethnal Green Working Men's Club στο Λονδίνο, λεπτομέρειες εδώ.