Ο Βουδιστής μοναχός και make-up artist που παλεύει για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ιαπωνία

Ο Βουδιστής μοναχός και make-up artist που παλεύει για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ιαπωνία Facebook Twitter
«Αν ντρέπεσαι να δείξεις τη διαφορετικότητά σου, μπορείς να γίνεις ευάλωτος, αν όμως προσαρμόσεις τη συμπεριφορά σου, η διαφορετικότητά σου είναι το μεγαλύτερό σου όπλο». Πηγή: Instagram / @kodomakeup
0



ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕ
σε έναν βουδιστικό ναό στο Τόκιο, ο Ιάπωνας μοναχός Kodo Nishimura κρατούσε τη σεξουαλικότητά του ένα καλά φυλαγμένο μυστικό, ενώ έκρυβε επίσης την αγάπη του για την τέχνη του μακιγιάζ.

Σήμερα ο Nishimura καταφέρνει να συνδυάζει τα θρησκευτικά του καθήκοντα με τη δουλειά του ως make-up artist, όντας μια ασυνήθιστη περσόνα στη συντηρητική ιαπωνική κοινωνία, όπου ο γάμος των ομοφύλων παραμένει παράνομος και το να είναι κάποιος ανοιχτά ομοφυλόφιλος συνιστά ακόμα μεγάλο ταμπού. 

Ο 31χρονος δηλώνει ότι η απόφασή του να κάνει come out έχει γίνει το «καλύτερο όπλο» του απέναντι στην ομοφοβία και τώρα ελπίζει ότι η αυτοβιογραφία του θα εμπνεύσει κι άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα του να αγκαλιάσουν ανοιχτά τη σεξουαλική τους ταυτότητα. 

Ο Nishimura, του οποίου οι γονείς ήταν επίσης μοναχοί στον ναό όπου μεγάλωσε, χειροτονήθηκε πριν από πέντε χρόνια, αλλά δουλεύει παράλληλα ως freelancer make-up artist για διασημότητες και σε γεγονότα όπως τα καλλιστεία Μις Υφήλιος.

«Αν ντρέπεσαι να δείξεις τη διαφορετικότητά σου, μπορείς να γίνεις ευάλωτος, αν όμως προσαρμόσεις τη συμπεριφορά σου, η διαφορετικότητά σου είναι το μεγαλύτερό σου όπλο» δήλωσε ο ίδιος στο Thomson Reuters Foundation, σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Come Out (11 Οκτωβρίου)

Η μέρα αυτή ξεκίνησε να γιορτάζεται το 1988 στις ΗΠΑ κι έκτοτε έχει επεκταθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου, ως μια ετήσια μνεία στην απόφαση ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου να μιλήσει ανοιχτά στο περιβάλλον του για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του.

Ο Nishimura, του οποίου οι γονείς ήταν επίσης μοναχοί στον ναό όπου μεγάλωσε, χειροτονήθηκε πριν από πέντε χρόνια, αλλά δουλεύει παράλληλα ως freelancer make-up artist για διασημότητες και σε γεγονότα όπως τα καλλιστεία Μις Υφήλιος. Όταν δεν φορά βουδιστικά ράσα, βάφεται και ο ίδιος, ενώ χρησιμοποιεί συχνά ψηλοτάκουνα και ψεύτικες βλεφαρίδες σε φωτογραφίες που ανεβάζει στο προφίλ του στο Instagram, το οποίο αριθμεί κοντά στους 60.000 followers.

Οι Ιάπωνες μοναχοί μπορούν να ακολουθούν την καριέρα τους, πέρα από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά οι επιλογές του Nishimura και ο ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμός του έχουν γίνει πρωτοσέλιδα στην Ιαπωνία και τον έχουν κάνει ευρέως γνωστό. Χιλιάδες αντίτυπα της αυτοβιογραφίας του έχουν πουληθεί από τη μέρα που εκδόθηκε στα τέλη Ιουλίου, ενώ υπάρχει ήδη πλάνο να μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Ο ίδιος έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ πέρσι εμφανίστηκε και σε ένα επεισόδιο του ριάλιτι «Queer Eye» του Netflix.

Ο Nishimura δηλώνει ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στους ρόλους που επιτελεί. «Επειδή είμαι μοναχός, οι άνθρωποι προσέχουν αυτά που λέω. Οι Ιάπωνες μοναχοί δεν είναι γνωστοί για το make-up και τα ψηλοτάκουνα, αλλά θέλω να χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα που έχω για να δείξω ότι μπορούμε να είμαστε αυτό που θέλουμε, ανεξάρτητα από την ισχύ ή το επάγγελμά μας».

O ίδιος έχει δηλώσει ότι αποφάσισε να κάνει come out έπειτα από τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε να ασχολείται με το μακιγιάζ. Δεν έχει δεχθεί επιθέσεις από τη βουδιστική κοινότητα, ωστόσο κάποιες φορές λαμβάνει κοροϊδευτικά μηνύματα και σχόλια στα social media.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

今日は @mimosas_jp 主催 @mitarashikana との対談イベントでした!お越しくださった皆様ありがとうございました! My outfit today by Leonard, wearing H&M gender neutral collection! AW 20 studio collection. Felt burning firely and powerful today. 今日は「生きやすくなるヒント」についてお話ししました!またイベントしたいと思っています🥰 Styled by @leonard_arceo Wearing @hm AW 20 studio collection @sakisugai @mynameisnozomi @buntelicious @marikoinsta @seira_moon_ #hm #mimosas #正々堂々 #西村宏堂 #みたらし加奈

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kodo Nishimura/ 西村宏堂 (@kodomakeup) στις


Παρότι συντηρητική στον πυρήνα της, η ιαπωνική κοινωνία διαθέτει αρκετά προοδευτικούς νόμους αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, σε σχέση με άλλες ασιατικές χώρες, με το γκέι σεξ να είναι νόμιμο ήδη από το 1880. Ενώ πάνω από 20 πόλεις και νομοί μπορούν να εκδίδουν σύμφωνα συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές λένε ότι δεν έχουν νομική ισχύ και ότι οι προκαταλήψεις καλά κρατούν. Αυτό οδήγησε και τον Nishimura στη συγγραφή του βιβλίου του, που περιγράφει τη μεταμόρφωσή του από έναν μοναχικό άνθρωπο σε αυτό που είναι σήμερα. «Όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να μαθαίνουν για τη διαφορετικότητα, οι νόμοι θα ακολουθήσουν».

Με πληροφορίες από Openly News και Thomson Reuters Foundation

 

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Proud Seniors Greece υποστηρίζει ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ηλικίας άνω των 50

Do the right thing / H Proud Seniors Greece υποστηρίζει ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ηλικίας άνω των 50

Οι Proud Seniors μάχονται για να εξαλείψουν τις διακρίσεις, βοηθούν στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που μπορεί βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σκοπεύουν να μην αφήσουν κανένα άτομο της κοινότητας να γεράσει μόνο του.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM