Η συντηρητική, καθολική Χιλή ενέκρινε νόμο ορόσημο για τα transgender άτομα

Η συντηρητική, καθολική Χιλή ενέκρινε νόμο ορόσημο για τα transgender άτομα Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα υπέγραψε την Τετάρτη νομοσχέδιο που επιτρέπει σε άτομα άνω των 14 ετών να αλλάζουν το όνομά τους και το φύλο τους στα επίσημα κρατικά έγγραφα. 

Σύμφωνα με το Reuters πρόκειται για μια ιστορική μεταβολή σε μια παραδοσιακά συντηρητική, κατά κύριο λόγο Ρωμαιοκαθολική χώρα.

Ο νόμος, που πρωτοπαρουσιάστηκε από την κεντροαριστερή πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέτ και ήρθε αντιμέτωπος με την σκληρή αντιπαράθεση συντηρητικών και θρησκευτικών ομάδων, πέρασε από τους νομοθέτες τον Σεπτέμβριο, σχεδόν πέντε χρόνια μετά. 

«Γνωρίζω πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα», δήλωσε ο κεντροαριστερός Πινιέρα προσθέτοντας πως είναι σταθερός στην πεποίθησή του «ότι έχουμε κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». 

Ο νόμος σηματοδοτεί μια όλο και πιο προοδευτική αλλαγής πορείας της Χιλής, μια χώρα των Άνδεων στην οποία, μέχρι πρότινος, κυριαρχούσε μια συντηρητική καθολική κουλτούρα, ανέφερε το Reuters. 

Η Χιλή νομιμοποίησε το διαζύγιο το 2004 και ήταν μια από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο.

To 2017 νομιμοποιήθηκαν, αν και μόνο για ειδικές περιπτώσεις, οι αμβλώσεις. Το νομικό καθεστώς απαγόρευσής τους ήταν από τα σκληρότερα στον κόσμο. 

Ο νόμος για τα transgender άτομα εγκρίθηκε την Τετάρτη και ορίζει την ταυτότητα φύλου σαν μια προσωπική πεποίθηση όπου το άτομο αναγνωρίζει τον εαυτό του ως άντρα ή γυναίκα, ανεξάρτητα από φυσικά χαρακτηριστικά, το βιολογικό φύλο ή το όνομα  που είναι καταχωρημένο στα μητρώα της χώρας. 

Τα παιδιά ηλικίας 14 έως 18 ετών πρέπει πρώτα να λάβουν τη συγκατάθεση των γονέων ή των νόμιμων κηδεμόνων τους.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των transgender ατόμων στη Χιλή. 

Lgbtqi+
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM