Μίρκα Παπακωνσταντίνου: Γίνομαι έξαλλη όταν ακούω να λένε «έχω κι εγώ gay φίλους»

Μίρκα Παπακωνσταντίνου: Γίνομαι έξαλλη όταν ακούω να λένε «έχω κι εγώ gay φίλους» Facebook Twitter
Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου ανάμεσα στις συμπρωταγωνίστριές της στις θεατρικές «Μάγισσες της Σμύρνης», Σμαράγδα Καρύδη και Μαρία Καβογιάννη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου συμμετέχει φέτος σε μία από τις πιο φιλόδοξες θεατρικές παραγωγές της σεζόν. Οι «Μάγισσες της Σμύρνης», το πολύ επιτυχημένο μυθιστόρημα της Μάρας Μεϊμαρίδη που έγινε τηλεοπτική σειρά πριν από μερικά χρόνια, τώρα βρίσκει τον δρόμο του προς το σανίδι, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταμάτη Φασουλή.

Στην παράσταση που έχει ξεκινήσει ήδη στο Θέατρο Παλλάς, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου κρατά τον κομβικό ρόλο της μάγισσας Αττάρτης. Με αφορμή αυτή τη δουλειά, η δημοφιλής ηθοποιός μίλησε στο περιοδικό Antivirus, όπου σχολίασε, μεταξύ άλλων, τη διαφορετικότητα και την ομοφοβία.

Ενδιαφέρον προκαλεί η απάντηση που δίνει, όταν ερωτάται να ερμηνεύσει την έννοια της διαφορετικότητας. Αναφέρει πως η πιο συνηθισμένη απάντηση όσων κατηγορούνται για ομοφοβία, το γνωστό «μα, έχω κι εγώ γκέι φίλους», είναι από μόνο του ομοφοβικό, ως δήλωση:

Εκνευρίζομαι όταν ρωτούν έναν άνθρωπο για την ομοφυλοφιλία και τρέχει να δηλώσει: «μα έχω κι εγώ πολλούς φίλους gay». Δεν σε τρελαίνει εσένα αυτό; Ότι τι; Είναι gay αλλά τους κάνει παρέα και το δηλώνει; Δεν είναι ομοφοβικό αυτό;

— Πολύ συχνά σ΄αυτό εδώ το περιοδικό χρησιμοποιούμε τον όρο «διαφορετικότητα». Εσείς πώς ερμηνεύετε αυτόν τον όρο;

Δεν μου αρέσει καθόλου. Με εκνευρίζει. Τι θα πει διαφορετικότητα; Είσαι ψηλός, είσαι αδύνατος, είσαι χόντρος, μαύρος, λευκός, gay, straight, κίτρινος. Στο τέλος όλοι είμαστε τόσο διαφορετικοί που είναι περιττό να το επισημαίνεις. Είναι κι αυτό μια ταμπέλα.

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να βοηθάει σε ένα επίπεδο διεκδικήσεων. Αλλά αν το δεις και λίγο φιλοσοφικά, πόσο μπορείς να διεκδικήσεις κάτι που υπάρχει έτσι και αλλιώς στη φύση;

Για να στο πω πιο απλά, δεν μου αρέσει ο όρος διαφορετικότητα γιατί διακρίνει. Αυτή τη στιγμή εσύ είσαι gay εγώ straight και; Ποιος από τους δυο μας είναι ο διαφορετικός; Κανείς. Όχι πες μου, για να καταλάβω...

— Στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί κάποια διάκριση, αλλά να τονισθεί η ποικιλομορφία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Έτσι το έχω και εγώ στο μυαλό μου. Και να τονισθεί επίσης ότι μιλάμε για τις ζωές μας που είναι πάντα δίπλα δίπλα, που άλλοτε είναι παράλληλες και άλλοτε τέμνονται μεταξύ τους. Μαζί συμπορευόμαστε. Αυτή είναι η κανονικότητα.

Γι' αυτό και εκνευρίζομαι πολλές φορές, όταν ρωτούν έναν άνθρωπο για την ομοφυλοφιλία και τρέχει να δηλώσει: «μα έχω κι εγώ πολλούς φίλους gay». Δεν σε τρελαίνει εσένα αυτό; Ότι τι; Είναι gay αλλά τους κάνει παρέα και το δηλώνει; Δεν είναι ομοφοβικό αυτό; Τι λες μωρέ; Σοβαρά! Κάθε φορά που το ακούω γίνομαι έξαλλη. Μπορεί να έχει πει το χειρότερο και για να το μαζέψει πετά αυτή την ατάκα. Με τρελαίνει.

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM