Το μήνυμα στήριξης στους 'Έλληνες Αστυνομικούς Ενάντια στο Ρατσισμό'

Το μήνυμα στήριξης στους 'Έλληνες Αστυνομικούς Ενάντια στο Ρατσισμό' Facebook Twitter
4

Είναι πραγματικά αντιφατικά όσα συμβαίνουν με την Αστυνομία και το Pride αυτές τις μέρες. 

Σχολίασα χτες στο Facebook για όσα έγιναν στην Θεσσαλονίκη: 

Εννοείται ότι θα επικρίνουμε την Αστυνομία για όλα τα στραβά της (και είναι πολλά) όμως δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι ενίοτε κάνει τη δουλειά της και μας προστατεύει. 

Και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι μερικά πιο φρέσκα μυαλά, προσπαθούν να αλλάξουν εκ των έσω την Αστυνομία και να βοηθήσουν τους αδύναμους, αυτούς για τους οποίους μέχρι τώρα το Σώμα σε μεγάλο βαθμό αδιαφορούσε. Κι αντί να τους πούμε "μπράβο κι ας αργήσατε", κάποιοι θέλουν να τους διώξουν απ' τη γιορτή αγάπης και αποδοχής που είναι το Pride, ενώ άλλοι (βλέπε Φορτσάκης ή Χρυσαυγίτες) θεωρούν τη συμμετοχή τους ηθικό σκάνδαλο.

Το μήνυμα στήριξης στους Έλληνες Αστυνομικούς Ενάντια στο Ρατσισμό είναι ηχηρό και πρέπει να φτάσει και στα ανώτατα κλιμάκια της Αστυνομίας, ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας και το χρήσιμο έργο του. 

Μεταφράζω ένα μέρος του μήνυματος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης LGBT Αστυνομικών, του Ελβετού Petrik Thomann, ο οποίος εκφράζει με μήνυμά του, την από κοινού υποστήριξη των LGBT Εθνικών Αστυνομικών Οργανώσεων της Ευρώπης στο ελληνικό τμήμα:

(...) Ποιος είναι ο ρόλος της Αστυνομίας σε μια κοινωνία; Η Αστυνομία προστατεύει τους πολίτες και επιβάλλει το Νόμο, το Σύνταγμα και τη Διεθνή Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Αστυνομία δεν πρέπει να προστατεύει μόνο ένα τύπο ανθρώπου, πχ. μόνο τους λευκούς, τους στρέιτ, ή τους Χριστιανούς. Όμως συχνά η πραγματικότητα μας δείχνει κάτι διαφορετικό (...). Είναι πολύ σημαντικό η κοινωνία να αντανακλάται στη σύνθεση της Αστυνομίας.

Για μένα είναι ξεκάθαρο πως οι αστυνομικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα στις τάξεις τους, έχουν καλύτερη αίσθηση του τι συμβαίνει στην κοινωνία και κατανοούν πως υπάρχει ποικιλία ανθρώπινων συμπεριφορών και ιδεών.

Ο Μιχάλης Λώλης (ο αξιωματικός του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας) είναι ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην EGPA. Σε αντίθεση με τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει τη στήριξη μιας οργάνωσης και πολεμά για ένα ζήτημα δύσκολο, σε μια χώρα που δεν είναι τόσο προχωρημένη όσο άλλες περιοχές της Ευρώπης. 

Έχει βέβαια τη στήριξη δεκατεσσάρων ευρωπαϊκών οργανώσεων, αλλά χρειάζεται και την υποστήριξη των Ελλήνων. 

Αυτή είναι μια έκκληση προς τις αστυνομικές δυνάμεις της Ελλάδας: Να είστε ανοιχτόμυαλοι - βοηθήστε τον Μιχάλη να συνεχίσει το έργο του.

Κι αυτή είναι μια έκκληση προς τη Διοίκηση της Αστυνομίας και τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας: Σας παρακαλώ να στηρίξετε δημόσια τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ στην κοινωνία αλλά και μέσα στην Αστυνομία. (...)

Lgbtqi+
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Κι εγώ, όπως και πολύς κόσμος έχω κάποια προκατάληψη απέναντι σ'αυτό το σώμα. Εύλογα, αφού πολλά μέλη της (ενδεχομένως η πλειοψηφία) καταχράζονται την εξουσία τους, είναι ανοιχτά υποστηρικτές της ακροδεξιάς κ.α. πολλά που καταδικάζω. Όμως δε μ' αρέσει να έχω παρωπίδες. Όταν βλέπω ότι ένας, δύο, πέντε άνθρωποι έχουν τη διάθεση να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση,να ενημερώσουν, να εκσυγχρονίσουν το αστυνομικό σώμα, να μιλήσουν πρώτη φορά για ρατσιστικά εγκλήματα, να θεσπίσουν τμήματα που θα προστατεύουν lgbt άτομα, δεν μπορώ να αρνηθώ ότι αποτελεί μια πρόοδο. Μια αρχή για κάτι.Ναι, οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι στόκοι, φασιστοειδή, που καταφέρονται και κατά των γκέι ατόμων, αλλά όχι όλοι. Και ναι, γνωρίζω πως στο Stonewall (που αποτέλεσε έναυσμα για τα prides όλου του κόσμου) πολέμιοι της κοινότητας ήταν μπάτσοι και στρατιώτες.Όμως τα μυαλά αλλάζουν. Ίσως αργά. Εφόσον έχουμε το θεσμό της αστυνομίας (τυπικά) για να προστατεύει τους πολίτες, μου προκαλεί χαρά ότι κάποια μέλη της παρελαύνουν.Ίσως την επόμενη φορά που ένα γκέι άτομο καταγγείλει έγκλημα μίσους στην αστυνομία να βρει κάποιον που θα ενδιαφέρεται.Ακόμα όμως κι αν δε συμφωνείς που συμμετέχουν αστυνομικοί στην πορεία, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιείς βία λεκτική ή σωματική (εσύ που αυτοαποκαλείσαι αντιρατσιτής κ υπέρμαχος της ισότητας!) και να διώχνεις κάποιον που θέλει να παρελάσει. Τελεία και παύλα.Καταδικάζω όσα έγιναν από ορισμένες ομάδες. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά σου πολιτισμένα. Το pride είναι για όλους(με την προυπόθεση να μην κάνουν κακό σε άλλους) , δεν έχει ηγεσία, ούτε πορτιέρηδες που θα αποφασίσουν ποιοι θα συμμετάσχουν κ ποιοι όχι.ΥΓ: Είναι τόσο αντιφατικό άτομα που θεωρούν τους εαυτούς κ τις ομάδες δράσης τους προοδευτικούς να αποδεικνύονται πιο στενόμυαλα απ' αυτούς που τόσο εχθρεύονται.Φαντάζομαι ότι είναι δύσκολο να διαπιστώνεις πως η ιδεολογία που τόσο πορωμένα υποστηρίζεις έχει τελικά ψεγάδια. Εκεί που πιστεύεις ότι "πρέπει να καούν ζωντανοί όλοι οι μπάτσοι" -έχω διαβάσει τέτοιες απόψεις σε ποστς αυτών των ατόμων- να διαπιστώνεις ότι υπάρχουν εξαιρέσεις.Και είναι δύσκολο, γιατί αν παραδεχτείς μέσα σου ότι τα πράγματα δεν είναι όπως πίστευα, τότε οφείλεις να αλλάξεις....Και όλοι ξέρουμε πόσο ανίκανοι για αλλαγή είμαστε οι άνθρωποι, πόσο εγωιστικά επιμένουμε στις απόψεις μας για να κρύψουμε ότι σφάλαμε.
Εγω βρηκα το περιστατικο αθλιο . Εδω και χρονια προσπαθουμε να περασουμε το μηνυμα οτι ομοφυλοφιλος μπορει να ειναι οποιοσδηποτε .. ο γειτονας , ενας ξαδερφος , ο αστυνομικος της γειτονιας , ο ψαρας , ο πολιτικος , οποιοσδηποτε κυριολεκτικα . Και μολις εμφανιζεται καποιος θαραλλεος αρκετα ωστε να αποδειξει την αληθεια πισω απο αυτη τη φραση , καποιοι του λενε οτι ειναι ανεπιθυμητος ? Απο που και ως που ? Το pride δεν ειναι αριστερη , δεξια ή κεντρωα πολιτικη συγκεντρωση . Οποιοσδηποτε ειναι ετοιμος να το στηριξει, ποσο μαλλον αν τον εκφραζει και σε προσωπικο επιπεδο , επιβαλλεται να ειναι ευπροσδεκτος . Θα ηθελα να μαθω συγκεκριμενα ποιοι ηταν αυτοι που διωξανε τους αστυνομισκους , και με ποιο σκεπτικο το κανανε
https://queerntekapaz.wordpress.com/2017/06/13/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb/#more-78Εδω μπορείς να δεις πως οργανώθηκε κ για ποιους λόγους. :/
Οι ομάδες Color Youth και lgbtq+ ανταρσύα είχαν εκφράσει τους προβληματισμούς τους, περί της συμμετοχής των αστυνομικών, πριν την τέλεση του pride/πορείας:Απόσπασμα της ομιλίας της Color Youth στο Αthens Pride 2017"(...) Έχουμε όμως πολύ δρόμο να καλύψουμε ακόμα και οι προσπάθειες για ένα συμπεριληπτικό pride έρχονται να συναντήσουν κινήσεις αντιφατικές, που μας πηγαίνουν βήματα πίσω. Πως μπορούμε να μιλάμε για διαθεματικότητα όταν η ενδεχόμενη συμμετοχή της αστυνομίας στο pride έγινε δεκτή με χαρά από μεγάλο μέρος της κοινότητας; Της ίδια αστυνομίας που παραβιάζει την αξιοπρέπεια των σεξεργατριών, που εκκενώνει τις καταλήψεις που δίνουν στέγη σε πρόσφυγες, που προστάτευσε την τρανσφοβική εκδήλωση του Δήμου Κορίνθου ενάντια στη θεματική εβδομάδα. Φαίνεται πως έχουμε ξεχάσει ότι τα Prides αποτελούν ημέρα μνήμης απέναντι στην κάθε λογής καταπίεση και αστυνόμευση. Για ακόμη μια φορά τα πιο προνομιούχα κομμάτια της κοινότητας αφήνουν πίσω τα υπόλοιπα, που πλήττονται από την αστυνομική βία. Δεν υποστηρίζουμε πως η κοινότητα θα πρέπει να διακόψει τον διάλογο με την αστυνομία – το αντίθετο. Μια πιο φιλική και ευαισθητοποιημένη αστυνομία που θα προστατεύει αποτελεσματικά όλα τα LGBTQ άτομα είναι προς το συμφέρον μας και τα τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας φαίνεται πως βελτιώνονται εντυπωσιακά. Αυτός ο διάλογος όμως, είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Η ελληνική αστυνομία έχει πολύ δρόμο ακόμα, μέχρι να κερδίσει στο σύνολο της την θέση της ως συμμάχου στο πλευρό της κοινότητας. Όσο η αστυνομία ως θεσμός συνεχίζει να ασκεί βία σε, πρόσφυγες, μετανάστες τρανς άτομα και σεξεργάτριες, η συμμετοχή της στο pride δε μπορεί παρά να μας προβληματίσει. Θα πρέπει ως κοινότητα να δούμε που στεκόμαστε και αυτή μας η απόφαση να μην είναι μία επιλογή αποκλεισμού των πιο καταπιεσμένων ομάδων της κοινότητάς μας που θα βρωμάει από τα cis, ντόπια ή ταξικά προνόμιά μας (...).http://www.colouryouth.gr/en/2017/06/11/omilia-tis-colour-youth-gia-athens-pride-2017/____________(Ανοιχτή εκδήλωση στο πλαίσιο του Athens Pride, 10 Ιούνη 4.30μμ: «Θέμα παιδείας; Από που προέρχεται η ομοφοβία/ τρανσφοβία και η πάλη για να την τσακίσουμε».)Για το Athens PrideΣχετικά με το Athens Pride, η ομάδα μας έχει διατυπώσει πολλές φορές την αντίθεσή της στη διοργάνωσή του από μια αδιαφανή ΜΚΟ που αναζητάει στήριξη σε πρεσβείες και καπιταλιστικούς χορηγούς. Η παραλίγο συμμετοχή της διαβόητης ELDORADO GOLD φέτος έδειξε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο κατήφορος. Αποκάλυψε, όμως, και τη δύναμη που έχουν τα χιλιάδες απλά μέλη του LGBTQI+ κινήματος, τα οποία με την κατακραυγή τους μέσα σε λίγες ώρες απέτρεψαν το φιάσκο.Παρ’ όλα αυτά, εμείς εξακολουθούμε να διαμαρτυρόμαστε κατά του «pinkwashing», απαιτώντας να φύγουν οι πρεσβείες (ιδίως η αμερικανική του δολοφόνου αρχισεξιστή Τραμπ) και όλοι οι «χρυσοί χορηγοί». Η παρουσία ΛΟΑΤΚΙ+ αστυνομικών δεν μπορεί ούτε να κρύψει ούτε να μειώσει την ομο-τρανσφοβική καταστολή που αντιμετωπίζουμε οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι αλλά και ολόκληρη η τάξη μας από το κράτος. Είναι ύβρις να ξεπλένεται η ΕΛΑΣ την ημέρα μνήμης για το Stonewall, τη μήτρα του σύγχρονου κινήματός μας, που γεννήθηκε ως εξέγερση ενάντια στην αστυνομική καταστολή. Προτείνουμε την διάλυση της ΜΚΟ «Athens Pride» και την αυτοοργάνωση της Γιορτής Περηφάνιας με ανοιχτό, αμεσοδημοκρατικό και διαφανή τρόπο λειτουργίας.Η παρουσία της ομάδας μας στο Athens Pride 2017 γίνεται για να αναδείξει τα παραπάνω ζητήματα, να διευρύνει το διάλογο ανάμεσα στις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και να ανοίξει δρόμο ώστε να παλέψουμε μαζί από καλύτερες θέσεις το επόμενο διάστημα.https://lgbtqantarsya.wordpress.com/+Αφροδίτη Φράγκου, μέλος ομάδας LGBTQ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ«Το Pride είναι η ετήσια διαδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο κοντά στις 28 Ιουνίου, την επέτειο της εξέγερσης του Στόνγουολ, εξέγερσης ΛΟΑΤΚ ανθρώπων ενάντια στην ομοφοβική αστυνομική βία. Σήμερα, το ΛΟΑΤΚ κίνημα στην Ελλάδα και διεθνώς, αγωνίζεται ακόμη για τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα που στερούνται τα ΛΟΑΤΚ άτομα. Σαν κίνημα συνδέεται με τους εργατικούς, φοιτητικούς, αντιρατσιστικούς και αντιφασιστικούς αγώνες που ξεδιπλώνονται στην εποχή της κρίσης, ενάντια σε όσα καταπιέζουν όλη την εργατική τάξη. Ως άτομα οι ΛΟΑΤΚ αγωνίζονται στους εργατικούς τους χώρους, τις συλλογικότητες, τις σχολές και τις γειτονιές τους ενάντια σε λιτότητα, μνημόνια, ρατσισμό. Σε όλους αυτούς τους αγώνες η Αστυνομία βρίσκεται απέναντι, στις περισσότερες περιπτώσεις καταστέλλοντάς τους άγρια. Ακόμη και στις περιπτώσεις ρατσιστικής, ομοφοβικής και φασιστικής βίας, η Αστυνομία έχει είτε αδιαφορήσει είτε ακόμη και συγκαλύψει τις επιθέσεις. Από αυτές τις απόψεις, θεωρούμε προκλητική την παρουσία ένστολων στο Pride, καθώς δεν είναι «παρέλαση», αλλά διαδήλωση που αποτελεί κομμάτι του κινήματος. Οι αγώνες αυτοί είναι και αγώνες ενάντια στο κράτος, που καταπιέζει και διαιρεί».https://www.vice.com/gr/article/3enoi-astynomikoi-sxediazoyn-na-symmetexoyn-sto-athens-pride-gia-na-sthri3oyn-toys-ellhnes-lgbtq-synadelfoys-toys____Αμφότερες ομάδες έβγαλαν ανακοινώσεις και καταδίκασαν την εκδίωξη των αστυνομικώνhttp://www.colouryouth.gr/en/2017/06/11/colour-youth-katadikazei-tin-epithesi-kata-astynomikon-stin-parelasi-tou-athens-pride-2017/+Διαψεύδουμε τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν την ομάδα μας να πρωτοστατεί στην προσπάθεια εκδίωξης LGBT αστυνομικών και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από την πορεία. Οι πρακτικές εκδίωξης διαδηλωτών/τριών δεν συνάδουν με αυτές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.____...Το σκεπτικό, καθώς και τα γεγονότα δοσμένα, απ' την μεριά της ομάδας και σχετιζόμενων που αντέδρασε, *πρακτικά* στην συμπόρευση των αστυνομικών παρατίθεται στο link τ@ Phaedon.____Όπως είχα τονίσει και σε άλλο άρθρο η αφορμή μπορεί να φαίνεται "καινούργια" αλλά οι αιτίες για "αντίδραση" στο Athens pride συσσωρεύονται καιρό τώρα, άλλωστε υπάρχει κόσμος που συσπειρώνεται για την δημιουργία ενός αυτοοργανωμένου pride. Θα καταφέρουν να επιλύσουν τις δικές τους διαφορές (και αρτηριοσκληρωση) περί ιδεολογικού fine tuning και όχι μόνον; Είδομεν!