Η Μάλτα γράφει ιστορία στα ανθρώπινα δικαιώματα και γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει τη «θεραπεία της ομοφυλοφιλίας»

Η Μάλτα γράφει ιστορία στα ανθρώπινα δικαιώματα και γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει τη «θεραπεία της ομοφυλοφιλίας» Facebook Twitter
4

Η Μάλτα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει την εφαρμογή και άσκηση οποιασδήποτε θεραπείας ισχυρίζεται πως θεραπεύει την ομοφυλοφιλία  με το κοινοβούλιο της Βαλέτα να εγκρίνει ομόφωνα το νομοσχέδιο απαγόρευσης.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όποιος κριθεί ένοχος να έχει επιχειρήσει «να αλλάξει ή να καταπιέσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου ή την έκφραση φύλου» θα αντιμετωπίζει πρόστιμα ή ποινή φυλάκισης.

Επαγγελματίες υγείας που συνταγογραφούν τις λεγόμενες «gay θεραπείες» θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους μέχρι 10.000 € και ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους, με το μικρότερο πρόστιμο να φτάνει σε ύψος τα 1.000 ευρώ.

Το νησί της Μεσογείου έχει ξεκινήσει μια σειρά προοδευτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων μέσα από πρωτοβουλίες που ενισχύει η σοσιαλιστική κυβέρνηση που εξελέγη το 2013. Η Μάλτα έχει δύο φορές ανακηρυχθεί από την ομάδα υπεράσπισης ILGA -Ευρώπης ως η ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται καλύτερα τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανς και intersex ατόμων.

Ο νέος νόμος αποσαφηνίζει επίσης ότι δεν υπάρχει έκφραση σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή φύλο που αποτελεί ή μπορεί να προσδιορίζεται ως διαταραχή, ασθένεια ή αδυναμία, και παράλληλα μειώνει στα 16 την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να ζητήσουν αλλαγή φύλου χωρίς την έγκριση των γονέων τους.

Οι υποστηρικτές των «θεραπειών» που κρίθηκαν παράνομες, υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν κοινή ψυχολογική ή συμβουλευτική μέθοδο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν οικειοθελώς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, αλλά η πρακτική αυτή καταδικάστηκε ευρέως.

Επαγγελματικοί φορείς που εκπροσωπούν τους ψυχολόγους, ψυχιάτρους, οικογενειακούς θεραπευτές και συμβούλους της Μάλτας εξέφρασαν ικανοποίηση και περηφάνια για το νέο νομοσχέδιο καθώς σηματοδοτεί την αρχή του τέλους σε προκαταλήψεις και έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η Μάλτα πρωτοπορεί ως προς τα δικαιώματα των LGBT ωστόσο δεν είναι και τόσο μπροστά στα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης που απαγορεύει δια νόμου τις εκτρώσεις ακόμα και αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας η του εμβρύου .