Jamie Shupe: o πρώτος άνθρωπος που πλέον και νομικά, δεν είναι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα

Jamie Shupe: o πρώτος άνθρωπος που πλέον και νομικά, δεν είναι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα Facebook Twitter
17
Jamie Shupe: o πρώτος άνθρωπος που πλέον και νομικά, δεν είναι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα Facebook Twitter
@ Jamie Shupe με τη γυναίκα που παντρεύτηκε και τον στήριξε στην απόφαση αυτή, την Sandy Shupe. φωτό.: Natalie Behring / the Guardian

Όταν ένας δικαστής του Όρεγκον αποφάσισε πως ο/η Jamie Shupe μπορούσε να αποποιηθεί την ονομασία αρσενικό ή θηλυκό,  ο άνθρωπος αυτός αισθάνθηκε απελευθερωμένος.  «Πήρα τη ζωή μου πίσω», είπε, «δεν είμαι άντρας - δεν είμαι γυναίκα».

 
@ Shupe φαίνεται να είναι ο πρώτος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος έχει υποβάλει αναφορά με επιτυχία για μια μη δυαδική ταξινόμηση φύλων, σύμφωνα με την Hayley Gorenberg, αναπληρώτρια νομική σύμβουλο της Lambda Legal για την οργάνωση δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Jamie Shupe: o πρώτος άνθρωπος που πλέον και νομικά, δεν είναι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα Facebook Twitter
φωτό.: Natalie Behring / the Guardian

«Οι κλασικοί δείκτες φύλων δεν ταιριάζουν σε όλους» δήλωσε η Gorenberg, αποκαλώντας την απόφαση αυτή σημαντική και ιστορική για τους ανθρώπους που καμία ετικέτα δεν μπορεί να καλύψει το φύλο τους.

Σε μια πρόσφατη συνάντηση της ομάδας υποστήριξης στο Πόρτλαντ, όπου ζει @ Shupe, μια νεαρή γυναίκα αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ για την απόφαση αυτή καθώς ωφελεί στη διεύρυνση της συζήτησης σχετικά με τις ταξινομήσεις των δύο φύλων.

 Shupe, ένας πρώην λοχίας που κατεγράφη ως αρσενικός κατά τη γέννηση του είπε πως αυτό δεν το κάνει μόνο για τα δικού του/της δικαιώματα.

@ Shupe, ο οποίος προτιμά την αντωνυμία «αυτοί», μεγάλωσε στο νότιο Μέριλαντ, σε μια οικογένεια με οκτώ παιδιά. Η αίσθηση που είχε από μικρή ηλικία ήταν ίδια με εκείνη ενός απόκληρου. Στην ηλικία των 49, αποσύρθηκε από το στρατό και ήταν παντρεμένος με μια γυναίκα με την οποία είχαν κάνει μια κόρη.

Jamie Shupe: o πρώτος άνθρωπος που πλέον και νομικά, δεν είναι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα Facebook Twitter
φωτό.: Natalie Behring / the Guardian

 

«Ήμουν σε οριακό σημείο. Αισθανόμουν σαν να ήμουν παγιδευμένος» είπε και περιγράφει πως έχοντας την κατανόηση της συζύγου του, αποσύρθηκε σε μια απομονωμένη καλύβα στο δάσος και άρχισε να παίρνει ορμόνες. «Σκέφτηκα ότι ήμουν  τρανσέξουαλ γυναίκα και πως δεν είμαι αρσενικό» πρόσθεσε και εξομολογήθηκε πως η μετάβαση ήταν πολύ δύσκολη.

 

«Αργότερα, συνειδητοποίησα πως και το θηλυκό δεν ήταν ταιριαστό. Καμία ποσότητα ορμονών δεν θα μπορούσε να με κάνει γυναίκα και δεν ήθελα να χειρουργηθώ για να αλλάξω» αναφέρει για εκείνη την ταραχώδη περίοδο που ζούσε ανάμεσα στα δύο φύλα.

@ Shupe ήθελε μια άλλη επιλογή, μια τρίτη ταξινόμηση, και βρήκε σύμμαχο έναν δικηγόρο στο Πόρτλαντ, τον Lake Perriguey.

Ο Perriguey αναφέρει πως ήξερε ότι η διαδικασία θα ήταν νομικά δύσκολη, αλλά δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική θα ήταν η απόφαση και τι δρόμο θα άνοιγε.  Τώρα, σε ηλικία 52 ετών @ Shupe είπε πως η απόφαση αυτή του δίνει χώρο για να ζήσει κανονικά.

 

Με πληροφορίες από Guardian 

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM