Αυτό το φθινόπωρο θα...

Τηλεγράφημα από μια κουζίνα που παλεύει να βρει το βηματισμό της

 

Το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Anthony Bourdain όπως το σχεδίασε ο Ralph Steadman
Το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Anthony Bourdain όπως το σχεδίασε ο Ralph Steadman

 

 Από τον Μιχάλη Μιχαήλ

1. Θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο μαγειρικής του Anthony Bourdain. Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο του εκδοτικό εγχείρημα, ο φίλος μας επιστρέφει με ένα βιβλίο συνταγών. To Appetites: A Cookbook που θα κυκλοφορεί στις 25/10 στην Ευρώπη είναι το απόσταγμα μιας έντονης δεκαετίας στους δρόμους και στα ταξίδια αλλά κυρίως στην κουζίνα του νέου του σπιτιού που πλέον μοιράζεται με τη σύζυγο και το παιδί του. Δεν θέλει και πολύ να καταλάβεις πως αυτό δεν είναι ένα βιβλίο με μαμαδίστικες, ροζ, Martha stewart συνταγές. Νομίζω μπορείς κοιτώντας απλώς τις εξαιρετικές φωτογραφίες που ανέβηκαν στην Amazon και το εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο τεράστιος Ralph Steadman (πολλοί θα τον γνωρίζουν από τις εικονογραφήσεις που έκανε για τα βιβλία και τα άρθρα του Hunter S. Thompson), να υποψιαστείς ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που θα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας έκαναν να αγαπήσουμε τον Tony. Αληθινός, σοβαρός εκεί που πρέπει, αλήτης πάντοτε, σημαντικός παίχτης στον παράξενο και συχνά υπερφίαλο κόσμο της γαστρονομίας.  Αυτό το φθινόπωρο θα μας δοθεί για άλλη μια φορά η ευκαιρία να απολαύσουμε το εξαιρετικό ταλέντο του στο γράψιμο. Πολλοί από εμάς εκεί τον πρωτογνωρίσαμε. Στα καταπληκτικά του βιβλία με τον ολοζώντανο τρόπο γραφής, τις πιο φρέσκιες και αλήτικες περιγραφές, την τόλμη του να μιλήσει για τα πιο μύχια θέματα των εστιατορίων και των σεφ και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό, την εστίαση. Έτσι όπως αλλάζει με τις εκπομπές του εδώ και μερικά χρόνια τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Παρά τις ενστάσεις που έχουν αρκετοί για αυτό το πρόσωπο και τις θεωρίες για υπερβολική “σκηνοθεσία” στις εκπομπές του, η ουσία παραμένει. Σε έναν κόσμο αποχαυνωμένων τηλεθεατών που αναζητούν τα γρήγορα γεύματα, τις εύκολες συνταγές, ο Anthony Bourdain είναι μαζί με μερικούς ακόμα (που είναι όλοι φίλοι και συνεργάτες του) από τις ελάχιστες φωνές εκεί έξω που παρακινούν το μεγάλο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό να τα δει όλα αλλιώς. Να ταξιδέψει αλλιώς. Να δει τον κόσμο που αλλάζει όχι πάντα με καλό τρόπο. Και αυτό είναι πιο σημαντικό απ’ ότι νομίζεις.

 

Το βιβλίο μαγειρικής του Salvador Dali έφτασε. Είναι ιδιοφυές όπως θα περίμενε κανείς  και σουρεαλιστικό μόνο στην εικονογράφηση, αφού οι συνταγές είναι κλασικά πιάτα της Γαλλικής κουζίνας μιας άλλης εποχής. Μπορεί να μας φαίνονται παράξενα σήμερα αλλά τότε δεν ήτανε. Αυτό ήταν το κανονικό για κάποιους κύκλους ανθρώπων όπως ο Dali. Το ξεφύλλισμά του είναι μια απόλαυση.
Το βιβλίο μαγειρικής του Salvador Dali έφτασε. Είναι ιδιοφυές όπως θα περίμενε κανείς και σουρεαλιστικό μόνο στην εικονογράφηση, αφού οι συνταγές είναι κλασικά πιάτα της Γαλλικής κουζίνας μιας άλλης εποχής. Μπορεί να μας φαίνονται παράξενα σήμερα αλλά τότε δεν ήτανε. Αυτό ήταν το κανονικό για κάποιους κύκλους ανθρώπων όπως ο Dali. Το ξεφύλλισμά του είναι μια απόλαυση.

 

2. Θα βγάλουμε τη μηχανή για φρέσκια πάστα από το ντουλάπι και θα προσπαθήσουμε ξανά να φτιάξουμε κάτι από το μηδέν, αγνοώντας τις σειρήνες που μας λένε πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φτιάχνει κανείς φρέσκα ζυμαρικά, ή να ζυμώνει ψωμί ή να φουρνίζει ένα γλυκό που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αφού εκεί έξω υπάρχουν καταπληκτικοί τεχνίτες που τα κάνουν όλα τέλεια. Υπάρχει όμως λόγος, πολύ σοβαρός να κλεινόμαστε σε μια κουζίνα, να απομονωνόμαστε σε έναν κήπο ή ένα μπαλκόνι με δέκα γλάστρες και λίγο χώμα για κάποιες ώρες. Αν αισθάνεσαι ότι τρελαίνεσαι, ότι η καθημερινότητα σε πιέζει ίσως αυτά τα δύο να σε βοηθήσουν να ξαναβρείς τον εαυτό σου. Και θα το κάνουν επειδή θα σε βάλουν να ασχοληθείς με τα πιο ουσιώδη: την τροφή που τρως και ταΐζεις αυτούς που αγαπάς και όλα όσα βγαίνουν από τη γη. Ας μάθω λοιπόν επιτέλους να φτιάχνω τα πιο τέλεια ραβιόλι. Ας μάθω και την τελευταία λεπτομέρεια για το ψωμί με προζύμι μήπως αυτό με βγάλει από το στρόβιλο των ημερών. Ας κάνω ένα τραπέζι στους λίγους και καλούς που θέλουν να μοιραζόμαστε τις μέρες μας εδώ. Θέλω να μετατρέψω την αμηχανία μου για όσα βλέπω και ακούω σε κάτι καλό και θετικό. Όχι σε νεύρα όπως συνηθίζω και εγώ και όλοι μας.

 

3. Θα ήθελα να μάθω όσα πιο πολλά μπορώ για κάποια υλικά με τα οποία μαγειρεύω. Νομίζω πως η γνώση για ένα υλικό αλλάζει και τον τρόπο που το βλέπει κανείς. Οι επιλογές είναι άπειρές όταν γνωρίζεις τις ιδιότητες μιας τροφής, τα ειδικά χαρακτηριστικά της. Θα ήθελα να μην είναι πια τα υλικά, αδιάφορα κομμάτια μιας συνταγής με στόχο το τελικό αποτέλεσμα. Θα ήθελα να τα δω σαν ξεχωριστές οντότητες. Να καταλάβω, να εκτιμήσω. Πολλές φορές πιστεύω πως σε πολλά θέματα η δημοσιογραφία πρέπει να επιστρέψει στα βασικά. Είναι πολύ μεγάλο το κενό γνώσης και η υπερβολική πληροφόρηση για το καινούργιο και το trendy τα κάνει όλα χειρότερα. Δεν ντρέπομαι να το πω, ξέρω ελάχιστα για πολλά από τα πράγματα που χρησιμοποιώ συχνά στην κουζίνα μου και το ίδιο πιστεύω πως ισχύει για πολλούς ακόμα που ασχολούνται με την μαγειρική ερασιτεχνικά. Μακάρι να ξαναρχίζαμε από τα βασικά. Ο αναγνώστης δεν πρέπει να είναι δέσμιος της πορείας κανενός. Πρέπει να παίρνει αυτά που έχει πραγματική ανάγκη.

 

Σε άλλα νέα είδατε τα πρώτα μήλα που έφτασαν στα μανάβικα; (σας φιλώ)