TO BLOG ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΥ
Facebook Twitter

Αυτός που σε πρόδωσε

 

 

Αυτός που σε πρόδωσε, Ελευθεροτυπία 1989

 Μικροπρέπειες που παρεισέφρησαν και κάνανε μπουρδέλο μια καθαρή καρδιά...

Αυτός που σε πρόδωσε Facebook Twitter
ΜΗΠΩΣ ΕΓΩ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕ; Εικονογράφηση: Yann Le Bec

 

Εμφάνιση:

Φλεγομένης βάτου. Παλιά τον απεικόνιζαν με αγριεμένο μάτι, μαύρη χλαμύδα, γένια και very introspective. Κρεμασμένο. Τώρα, η εικόνα του ανανεώθηκε. Φοράει από υψηλή ραπτική μέχρι second hand, μοιάζει από βουλευτής μέχρι χαμένο κορμί.

 

Τι προδίδει:

Τα πάντα. Το δάσκαλό του, τον εραστή του, τους φίλους του, το λόχο του, τον αδελφό του, τους Λακεδαιμόνιους, το πανκ, την πατρίδα.

 

Τι υπερπροδίδει:

Τον εαυτό του.

 

Χειρονομίες ντροπής:

Στα μυστικά δείπνα σκύβει τα μάτια. Στα φιλιά είναι ψυχρός. Όταν πρέπει να ανταπαντήσει κάτι τρυφερό, το λέει στα αγγλικά. Αυτοκτονεί (αργά ή μια κι έξω — το ίδιο κάνει).

 

Γιατί προδίδει:

Κυρίως για το χρήμα, συν όλες τις κυρίες των «τιμών»: τη δόξα, την κραιπάλη, το ευ ζην― ένα κατοστάρικο που θα του δώσουν παραπάνω. Προδίδει επί­σης, κινημένος από μια επισφαλή libido, πεπλανημένος από μια καινούρια αγάπη ή ηττημένος από την πλήξη μιας παρατεταμένης συντροφιάς.

 

Βασικό χαρακτηριστικό του:

Η έλλειψη πίστης που αρύεται από έναν άπελπι ναρκισσισιμό. Η αγάπη του, η φιλία του, η αφοσίωσή του — έχουν τη ρίζα μονοκοτυλήδονου. Ο πρώτος άνεμος τα ξεριζώνει. Περιπλανάται έτσι από αγκαλιά σε αγκα­λιά, από λόμπι σε λόμπι, μονίμως ξένος ανάμεσα σε ξένους, μονίμως καχύποπτος ανάμεσα σε καχύποπτους — ακόμα και όσοι δέχονται τις εκδουλεύσεις του, ξέρουν ότι σύντομα θα τους πουλήσει κι αυτούς για 30 αργύρια.

 

Πώς τιμωρείται:

Είναι ίσως ο πιο μόνος άνθρωπος του κό­σμου. Πάντα κάτι θα τού φταίει... ζει με μια τρύπα στη θέση των σπλάγχνων.

 

Κι όμως, η προδοσία είναι κάτι τόσο συνηθισμένο:

Το ξέρω. Προδότες μπαινοβγαίνουν σπίτι μας, μας στέλνουνε φιλιά, τρώνε το φαΐ μας, τρώνε τα χείλη μας. Κι εμείς προδίδουμε τα πιο ακριβά μας πρόσωπα — επειδή σκανδαλιζόμαστε όταν είμαστε καλοί για μεγάλο διάστημα, επειδή ενέχει ένα είδος υπαρξιακής χαιρεκακίας η προδοσία, σαν τον αυτοτραυματισμό, τη βουλιμία, ή όταν τρως τα νύχια σου στην όπερα.

 

Γίνε πιο σαφής:

Δεν γίνεται. Ένα μπορώ να πω: Ο προδότης είναι απίστευτος μαλάκας! Χάνει τα πάντα για ένα τίποτα. Και είναι τρα­γικός, γιατί νομίζει το αντίθετο.

 

Προδοτικό ζώδιο:

Ο Υδροχόος. Λένε ότι ξεχνάει εύκολα.

 

Εσύ τι ζώδιο είσαι;

Υδροχόος — μάλλον ελλατωματικός. Γιατί διαρκώς θυμάμαι.

 

Τι;

Χιλιάδες λόγια που ήταν λόγια. Μικροπρέπειες που παρεισέφρησαν και κάνανε μπουρδέλο μια καθαρή καρδιά. Το πόσο αθόρυβα σταλάζει ο φθόνος ανάμεσα στους φίλους που ο ένας πετυχαίνει περισσότερο απ΄τον άλλον. Το πόσο λίγοι είμαστε στου γλυτωμού το χάζι.

 

Πές μου ποιοί σε έχουν προδώσει πιο πολύ:

Θα πώ τα αρχικά τους ανακατωμένα: Ν. Τ. Δ. Α. Λ. Μ. Τ  Γ. Κ. Π. Ο. Μ. Χ. Π. Σ. Ζ.  Β. Ξ. Τ. Σ. Λ. Δ. Τ. 

 

Πολύ πράμμα αδερφέ!

Συνηθίζει κανείς...

 

Ελευθεροτυπία, 1989, Στήλη «Επιλογές»

 

 

 

 

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ