«Ο φασισμός καπηλεύεται την ιστορική μνήμη»: O Guardian για την άνοδο και την πτώση της Χρυσής Αυγής

«Ο φασισμός καπηλεύεται την ιστορική μνήμη»: O Guardian για την άνοδο και την πτώση της Χρυσής Αυγής Facebook Twitter
«Ο φασισμός, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό ρεύμα, εμφανίζεται ως μια μάχη για την ιστορική μνήμη, όσο και για το παρόν», τονίζει στο άρθρο του ο Daniel Trilling.
13

Συντάκτης του άρθρου που αποτελεί προϊόν μακρόχρονης έρευνας και καλύπτει την πορεία της Χρυσής Αυγής από το περιθώριο μέχρι την εισβολή της στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού κατά την κορύφωση της κρίσης και στη συνέχεια την αποσύνθεσή της στη διάρκεια της δίκης της ως εγκληματική οργάνωση, είναι ο Daniel Trilling, αρθρογράφος του Guardian και συγγραφέας του βιβλίου "Lights in the Distance: Exile and Refuge at the Borders of Europe" (Φώτα στο βάθος: Εξορία και άσυλο στα σύνορα της Ευρώπης).

«Κανένα άλλο τόσο ανοιχτά φασιστικό κόμμα στην Ευρώπη δεν σημείωσε τόση μεγάλη εκλογική άνοδο εδώ και χρόνια», γράφει στο ρεπορτάζ του ο αρθρογράφος για την Χρυσή Αυγή, που βρέθηκε υπόδικη «στη μεγαλύτερη δίκη Ναζί από την εποχή της Νυρεμβέργης και τώρα παραπαίει – η επιτυχία της όμως παραμένει μια ηχηρή προειδοποίηση».

Ο φασισμός επιζητά να οικειοποιηθεί τους συλλογικούς μας μύθους περί ταυτότητας και αίσθησης του ανήκειν, και να τους χρησιμοποιήσει για τους δικούς τους καταστροφικούς σκοπούς.

Με αφορμή μάλιστα τα τρέχοντα δραματικά γεγονότα στα ελληνικά σύνορα, κάνει λόγο για μια επιστροφή της ρητορικής μίσους και ξενοφοβίας στην ευρωπαϊκή πολιτική, με αιχμή την «εισβολή» των μεταναστών. Ας σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Trilling είχε υπογράψει άρθρο του Guardian με τίτλο «Οι μετανάστες δεν διαδίδουν κοροναϊό – αλλά οι εθνικιστές τους κατηγορούν έτσι κι αλλιώς», στο οποίο χαρακτήριζε τη Νέα Δημοκρατία «εθνικιστικό κόμμα».

Στο άρθρο για τη Χρυσή Αυγή αναφέρεται επίσης ότι η δημοτικότητα της οργάνωσης ενέπνευσε μια νέα γενιά νεοφασιστών ανά τον πλανήτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αμερικανό Άντριου Άνγκλιν ο οποίος είχε παρευρεθεί σε συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής το 2013 και είναι ο ιδρυτής του Daily Stormer, της μεγαλύτερης και πιο επιδραστικής νεοναζιστικής ιστοσελίδας στον κόσμο.

Μιλώντας στον συγγραφέα του άρθρου, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, δηλώνει ανήσυχος για το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να μην παίρνει αρκετά σοβαρά την ακροδεξιά / ρατσιστική απειλή, παρά τις επιθέσεις που σημειώνονται εκ μέρους ακροδεξιών «ακτιβιστών» όχι μόνο εναντίων μεταναστών αλλά ακόμα και κατά ξένων δημοσιογράφων, όπως έγινε στην περίπτωση του Γερμανού ανταποκριτή της Deutsche Welle, Τόμας Γιάκομπι πριν από ενάμιση μήνα στο Σύνταγμα.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα στα τέλη του 2019, ο Trilling γράφει ότι επισκέφτηκε το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και στη συνέχεια πήγε, επτά χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή, στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου βρήκε, όπως γράφει, «μεταμορφωμένη» την ομώνυμη πλατεία, η οποία ήταν «ερειπωμένη» αλλά τώρα πλέον μοιάζει με μια «κοινότοπη σχεδόν, πολυπολιτισμική γειτονιά μιας οποιασδήποτε ευρωπαϊκής μητρόπολης, με τους κατοίκους από την Ελλάδα, την Μέση Ανατολή και την Ασία να κάθονται όλοι μαζί, να τσεκάρουν τα κινητά τους και να απολαμβάνουν την απογευματινή λιακάδα».

«Ο φασισμός, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό ρεύμα, εμφανίζεται ως μια μάχη για την ιστορική μνήμη, όσο και για το παρόν», τονίζει στο άρθρο του ο Daniel Trilling. «Οι ακραίοι εθνικιστές που στελεχώνουν τις τάξεις της άκρας δεξιάς το γνωρίζουν καλά αυτό. Γνωρίζουν ότι για να επιτύχουν τους στόχους τους, πρέπει να μας κάνουν να ξεχάσουμε πού μας έφεραν οι ιδέες τους στο παρελθόν. Ο φασισμός επιζητά να οικειοποιηθεί τους συλλογικούς μας μύθους περί ταυτότητας και αίσθησης του ανήκειν, και να τους χρησιμοποιήσει για τους δικούς τους καταστροφικούς σκοπούς. Ξεκινά με την υπόσχεση ότι θα καθαρίσει τη γειτονιά σου, την πόλη, την χώρα σου. Σου λέει ότι το έθνος ανήκει μόνο σε σένα και στους ανθρώπους σαν κι εσένα – και ότι η βία που εξαπολύει στρέφεται αποκλειστικά εναντίον όσων δεν μετράνε ως άτομα: τους απόκληρους, τους περιθωριακούς, τους κατώτερους. Ποτέ όμως δεν σταματά εκεί...».

Με στοιχεία από τον Guardian

Ιδέες
13

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ: Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ: Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Καθώς η Ελλάδα περιμένει με πρωτόγνωρη ένταση την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, διατρέχουμε στην αθρογραφία της LIFO, που είναι πυκνή και επίμονη, όλα αυτά τα χρόνια, για το ζόφο της νεοναζιστικής οργάνωσης, τα θύματα και την νοσηρή ιδεολογία της, αλλά και τους ανθρώπους που την αντιμετώπισαν θαραλέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νικόλας Φουρτζής: «Η ποικιλομορφία είναι μια ευκαιρία»

The Upfront Initiative / Νικόλας Φουρτζής: «Η ποικιλομορφία είναι μια ευκαιρία»

Ο Corporate Marketing, Communications & CSR Manager της Teleperformance Greece, μιας από τις πιο πολυπολιτισμικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μιλά στη LiFO για τις πολιτικές που προωθούν την συμπερίληψη και την ορατότητα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ