Είστε δημιουργικοί; Πιθανά να είστε και ολίγον ψυχοπαθείς

Είστε δημιουργικοί; Πιθανά να είστε και ολίγον ψυχοπαθείς Facebook Twitter
Αναλογιστείτε μόνο τι θα είχε συμβεί, αν ο Χάνιμπαλ Λέκτερ είχε διδαχθεί να διοχετεύει την απουσία συναισθηματικών αναστολών του στην τέχνη!
0

Αν σας γοητεύει ο μύθος της τρελής ιδιοφυΐας, τότε θα λατρέψετε τα αποτελέσματα της ακόλουθης έρευνας. Στο περιοδικό Personality and Individual Differences, οι ερευνητές υποδεικνύουν πως τα δημιουργικά άτομα μοιράζονται περισσότερα χαρακτηριστικά με τους ψυχοπαθείς σε σύγκριση με τα λιγότερα δημιουργικά άτομα. Το ερώτημα, λοιπόν, που θα μπορούσε να διατυπωθεί είναι "Είστε δημιουργικοί; Αν ναι, πιθανώς είστε και ψυχοπαθείς."

Η ψυχολόγος Adrianne John Galang από το Πανεπιστήμιο De La Salle στη Μανίλα ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας που ανακάλυψε ότι τα άτομα που είχαν υψηλή βαθμολογία στο κομμάτι της δημιουργικότητας στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, εμφάνιζαν και υψηλότερα χαρακτηριστικά έλλειψης συναισθηματικών αναστολών, απώλειας ελέγχου, ανειλικρίνειας και άγνοιας κινδύνου, χαρακτηριστικά που επίσης εμφανίζουν σε μεγάλο βαθμό οι ψυχοπαθείς. Τα καλά νέα είναι ότι τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τις τάσεις ψυχοπάθειας, όπως για παράδειγμα η σκληρότητα και η βιαιότητα, δεν συσχετίζονται με την δημιουργικότητα, συνεπώς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν ο χαρισματικός και δημιουργικός φίλος σας είναι ένας άλλος Πάτρικ Μπέϊτμαν. 

Οι πλέον δημιουργικοί συμμετέχοντες επέδειξαν τα χαμηλότερα επίπεδα διέγερσης κατά τις δραστηριότητες αυτές, γεγονός που υποδηλώνει την έλλειψη συναισθηματικών αναστολών.

"Η έλλειψη συναισθηματικών αναστολών, υπό την μορφή ψυχοπαθούς τόλμης, είναι δομικό χαρακτηριστικό κάποιων δημιουργικών προσωπικοτήτων και συνδέεται λειτουργικά με την δημιουργική διαδικασία", αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας. "Ένα δημιουργικό πεδίο πιθανά μετασχηματίζει το άτομο σε μία περισσότερο αλαζονική ή ανέντιμη προσωπικότητα, αλλά ίσως και να επιλέγει ενεργά τέτοιου είδους προσωπικότητες, όχι επειδή έχουν δυσάρεστα χαρακτηριστικά, αλλά επειδή τα χαρακτηριστικά αυτά ουσιαστικά συνδέονται με την δημιουργικότητα αυτή καθεαυτή."

Η έρευνα αποτελούνταν από τρεις ενότητες και εξέταζε όχι μόνο την επιστημονική, αλλά και την καλλιτεχνική δημιουργικότητα. Αρχικά η Galang ζήτησε από τους 503 συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα online ερωτηματολόγιο, προκειμένου να μετρήσει τον ναρκισσισμό, την διπροσωπία και τον μακιαβελισμό όσων απάντησαν. Ένα δεύτερο πείραμα ταυτοποιούσε στοιχεία τόλμης, κακίας και έλλειψης αναστολών/απώλειας ελέγχου σε δείγμα 250 φοιτητών. Και στις δύο ενότητες οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τη δημιουργική τους δραστηριότητα και επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων, βιβλιογραφικών παραπομπών, δημοσιεύσεις, πωλήσεις έργων τέχνης και εφευρέσεις. 

"Το εύρημα μας ήταν πως [τα δείγματα δημιουργικότητας] συνδέονται με την σκοτεινή τριάδα του ναρκισσσιμού και της ψυχοπάθειας, αλλά η ισχυρότερη συσχέτιση αφορούσε την ψυχοπαθολογική τόλμη" εξηγεί η Galang.

Στο τελικό πείραμα ζητήθηκε από 93 φοιτητές να συμμετάσχουν σε μία σειρά από δραστηριότητες - παιχνίδια σχετιζόμενα με την αποκλίνουσα σκέψη-  ενώ οι ερευνητές μετρούσαν την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος τους, στην ουσία τα επίπεδα στρες τους. Οι πλέον δημιουργικοί συμμετέχοντες  επέδειξαν τα χαμηλότερα επίπεδα διέγερσης κατά τις δραστηριότητες αυτές, γεγονός που υποδηλώνει την έλλειψη συναισθηματικών αναστολών. "Συνολικά, [οι τρεις] μελέτες στηρίζουν τις βασικές υποθέσεις του μοντέλου σχετικά με την ύπαρξη συσχέτισης, ανάμεσα στην έλλειψη συναισθηματικών αναστολών και την δημιουργικότητα", γράφουν οι ερευνητές. 

 

Παλαιότερες έρευνες που μελετούσαν την εμφάνιση ψυχοπαθολογικών χαρακτηριστικών σε διάφορα επαγγέλματα δεν τοποθετούσαν τους καλλιτέχνες ιδιαίτερα υψηλά στο φάσμα αυτό. Στο βιβλίο του Η Σοφία των Ψυχοπαθών: τι μπορούν να μας διδάξουν οι Άγιοι, Κατάσκοποι και Κατά Συρροήν Δολοφόνοι για την επιτυχία, ο Kevin Dutton κατατάσσει ως εξής τα επαγγέλματα που πιθανότερα προσελκύουν ψυχοπαθείς: στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα διευθυντικά στελέχη, ακολουθούν οι δικηγόροι, ενώ οι καλλιτέχνες σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του έχουν ελάχιστες πιθανότητες. Αυτό, όμως, δεν αντικρούει αναγκαστικά τα ευρήματα της Galang. "Ο ισχυρισμός μας δεν είναι ότι προκειμένου κάποιος να είναι δημιουργικός, πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ψυχοπαθούς, το οποίο θα ήταν ανόητο, αλλά ότι σε κάποια ιδιαίτερα δημιουργικά άτομα η δημιουργικότητα και τα [ψυχοπαθολογικά] χαρακτηριστικά προσωπικότητας προκύπτουν από την ίδια πηγή: μία συγκεκριμένη διαμόρφωση του εγκεφάλου και την ντοπαμίνη", γράφει η Galang.

Η Galang αναφέρει μάλιστα πως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν πρέπει να προκαλούν φόβο για τους διαφορετικά σκεπτόμενους. Αντίθετα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καλλιεργηθεί η δημιουργικότητα "στο εκπαιδευτικό και το επαγγελματικό περιβάλλον", ενθαρρύνοντας την "καλλιέργεια μορφών τόλμης και ταυτόχρονα προσπαθώντας να αμβλύνουν τις πιο επιβλαβείς μορφές έλλειψης αναστολών."

Αναλογιστείτε μόνο τι θα είχε συμβεί, αν ο Χάνιμπαλ Λέκτερ είχε διδαχθεί να διοχετεύει την απουσία συναισθηματικών αναστολών του στην τέχνη! 

Στοιχεία από το Hyperallergic

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT