Πώς να πιάσετε κουβέντα με τον μελλοντικό εργοδότη σας στο Facebook

Πώς να πιάσετε κουβέντα με τον μελλοντικό εργοδότη σας στο Facebook Facebook Twitter
Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν προσφέρονται μόνο για να βρούμε παλιούς φίλους και για online φλερτ. Μπορούν, με τα σωστά βήματα, να μας φέρουν πιο κοντά στην επόμενη δουλειά μας
0

Κατά καιρούς τα social media έχουν κατηγορηθεί για ατέλειωτο σαχλάρισμα, για κάθε είδους τρολάρισμα, για ακατάσχετες συναισθηματικές εξομολογήσεις. Κι όμως, όσο περνάει ο καιρός και σταδιακά ξεθυμαίνουν τα ναρκισσιστικά ξεσπάσματα, τόσο γίνεται αντιληπτός ο πραγματικός ρόλο των social media και ειδικά ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε τη δουλειά που ονειρευόμαστε και - γιατί, όχι; - να πιάσουμε κουβέντα με τον μελλοντικό εργοδότη μας. 

Μοιάζει τρομακτικό, αλλά δεν είναι. Και γίνεται πιο εφικτό, αν γνωρίζουμε τα σωστά βήματα για να έρθουμε σε επαφή μαζί του ή μαζί της. Βοηθάει και το γεγονός ότι οι περισσότεροι - ακόμη και οι ισχυροί μιας επιχείρησης - όταν μπαίνουν στο Facebook, μπαίνουν για τους ίδιους λόγους με όλους μας: για να χαζέψουν ειδήσεις και παράξενα, να ενημερωθούν, να γελάσουν, να χαλαρώσουν, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο χαλαροί σε μία ανώδυνη (αλλά ουσιαστική κουβέντα) και όχι με τα μανίκια σηκωμένα σα να μας περνούν από αξιολόγηση.  Να, μερικά βήματα που μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο μας. 

1.

Μη βιαστείτε να στείλετε βιογραφικό. Πείτε ένα «γεια»

Στην εποχή που οποιοσδήποτε κάνει αίτημα φιλίας σε οποιονδήποτε, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, αγενές να πείτε ένα "γεια". Χωρίς να κάνετε αίτημα φιλίας. Με δύο λόγια απλώς για το πόσο σας αρέσει η δουλειά του. Όχι κολακείες, την αλήθεια. Δυο σοβαρές και εγκάρδιες κουβέντες. Συνήθως, οι άνθρωποι αποκρίνονται με ευγένεια σε ευγενικά μηνύματα. Δεν χρειάζεται να περιμένετε άμεση απάντηση. Απλώς, δώστε το στίγμα σας και κάντε follow. 

2.

Αντιδράστε με ηρεμία 

Αν ρωτηθείτε το οτιδήποτε, αντιδράστε ήρεμα. Πιάστε κουβέντα για τη δουλειά, τα πράγματα που σας εμπνέουν και διακριτικά εξηγήστε ότι θα θελάτε πολύ να ασχοληθείτε με ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ. Σχολιάστε inbox μία σκέψη που έχετε κάνει για τη δουλειά που σας ενδιαφέρει, αλλά μην τη διατυπώσετε ολοκληρωμένα. Να δουλέψετε θέλετε, όχι να προσφέρετε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες σας. 

3.

Φροντίστε τον «τοίχο» σας 

Αν θέλετε να κερδίσετε το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη ενός ανθρώπου για τον οποίο θέλετε να δουλέψετε, κρατήστε το timeline σας σχετικά καθαρό από παιχνίδια και χαζομαρούλες που κάνουμε όλοι και "ανεβάστε" δείγματα γραφής σας και πράγματα από τομείς που σας ενδιαφέρουν. Ένας ενημερωμένος επαγγελματίας που μένει "προσηλωμένος" ή με τις "κεραίες" σε επαγρύπνηση ακόμη και στο ελεύθερο χρόνο του, είναι κάποιος που ξέρει τι θέλει. 

4.

Κάντε την κίνηση σας στον σωστό χρόνο 

Μετά από μερικά likes και δυο κουβέντες που "περικυκλώνουν" κάπως το αίτημα σας, μπείτε στη διαδικασία να στείλετε ένα βιογραφικό. Ας έχουν προηγηθεί δυο λόγια, για το ότι το στέλνετε στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια ανάγκη, ότι υπολογίζετε σε μία καλή συμβουλή για το πώς να το εμπλουτίσετε, κ.λπ. Γενικώς, προσπαθήστε να συντηρείτε μία κουβέντα, η οποία δεν θα είναι οχληρή, θα ισορροπημένη και δεν θα ξεφεύγει από το αντικείμενο σας. 

5.

Μην ενθουσιαστείτε 

Επειδή, πολύ συχνά τέτοιου είδους ανορθόδοξες μέθοδοι "πιάνουν" και επειδή υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κεντρίσετε το ενδιαφέρον, είναι πολύ πιθανόν, επίσης, να δεχθείτε μία πρόταση για επαγγελματικό ραντεβού. Τώρα που έχετε βρεθεί πολύ κοντά στον στόχο σας, μη δείξετε ότι πετάτε από τη χαρά σας. Αντιδράστε με φυσικότητα, ρωτήστε αν πρέπει πρώτα να δείτε τον υπεύθυνο προσωπικού και στη συνέχεια "κλειδώστε" τα απολύτως πρακτικά: μέρα και ώρα συνάντησης. Να θυμάστε πάντα ότι φτάσατε μέχρι εδώ, λόγω της ικανότητας σας να πιάσετε κουβέντα με έναν άγνωστο, ισχυρό στον τομέα του, για καθαρά επαγγελματικούς λόγους. Στην πρώτη συνάντηση, διατηρήστε τη συζήτηση ακριβώς στο ίδιο επίπεδο, έχετε το βιογραφικό σας πρόχειρο, αλλά όχι στα "δόντια" και έχετε ήδη κάνει το 90% της δουλειάς για την επίτευξη του στόχου σας.

Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα social media είναι κυρίως πλατφόρμες δικτύωσης με ένα τεράστιο φάσμα ανθρώπων από διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες. Τώρα, που ένα e-mail ή ένα τηλεφώνημα για να βρούμε δουλειά δεν είναι αρκετό, αλλά οι άνθρωποι επιχειρήσεων και εταιρειών είναι στο διαδίκτυο, δεν χάνουμε κάτι να πούμε κάτι περισσότερο και πιο ουσιαστικό από ένα "γεια" και "ψάχνω για δουλειά". 

Στοιχεία από το Inc

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT