Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν τα (πιο) ηλίθια λάθη;

Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν τα (πιο) ηλίθια λάθη; Facebook Twitter
"Για έναν έξυπνο, το να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος, είναι σα να δέχεται προσωπική επίθεση σε ένα θεμελιώδες προνόμιο του. Πρέπει να έχει δίκιο. Δεν γίνεται αλλιώς"
8

Είστε έξυπνος/-η και μπράβο σας. Είστε ηγέτης και στις αξιολογήσεις, τα τεστ ευφυίας και γνώσεων και στους γρίφους (επαγγελματικούς και μη) σκοράρετε ψηλά και έχετε πάντα μια λύση και πάλι μπράβο σας. Ενδεχομένως, όμως, θα έχετε παρατηρήσει, ότι όταν ανθρωπίνως τα «θαλασσώνετε», όταν είναι η ώρα σας για να κάνετε κάποιο λάθος, θα καταστρέψετε το σύμπαν, περίπου. Γιατί; Δεν μπορεί, θα υπάρχει απάντηση. Ο Travis Bradberry, κορυφαίος στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού μεγάλων επιχειρήσεων και συγγραφέας του βιβλίου «Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι φέρονται τόσο ηλίθια» έχει πολλά να πει επί του θέματος και κυρίως διαφωτιστικά.

«Είναι τέλειο να είναι κανείς έξυπνος. Οι έξυπνοι άνθρωποι, παραδοσιακά βγάλουν περισσότερα χρήματα, ξέρουν να προσέχου την υγεία τους, ζουν καλύτερα ή περισσότερο, είναι φως για τους γύρω τους, αλλά, έχουν και μία φήμη ότι κάνουν τα πιο ανόητα λάθη, ειδικά σε καταστάσεις που μπορεί κανείς να διαχειριστεί με αυτό που λέμε κοινή λογική». Ο ίδιος δίνει 4 αρκετά σοβαρούς λόγους, για τους οποίους ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, μπορεί να κάνει μία τεράστια «πατάτα» και το ακόμη χειρότερο; Να τη διαχειριστεί και να την αντιμετωπίσει ακόμη πιο ηλίθια, συνήθως αποφεύγοντας το πρόβλημα ή βάζοντας κάποιον άλλον να το αντιμετωπίσει.

Και ιδού:

Διακατέχονται από υπερβολική αυτοπεποίθηση. Μια πορεία ζωής που στηρίζεται κυρίως σε επιτυχίες, πλάθει έναν δυνατό χαρακτήρα που αισθάνεται ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα παντού, πάντα και με όλους. Κάτι τέτοιο, όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μία ψευδαίσθηση. Το σερί των επιτυχιών κάποτε «σπάει», οι γνωστές μέθοδοι ενός έξυπνου ανθρώπου κάποιου δεν «πιάνουν» και εκεί χάνεται η αίσθηση του ελέγχου και ο ευφυής τα κάνει θάλασσα, λέει ο Bradberry. «Πολύ συχνά οι έξυπνοι άνθρωποι αποτυγχάνουν σοβαρά, γιατί αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζονται βοήθεια ή μία συμβουλή. Έχουν την τάση να πιστεύουν ότι αν δεν τα καταφέρνουν με κάτι οι ίδιοι, κανείς άλλος δεν θα τα καταφέρει. Βλακώδες», γράφει ο Bradberry.

Πρέπει να έχουν πάντα δίκιο. «Για έναν έξυπνο, το να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος, είναι σα να δέχεται προσωπική επίθεση σε ένα θεμελιώδες προνόμιο του. Πρέπει να έχει δίκιο. Δεν γίνεται αλλιώς. Έτσι πιστεύει, τουλάχιστον και εκεί προκαλείται χάος», αναφέρεται στο βιβλίο με την υποσημείωση ότι, όταν οι έξυπνοι, κάνουν λάθος εκτιμήσεις, συνήθως καταστρέφονται οικονομίες, επιχειρήσεις, ακόμη και ζωές.

Είναι κακοί ακροατές. Για την ακρίβεια, και όπως αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου, υποφέρουν, όταν πρέπει να ακούσουν τη γνώμη των άλλων και κάπως έτσι μετατρέπονται σε ανθρώπους με μηδενικό feedback, αλλά και σε εκείνη την κατηγορία τοξικών ανθρώπων, που ισχυρογνώμονες και αλαζονικοί είναι έτοιμοι για το μεγαλύτερο λάθος τους, ακριβώς επειδή δεν σέβονται πραγματικά κανέναν.  

Πιέζουν τους άλλους ανελέητα. Οι έξυπνοι άνθρωποι διαμορφώνουν εξαιρετικά φιλόδοξες προσωπικότητες. Επειδή το δικό τους το μυαλό μπορεί να πάει μακριά και η πρακτική, γρήγορη σκέψη τους να είναι σωτήρια σε πολλά πεδία της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, έχουν την απαίτηση και οι γύρω τους να σκέφτονται έτσι. Δεν σέβονται το ότι κάποιοι μπορεί να σκέφτονται διαφορετικά και πιέζουν προς μία κατεύθυνση: αυτήν που ξέρουν. Είναι το είδος ανθρώπων που στο τέλος μένουν μόνοι και κάνουν συνήθως λάθη εγωισμού.

Πόσο συμφωνεί με όλα αυτά ο πρόεδρος της Japan Airlines, Yoshiharu Ueki, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν ολόκληρο το προσωπικό σου έχει μάθει μόνο να δέχεται και να διεκπεραιώνει εντολές και όχι να σκέφτεται, κάποτε και να αντιδρά στις βλακείες που του λες, πώς μπορείς να περιμένεις κάτι έξυπνο απ’ όλο αυτό και πως μπορείς να πιστεύεις ότι θα συντηρήσεις την επιτυχία της επιχείρησης σου;».  Ο ίδιος σημειώνει ότι πραγματική σοφία – ούτε καν εξυπνάδα – είναι να μπορείς να ακούς τα πάντα και να κρατάς το καλύτερο, να μη θεωρείς ότι είσαι πάνω από τους άλλους (γιατί οι καταστάσεις αποδεικνύουν ότι δεν είσαι) και να μη φέρεσαι με βλακώδη σκληρότητα στους γύρω σου, γιατί είναι μία κατάσταση που επιστρέφεται.

Στοιχεία από το BBC.com 

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Όλα αυτά είναι βλακείες, είμαι πάντοτε σε θέση να καταλάβω εάν κάποιος έχει δίκιο και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει. Δεν χρειάζομαι κάποιον άλλον να μου πει πως συμπεριφέρονται οι έξυπνοι άνθρωποι και είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε. Οπότε ψηφίστε θετικά το σχόλιό μου.... και γρήγορα ε;
Όλα αυτά είναι βλακείες, είμαι πάντοτε σε θέση να καταλάβω εάν κάποιος έχει δίκιο και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει. Δεν χρειάζομαι κάποιον άλλον να μου πει πως συμπεριφέρονται οι έξυπνοι άνθρωποι και είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε. Οπότε ψηφίστε θετικά το σχόλιό μου.... και γρήγορα ε;
Έλα μου; Μου φαίνεται ότι ο Bradberry μάλλον αποκαλεί έξυπνους τους στην πραγματικότητα ηλίθιους και κουραστικούς ανθρώπους, πιθανότατα επειδή είναι και οι μόνοι που θα διαβάσουν το βιβλίο του. Γιατί αν αυτά είναι χαρακτηριστικά των έξυπνων, τότε πια είναι των λιγότερο ή μη έξυπνων; lol
Σωστα!επισης απο την (περιορισμενη) εμπειρια μου, εξυπνοι ειναι αυτοι που ειναι καλοι ακροατες, γιατι 'αγοραζουν', παιρνουν γνωμες και δεν ειναι κολλημενοι στα πιστευω τους,ειναι ευκολο να αγνοεις τον αλλον οταν σου μιλαει ή σου προτεινει κατι, το δυσκολο και εξυπνο ειναι τον ακουσεις και να τον λαβεις υποψην σου!να μην κανεις τον ξερολα(βασικα οτι λεει ο Ueki στο κειμενο επανω), γιατι κανεις δεν τα ξερει ολα, ουτε και ο πιο ιδιοφυης ανθρωπος πανω στη Γη!
Σωστα!επισης απο την (περιορισμενη) εμπειρια μου, εξυπνοι ειναι αυτοι που ειναι καλοι ακροατες, γιατι 'αγοραζουν', παιρνουν γνωμες και δεν ειναι κολλημενοι στα πιστευω τους,ειναι ευκολο να αγνοεις τον αλλον οταν σου μιλαει ή σου προτεινει κατι, το δυσκολο και εξυπνο ειναι τον ακουσεις και να τον λαβεις υποψην σου!να μην κανεις τον ξερολα(βασικα οτι λεει ο Ueki στο κειμενο επανω), γιατι κανεις δεν τα ξερει ολα, ουτε και ο πιο ιδιοφυης ανθρωπος πανω στη Γη!