Τα βάσανα του σεξ στην εποχή της πανδημίας. Μια ειδικός μιλά.

Τα βάσανα του σεξ στην εποχή της πανδημίας. Μια ειδικός μιλά. Facebook Twitter
Εικονογράφηση: design9/LIFO
0

— Πόσο έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός την ερωτική μας ζωή;

Θα έλεγα με σιγουριά πλέον, μέσω των περιπτώσεων που έχω αναλάβει αυτούς τους μήνες, ότι δεν είναι η πανδημία καθαυτή ο επιβαρυντικός παράγοντας σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική διάθεση και συμπεριφορά αλλά ο φόβος και η κοινωνική απομόνωση που τη χαρακτηρίζουν και τη συνοδεύουν, όπως και οι αλλαγές στο εργασιακό και οικονομικό πλάνο του καθενός.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να υποφέρει από καταθλιπτική διάθεση, η οποία διαταράσσει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που, υπό κανονικές συνθήκες, προωθούν τη λιμπίντο και την ερωτική διάθεση για μια επιτυχημένη σεξουαλική δραστηριότητα.


Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι πως, παρότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η νόσος του κορωνοϊού μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των γεννητικών οργάνων ή/και του πρωκτού, ωστόσο μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού και της φυσικής επαφής, οι οποίες είναι κοινές πρακτικές κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ τακτικών συντρόφων και μη.

Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων και θεραπευομένων μου επέλεγε, και συνεχίζει να επιλέγει συνειδητά να απέχει από κάθε εκδήλωση οικειότητας, εξαιτίας του φόβου ότι θα μεταδώσουν ή θα προσβληθούν οι ίδιοι από τον ιό. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η αποφυγή είναι ατυχής σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική διάθεση και επαφή, επειδή η φυσική επαφή είναι ουσιαστικό μέρος της σεξουαλικής οικειότητας, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της συναισθηματικής σύνδεσης και μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί αναγκαιότητα της ζωής.

Για παράδειγμα, η αφή έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα, μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης και αυξάνοντας την ωκυτοκίνη, η οποία είναι η κύρια ορμόνη που εμπλέκεται στον κοινωνικό δεσμό και διευκολύνει επίσης τη σεξουαλική διέγερση.


Θα αναφέρω ένα μόνο από τα δεκάδες περιστατικά που μου αφηγούνται ζευγάρια που έχω αναλάβει, τα οποία ξεκίνησαν τη συναισθηματική/ερωτική τους σχέση μέσα στην πανδημία. Αναφέρεται ότι φορούσαν γάντια και μάσκες όποτε βρισκόντουσαν, ώστε να μη μεταφερθεί κάτι από τη μία ή την άλλη μεριά και εν συνεχεία σπίτι στους ηλικιωμένους συγγενείς τους. Παρότι σε πρώτο πλάνο ακούγεται συμπαθητικό και ρομαντικό, να κρατιούνται χέρι-χέρι έστω με αυτό το προστατευτικό μέσο, υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό και καθοριστικό για την πορεία της σχεσιακής/ερωτικής τους ζωής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το ζευγάρι κινδυνεύει να συνδέσει ασυνειδήτως την ερωτική επαφή με κάτι επιβλαβές, νοσηρό, αποστειρωμένο και απαγορευμένο και τους επόμενους μήνες της σχέσης η οποιαδήποτε ερωτική προσέγγιση να είναι εγκλωβισμένη στο πέπλο της αρχικής υπόθεσης και συχνά αποτυχημένη.

Από την άλλη πλευρά, η αισιόδοξη είδηση είναι ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού που, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας durex, επιλέγει να κάνει χρήση προφυλακτικού περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν ως ένα μέτρο κοινωνικής ευθύνης και ατομικής υπευθυνότητας απέναντι στον/-ην ερωτικό/-ή σύντροφο αλλά και στον εαυτό τους.

Σ' εκείνους που ήδη είχαν κάποιες συστολές και μπλοκαρίσματα θα ενισχυθεί η τάση για μοναχικότητα και απομόνωση. Έχω πειστεί ότι γι' αυτή την ομάδα του πληθυσμού ο Covid-19 ήταν απλώς η αφορμή για να επαναπαυτούν και να αποξενωθούν με πολύ καλή δικαιολογία πλέον.


— Τι μπορεί να σημάνει για τους νέους μια περίοδος παρατεταμένης αποχής από το σεξ;

Η πανδημία και τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη συναισθηματική όσο και στη συντροφική ζωή των νέων ανθρώπων. Οι επιπτώσεις αυτές είναι πιο εμφανείς, καθότι οι κοινωνικές συναναστροφές, το ερωτικό παιχνίδι, το φλερτ, το άγγιγμα και η επαφή συνήθως διαδραματίζονταν στα στέκια τους, στα εξοχικά, στο σπίτι, όταν οι γονείς έλειπαν Σ/Κ, σε σπίτια φίλων, στις πλατείες, στις παραλίες κ.ο.κ., μέρη που πλέον δεν είναι διαθέσιμα.

Αδυνατούν να βρουν χώρο για να βρεθούν, να συνομιλήσουν αλλά και να συνευρεθούν με το ταίρι τους και παράλληλα να μη διακινδυνεύσουν οι γονείς και τα γηραιότερα μέλη της οικογένειας ή και οι ίδιοι. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι μια παρατεταμένη αποχή από το σεξ, η οποία αποδυναμώνει την αυτοπεποίθηση και τη διάθεσή τους, ωθώντας τους τελικά να προσανατολιστούν σε διαδικτυακούς τρόπους επικοινωνίας αν επιθυμούν να γνωριστούν ή/και να ενωθούν με το ταίρι τους.

  

— Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στη σεξουαλική ζωή των singles;

Ακόμα πιο αποθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της κοινωνικής απομόνωσης για τη μερίδα των singles. Μόνη διέξοδος είναι το Διαδίκτυο και τα sites γνωριμιών. Αρκετοί θεραπευόμενοί μου, ειδικά στο ηλικιακό φάσμα 20-35 ετών, αναζητούν κάποιο διαδικτυακό ταίριασμα, έστω για να μιλάνε τυπικά και να λένε τα νέα τους. Συνήθως το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν είναι καν ερωτικού περιεχομένου αλλά περιορίζεται στο ανθρώπινο, επιβεβαιώνοντας ότι η συζήτηση και το μοίρασμα είναι το βασικότερο μέσο αντιμετώπισης της αγωνίας και της μοναξιάς.

— Πιστεύετε ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα χαθεί το αυθόρμητο του έρωτα και θα αυξηθεί η κοινωνική φοβία ή το αντίθετο;

Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να το προβλέψει κάποιος με απόλυτο τρόπο. Σ' εκείνους που ήδη είχαν κάποιες συστολές και μπλοκαρίσματα θα ενισχυθεί η τάση για μοναχικότητα και απομόνωση. Έχω πειστεί ότι γι' αυτή την ομάδα του πληθυσμού ο Covid-19 ήταν απλώς η αφορμή για να επαναπαυτούν και να αποξενωθούν με πολύ καλή δικαιολογία πλέον. Αντιθέτως, εκείνοι που αρέσκονταν στην κοινωνική ζωή και συναναστροφή θα εντείνουν αυτή τους την τάση, όπως είδαμε να συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες μετά την άρση των μέτρων. Και τα δυο θα συμβούν, απλώς με διαφορετική ένταση απ' ό,τι στο παρελθόν.


— Πως θεωρείτε ότι επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες σεξουαλικής γνωριμίας όπως το Tinder;

Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες είχαν μεγάλη δημοτικότητα και στην προ Covid εποχή. Πλέον, είναι ίσως η μόνη διέξοδος, για την ακρίβεια η μόνη ασφαλής διέξοδος επαφής, επικοινωνίας, γνωριμίας. Είναι σαν ο κόσμος την τελευταία πενταετία να λειτούργησε προπαρασκευαστικά για να απορροφήσει και να αντιμετωπίσει το ζήτημα της κοινωνικής απομόνωσης που μας επιβλήθηκε δεδομένων των συνθηκών. Οι νέοι, και όχι μόνο, τις χρησιμοποιούν κατά κόρον, για να συνομιλήσουν, να εκτονωθούν, να πειραματιστούν. Ξέρετε, το ανώνυμο αποδυναμώνει τις αναστολές και ωθεί το άτομο να μοιραστεί ή/και να πραγματώσει τις φαντασιώσεις του.


— Έχει χαθεί η ιδιωτικότητα, όταν πλέον μέσω Διαδικτύου μπορούν να «μοιραστούν» οι πιο προσωπικές μας στιγμές; Τι σηματοδοτεί αυτό;

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού προφανώς επιλέγει να κοινοποιήσει τις πιο προσωπικές/ιδιωτικές του στιγμές απροκάλυπτα και χωρίς μέτρο. Φυσικά, αυτή είναι μια τάση που προωθείται ιδιαίτερα από τους celebrities, που παίζουν ένα ρόλο προτύπου, ειδικά για τη νεολαία. Ο έφηβος κατεξοχήν ψάχνει να δημιουργήσει κάποιου είδους ταυτότητα και αυτό συνήθως γίνεται μέσω των εσωτερικών ταυτίσεων με κάποιο πρόσωπο που τον εμπνέει.

Αν, λοιπόν, ο αγαπημένος του ηθοποιός, τραγουδιστής, ποδοσφαιριστής κ.ο.κ. τείνει να περνά τη ζωή του, από το πρωινό του και το beauty routine του μέχρι την πρόταση γάμου του βήμα-βήμα μέσα από τα social media, φυσικά και θα τον μιμηθεί. Βέβαια, ένα τέτοιο κίνημα σηματοδοτεί την κατάλυση της προσωπικής ζωής και της προσωπικότητας θα έλεγα. Το άτομο γίνεται έρμαιο των likes και των follow/unfollow, τα οποία είτε του φτιάχνουν τη μέρα και την αυτοπεποίθηση είτε το κάνουν να αισθάνεται ότι δεν αξίζει και δεν ανήκει στο κοινωνικό συμβόλαιο.

Είχα θεραπευόμενη στα early twenties, φοιτήτρια, που πλέον διαμένει στο πατρικό της σπίτι λόγω Covid-19. Η όλη επικοινωνία με τις φίλες της γίνεται μέσω social media. Σε ένα post δεν την tag-αραν, με αποτέλεσμα να γεμίσει άγχος και να αισθάνεται ότι την ξέχασαν λόγω της απόστασης. Βλέπετε, οι νέοι παίρνουν πολύ πιο σοβαρά και απορριπτικά τέτοια πράγματα.


www.smaroulakyriazidi.com

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT