«Μην Αμελείς!» Η ανάγκη της τακτικής παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων

«Μην Αμελείς!» Η ανάγκη της τακτικής παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων Facebook Twitter
0

«Μην Αμελείς!» Αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου Αγγειακών Νοσημάτων (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.) προσπαθεί να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο την ανάγκη της τακτικής παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων.

Το μήνυμα είναι σήμερα πιο σημαντικό παρά ποτέ. Σήμερα που όλοι έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στην πανδημία του SARS-COV-2 , τείνουμε να ξεχάσουμε τα χρόνια νοσήματα που εξακολουθούν να είναι εδώ και χρήζουν πάντα τακτικής παρακολούθησης.


Κατά κύριο λόγο, οι ασθενείς έχουν αμελήσει αυτή την απαραίτητη φροντίδα που πρέπει να δέχονται και εμείς ως ιατροί να προσφέρουμε στα χρόνια νοσήματά τους.


Το μήνυμα αυτό, πρέπει να ακουστεί . Πρέπει να αφυπνίσουμε ασθενείς και γιατρούς , προκειμένου να επανέλθει η καθημερινότητα στην τακτική παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων.


Ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος, η νεφρική νόσος, οι πνευμονοπάθειες, σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Και για αυτά τα νοσήματα εμβόλιο δεν πρόκειται να έρθει ποτέ.


Το «εμβόλιο» για αυτά τα χρόνια νοσήματα, είναι η τακτική ιατρική παρακολούθηση, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η αλλαγή του τρόπου ζωής και τελικά η επίτευξη μιας καλής υγείας και ευεξίας. Οπότε:

ΜΗΝ ΑΜΕΛΕΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΝΟΣΗΜΑ ΣΟΥ

ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΑΛΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΣΟΥ

ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ

 

Η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου Αγγειακών Νοσημάτων (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.), είναι μια Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία, που σκοπό έχει την ενημέρωση και εκπαίδευση των λειτουργών υγείας αλλά και του γενικού πληθυσμού, σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των παραγόντων κινδύνου που τα προκαλούν.


Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια έχει διοργανώσει υψηλού επιπέδου επιστημονικές εκδηλώσεις με θέμα την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, τόσο για τους γιατρούς όσο και για το κοινό. Ταυτόχρονα εκπονεί προγράμματα εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου με καταγραφή των παραγόντων που προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα σε περιοχές της Ελληνικής επικράτειας. Προσφάτως βραβεύτηκε για αυτές τις δράσεις με ένα αργυρό και δύο χάλκινα βραβεία στα Patient Partnerships Awards 2020 .


Ένα μέρος από τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας , είναι και οι καμπάνιες επικοινωνίας που κατά καιρούς παρουσιάζει μέσα από τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM