Βήχας, φτέρνισμα και μπουκωμένη μύτη δεν οφείλονται μόνο στον κορωνοϊό

Βήχας, φτέρνισμα και μπουκωμένη μύτη δεν οφείλονται μόνο στον κορωνοϊό Facebook Twitter
Ο πυρετός, το αίσθημα κόπωσης και ο ξηρός βήχας είναι τα κατεξοχήν κοινά συμπτώματα.
0

Καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα και παρουσιάζουν έξαρση οι εποχικές ιώσεις, τρία κοινά συμπτώματα έχουν βρεθεί στο... μάτι του κυκλώνα. Το φτέρνισμα, ο βήχας και η καταρροή, μαζί με την μπουκωμένη μύτη, είναι οι συνήθεις ύποπτοι που κάνουν το μυαλό μας να πηγαίνει πάντα στο κακό, στον Covid-19.

Μοιραία, η πανδημία του κορωνοϊού και ο φόβος μην κολλήσουμε μας έχει κάνει να είμαστε σε επαγρύπνηση κάθε φορά που εμείς ή ένας δικός μας άνθρωπος παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα. Πριν από την εξάπλωση της πανδημίας, θα ερμηνεύαμε αυτά τα στοιχεία ως ένδειξη απλού κρυολογήματος, όμως τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά και η ερώτηση «είναι κορωνοϊός, ίωση ή αλλεργία;» εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο γρίφο.


Από ιατρικής άποψης, και στις τρεις καταστάσεις υπάρχουν ομοιότητες όσον αφορά τα συμπτώματα. Ο πυρετός, το αίσθημα κόπωσης και ο ξηρός βήχας είναι τα κατεξοχήν κοινά συμπτώματα. Όμως, η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στις παραπάνω παθήσεις είναι η δύσπνοια. Στους ασθενείς με λοίμωξη κορωνοϊού, η δύσπνοια εμφανίζεται συνήθως 5-7 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και είναι πολύ έντονη.

Τα πιο συχνά συμπτώματα του Covid-19 είναι η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,8 βαθμούς Κελσίου, ο επίμονος ξηρός βήχας και η απώλεια όσφρησης και οσμής, δηλαδή η ανοσμία, που αποτελεί κύριο νευρολογικό σύμπτωμα και ένα από τα πιο πρώιμα συμπτώματα της νέας λοίμωξης. Σύμφωνα με μελέτες, η ανοσμία που αποτελεί απόρροια των άλλων λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα, συνοδεύεται από ρινική καταρροή. Επίσης, η απώλεια όσφρησης από κοινό κρυολόγημα προκαλείται από την άμεση απόφραξη των ρινικών διόδων.

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά και η ερώτηση «είναι κορωνοϊός, ίωση ή αλλεργία;» εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο γρίφο.


Αντίθετα, η ανοσμία από κορωνοϊό μπορεί να συνδεθεί με το κεντρικό νευρικό σύστημα και δεν συνοδεύεται από καταρροή ή μπούκωμα. Δηλαδή, τα άτομα που χάνουν την αίσθηση της όσφρησης λόγω του Covid-19 εξακολουθούν να μπορούν να εισπνέουν ελεύθερα από τη μύτη, αλλά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν πικρές ή γλυκές μυρωδιές.

Συνεπώς, το μήνυμα των ημερών είναι ότι όποιος βήχει, φταρνίζεται ή έχει μπούκωμα δεν είναι αυτόματα φορέας κορωνοϊού. Μπορεί να πρόκειται για απλή ίωση, γρίπη, κρυολόγημα, αλλεργική ρινίτιδα ή ιγμορίτιδα. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση από έμπειρο γιατρό, ώστε να διαπιστωθεί το είδος της πάθησης. Να είμαστε σε επαγρύπνηση μεν, να μην ξεχνάμε όμως την παρουσία άλλων παθήσεων, που είναι εξίσου σημαντικές και δεν πρέπει να τις παραμελούμε.

Ιγμορίτιδα, η συχνή απόρροια των κρυολογημάτων

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από ιγμορίτιδα. Οι διατροφικές συνήθειες, δηλαδή η αντικατάσταση της μεσογειακής διατροφής με το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, και η έλλειψη άσκησης οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Σε συνδυασμό κιόλας με την κακή θέρμανση των σπιτιών και την ύπαρξη υγρασίας στον χώρο, αυξήθηκε σημαντικά στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών με ιγμορίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί άφθονες εκκρίσεις και έντονο οίδημα στον βλεννογόνο της μύτης, η οποία, ως γνωστόν, επικοινωνεί με τους παραρρίνιους κόλπους, από τους οποίους ο πιο γνωστός είναι το ιγμόρειο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έντονος συσχετισμός μεταξύ των κρίσεων της αλλεργικής ρινίτιδας και των επεισοδίων ιγμορίτιδας.

Συμπτώματα και θεραπεία

Τα κλασικά συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η ιγμορίτιδα είναι μπούκωμα, πονοκέφαλος με επέκταση προς τα δόντια, αίσθημα κόπωσης, πυώδεις βλέννες, ακόμα και επίμονα δέκατα. Στα παιδιά επίσης μπορεί να υπάρχει συμμετοχή των αυτιών με έντονο πόνο, των βρόγχων και του λάρυγγα, όπως και μείωση της ακοής.


Συχνά την ιγμορίτιδα την μπερδεύουν με το κοινό κρυολόγημα, γιατί τα συμπτώματα μοιάζουν. Η διαφορά είναι ότι η ιγμορίτιδα είναι νόσος που συνήθως παρουσιάζεται μετά από ένα κρυολόγημα και αν οι ενοχλήσεις διαρκέσουν μέχρι τέσσερις εβδομάδες, πρόκειται για την οξεία μορφή της, ενώ, όταν αυτές επιμένουν για πάνω από τρεις μήνες, χαρακτηρίζεται ως χρόνια.


Το πιο σημαντικό είναι να αξιολογηθεί ο ασθενής έγκαιρα από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και να γίνει ένα ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος που θα αποκαλύψει αν υπάρχει στραβό διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών, πολύποδες, ξένα σώματα στα παιδιά, μεγάλα κρεατάκια, ευρήματα τα οποία επιβάλλουν χειρουργική αντιμετώπιση και αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργία χρόνιας ιγμορίτιδας, ακόμη και πολυπόδων.


Η πρώτη επιλογή θεραπείας στην οξεία ιγμορίτιδα είναι η συντηρητική αγωγή με πλύσεις, ρινικά σπρέι και αντιβίωση. Συχνά, χρήσιμες εξετάσεις που καθορίζουν τη θεραπευτική επιλογή είναι η καλλιέργεια των βλεννών της μύτης καθώς και μια απεικονιστική εξέταση, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Στην περίπτωση των παιδιών, αν κριθεί αναγκαίο, η απεικονιστική εξέταση είναι η μαγνητική τομογραφία, ώστε να αποφευχθεί η έκθεσή τους στην ακτινοβολία.


Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις στις οποίες τα συμπτώματα είναι επίμονα και δεν υποχωρούν, παρά τη συντηρητική αγωγή. Σε αυτή την περίπτωση, η χειρουργική αντιμετώπιση πρέπει να γίνει έγκαιρα, προς αποφυγή επιπλοκών και σε άλλα όργανα, όπως τα μάτια, ο εγκέφαλος ή τα αυτιά. Οι επεμβάσεις πλέον πραγματοποιούνται ενδοσκοπικά, χωρίς τομές και με απόλυτη ακρίβεια κινήσεων, με τη χρήση της κάμερας, της μεγέθυνσης, του φωτισμού και της νευροπλοήγησης (navigation).


Τα μεγάλα οφέλη για τους ασθενείς είναι ότι με μία επέμβαση μπορούν να διορθωθούν κι άλλα προβλήματα, όπως πολύποδες, στραβό διάφραγμα και κόγχες, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, πρήξιμο ή μελάνιασμα, γεγονός που επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέφουν στις καθημερινές τους ασχολίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

* Η Ανατολή Παταρίδου είναι χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, παιδοωτορινολαρυγγολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα.

www.pataridou.gr

e-mail: [email protected]

Facebook

Instagram

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT