Πώς να αντιμετωπίσετε την ατοπική δερματίτιδα

Πώς να αντιμετωπίσετε την ατοπική δερματίτιδα Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

«Φθινοπώριασε μόνο στο ημερολόγιο, καθώς ο καιρός είναι ακόμα καλός - έτσι, πάω ακόμα για μπάνιο στη θάλασσα και κάνω πολλά σπορ, αλλά ντρέπομαι γιατί όταν είμαι με μαγιό η με σορτσάκι φαίνονται τα σημάδια στο σώμα μου. Τι θα σκεφτούν οι άλλοι για μένα;»


«Τα σημάδια στο σώμα μου είναι ορατά ακόμη και με γυμνό μάτι».


«Την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, που το σώμα μου είναι ακάλυπτο, πάντα νιώθω αμηχανία όταν οι άλλοι με κοιτούν περίεργα βλέποντας τα σημάδια.»

Αυτές είναι κάποιες από τις σκέψεις που μπορεί να κάνει συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα άτομο που πάσχει από ατοπική δερματίτιδα.


Η ατοπική δερματίτιδα, στη μέτρια και σοβαρή μορφή της, φαίνεται από τη δερματική βλάβη που προκαλεί. Η πραγματική αιτία όμως κρύβεται κάτω από το δέρμα. Εκεί, ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με το παραμικρό. Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί σα να τον τσιμπούν 100 κουνούπια συγχρόνως.

 

Παράλληλα, προκαλείται φλεγμονή που ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιο εξάνθημα, εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί. Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί σε καθημερινή βάση εξάρσεις οι οποίες δεν είναι απλώς ενοχλητικές. Μπορεί να αισθανθεί απογοήτευση και ντροπή και ίσως αισθανθεί αμηχανία για την εμφάνισή του. Ο ήλιος, η ζέστη, η σωματική άσκηση, μπορούν όλα να επιδεινώσουν την κατάσταση των ασθενών.


Μία σημαντική πτυχή της αυτοδιαχείρισης της ατοπικής δερματίτιδας είναι να γνωρίζουν οι ασθενείς τι πρέπει να κάνουν και πότε. Γι' αυτό τον λόγο, έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους πλάνο δράσης. Ένα πλάνο δράσης είναι ένα εξατομικευμένο έγγραφο, το οποίο μπορούν να το δημιουργήσουν σε συνεργασία με τον ειδικό γιατρό και το οποίο, περιλαμβάνει τις οδηγίες του γιατρού για τη διαχείριση της ατοπικής δερματίτιδας, από τη βασική φροντίδα του δέρματος μέχρι και την αντιμετώπιση των εξάρσεων.

Πώς να αντιμετωπίσετε την ατοπική δερματίτιδα Facebook Twitter


Αν πάσχετε από ατοπική δερματίτιδα και αισθάνεστε ότι η προσπάθεια που καταβάλλετε καθημερινά για να αποφύγετε τις εξάρσεις κυριεύει ολόκληρη τη ζωή σας, απευθυνθείτε στον ειδικό γιατρό και προετοιμαστείτε κατάλληλα για την επίσκεψη σας.


Ο ασθενής με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του σημαντικά ακολουθώντας τις οδηγίες του ειδικού γιατρού και λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν είστε λοιπόν ασθενής ή γνωρίζετε κάποιον που είναι τότε, μην αντιμετωπίζετε το θέμα επιδερμικά.


Επισκεφτείτε το atopicderma.gr όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για τη νόσο και να δημιουργήσετε το δικό σας πλάνο δράσης, το οποίο μπορείτε να έχετε μαζί σας στο επόμενο ραντεβού και να το συμπληρώσετε μαζί με τον γιατρό σας.

Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM