Πολυβιταμίνες και ανοσοποιητικό σύστημα

Πολυβιταμίνες και ανοσοποιητικό σύστημα Facebook Twitter
Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να καταπολεμά με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα κάθε εισβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς.
0

«Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου» έλεγε ο Ιπποκράτης και πάνω σε αυτήν τη φράση στηρίχτηκε η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής που αποτελεί διεθνώς «διαβατήριο» υγείας. Ωστόσο, παρότι το μυστικό για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και κατ' επέκταση για γερό ανοσοποιητικό σύστημα κρύβεται στο πιάτο μας, δεν είναι πάντοτε εύκολο να τρεφόμαστε υγιεινά, ούτε είναι εφικτό να προσλαμβάνουμε μέσα από ένα γεύμα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να καταπολεμά με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα κάθε εισβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, η καραντίνα μάς ανάγκασε να ανακαλύψουμε τον μάγειρα και τη μαγείρισσα που κρύβουμε μέσα μας και να διαπιστώσουμε στην πράξη πως το να τρώμε σπιτικό φαγητό δεν είναι μόνο περισσότερο απολαυστικό και δημιουργικό αλλά και πιο υγιεινό.

Τα συστατικά που κυρίως χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει την άμυνά του είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη D, το σελήνιο, το χρώμιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Όμως η καραντίνα τελείωσε, επιστρέψαμε στο γραφείο και η ζωή μπήκε ξανά στη ρουτίνα μιας νέας κανονικότητας που δεν μας αφήνει πάντα χρόνο για δημιουργική μαγειρική. Αναγκαζόμαστε να τρώμε στο πόδι απλά ή έτοιμα γεύματα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Είναι σε όλους γνωστό πως για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C πρέπει να φάμε ή να στύψουμε και να πιούμε πολλά πορτοκάλια. Γι' αυτό, λοιπόν, στη ζωή των ενηλίκων αλλά και των παιδιών μπαίνουν οι πολυβιταμίνες, που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες και διασφαλίζουν τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα συστατικά που κυρίως χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει την άμυνά του είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη D, το σελήνιο, το χρώμιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Στην εύλογη ερώτηση τι χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε μια ηλιόλουστη χώρα σαν την Ελλάδα, η απάντηση, που προκύπτει από τις έρευνες του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, είναι πως το 60-70% του πληθυσμού στην πατρίδα μας έχει σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, με το πρόβλημα να εντείνεται στους μεσήλικους και στους ηλικιωμένους, δηλαδή σε εκείνες τις ηλικιακές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες σε όλες τις λοιμώξεις και στη λοίμωξη Covid-19.

Η βιταμίνη D, πέρα από απαραίτητο συστατικό για μυοσκελετική υγεία, αποτελεί και κρυφό ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος, με έρευνες που έγιναν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας να φανερώνουν ότι οι άνθρωποι με έλλειψη βιταμίνης D κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα από τον νέο κορωνοϊό. Ελιξίρια για το χτίσιμο γερού ανοσοποιητικού αποτελούν, επίσης, το σελήνιο, που απαντά κυρίως στα φιστίκια, αλλά και ο ψευδάργυρος, καλή πηγή του οποίου είναι τα θαλασσινά. Οι δύο αυτές κατηγορίες τροφίμων δεν περιλαμβάνονται πάντα στο μενού μας, γι' αυτό οι πολυβιταμίνες συμπληρώνουν ιδανικά ένα πρόγραμμα διατροφής.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT