Τα χρόνια νοσήματα ανοίγουν «Κερκόπορτα» στον κορωνοϊό

Τα χρόνια νοσήματα ανοίγουν «Κερκόπορτα» στον κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Η εποχή μας έχει σφραγισθεί από την εισβολή του κορωνοϊού, με την λοίμωξη Covid-19 να εξελίσσεται στην πιο απειλητική σύγχρονη πανδημία, εκεί όπου η πραγματικότητα ξεπερνά τα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Πρόσφατα δεδομένα στο επιστημονικό περιοδικό Nature, δείχνουν ότι ο κορωνοϊός συνδέεται με τους κυτταρικούς υποδοχείς τουλάχιστον 4 φορές πιο ισχυρά από τον ιό Η1Ν1, τον υπεύθυνο για την επιδημία SARS προ 17ετίας, οδηγώντας σε εκτεταμένη ανοσιακή δυσλειτουργία. Οι κυτταρικοί υποδοχείς αποτελούν την πόρτα μέσα από την οποία οι ιοί εισβάλλουν στα κύτταρα μας και μας προσβάλλουν.

Ταυτόχρονα, ο Covid-19 έχει υψηλή θνητότητα, που κυμαίνεται στο 2% στον γενικό πληθυσμό, ενώ στα προσβεβλημένα άτομα η θνητότητα αυξάνεται στο 4,5%. Ακόμα πιο δυσμενής είναι η πρόγνωση των ασθενών που εμφανίζουν βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς εκεί η θνητότητα αγγίζει το 47%.


Πέρα από την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του Covid-19 και την πολύ πιο υψηλή του θνητότητα σε σύγκριση με την εποχική γρίπη, τα μεγάλα προβλήματα είναι ότι πρόκειται για νέο ιό, στον οποίο δεν έχουμε ανοσία κι επιπλέον δεν υπάρχουν ούτε ειδικά σχεδιασμένα φάρμακα, ούτε προφυλακτικό εμβόλιο. Σε ότι αφορά τα φάρμακα, δοκιμάζονται παλιότερα «όπλα» που είχαν δοκιμαστεί σε προγενέστερες επιδημίες –του ιού SARS, του ιού MERS και του ιού EBOLA, ενώ το εμβόλιο θα αργήσει, καθώς θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 χρόνο.

Γιατί κάποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο

«Όμως, εκεί που ο κορωνοϊός καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι για τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες περιλαμβάνουν καταρχάς τους ηλικιωμένους (λόγω εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος με την ηλικία)» επισημαίνει ο παθολόγος –λοιμωξιολόγος Πάνος Γαργαλιάνος Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων. Επίσης στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου να νοσήσουν βαριά και να εμφανίσουν επιπλοκές περιλαμβάνονται κάποιες κατηγορίες χρονίως νοσούντων. Αυτοί είναι οι ανοσοκατασταλμένοι (ογκολογικοί ασθενείς, μεταμοσχευμένοι, άτομα με ανοσοανεπάρκειες), τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, οι υπερτασικοί και οι καρδιοπαθείς.


Σε μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA, με σχεδόν 45.000 ασθενείς της Wuhan, της πόλης όπου πρωτοεμφανίστηκε η νόσος- διαπιστώθηκε κίνδυνος θνητότητας ήταν 2,3% στον γενικό πληθυσμό, 7,3% στους διαβητικούς ασθενείς, 6,1% στους υπερτασικούς και 10% στους καρδιοπαθείς.


«Φαίνεται ότι οι συγκεκριμένες χρόνιες ασθένειες καθιστούν τους πάσχοντες οργανισμούς ευάλωτους από τον ιό, που τους οδηγεί στην ανάπτυξη και την εκδήλωση νοσηρών καταστάσεων με δυσμενείς εκβάσεις», διευκρινίζει ο παθολόγος- διαβητολόγος Ανδρέας Μελιδώνης. Οι αιτίες δεν είναι ακόμη απόλυτα εξακριβωμένες. Μια θεωρία θέλει την υπεργλυκαιμία των διαβητικών να «αποδιοργανώνει» το ανοσιακό τους σύστημα, ενώ οι χρόνιες βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης στην καρδιά και τα νεφρά εξηγούν τις κακές εκβάσεις των διαβητικών που προσβάλλονται από Covid 19.


Παρόμοια οι υπερτασικοί ασθενείς και οι καρδιοπαθείς (ιδιαίτερα όσοι έχουν στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή) είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη νόσηση από τον κορωνοϊό και διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο κακής έκβασης κυρίως λόγω καρδιακής επιβάρυνσης.


Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως τα χρόνια νοσήματα ανοίγουν στον οργανισμό μια «Κερκόπορτα» για να εισβάλλει ο κορωνοϊός πιο δυναμικά και όσο λιγότερο ρυθμισμένο είναι το πρόβλημα (σάκχαρο, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, αρρυθμίες κτλ), τόσο πιο σαρωτική η προσβολή από τον Covid-19. Συνεπώς οι χρονίως πάσχοντες πρέπει εκτός από τα μέτρα προφύλαξης, την αποφυγή κυκλοφορίας, την αποφυγή κάθε επαφής με πιθανό θετικό κρούσμα, οφείλουν να κάνουν σωστή διαχείριση της βασικής τους νόσου, για να μειώσουν την ευαλωτότητά τους», τονίζει ο Δρ. Μελιδώνης.

Tips:
Για να διαχειριστείτε σωστά τα χρόνια νοσήματα πρέπει:
Να μετράτε συστηματικά την πίεση, το σάκχαρο, το σωματικό βάρος.
Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας.
Να παίρνετε τα φάρμακα σας, όταν και όποτε πρέπει.
Να τρέφεστε υγιεινά προσέχοντας την πρόσληψη απλών σακχάρων, αλατιού και ζωικών λιπαρών και αποφεύγοντας το αλκοόλ και το junk food.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT