Λάθος να αμελούμε τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια αυτή την εποχή

Λάθος να αμελούμε τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια αυτή την εποχή Facebook Twitter
0

Η εισβολή του κορωνοϊού στην ζωή μας έβαλε «στον πάγο» κάποια προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού, αφού εξυπηρετούνται κυρίως τα έκτακτα περιστατικά, όπως ένα κάταγμα κι ένα οξύ πρόβλημα υγείας. «Ωστόσο, αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητα και ο επιβεβλημένος περιορισμός των μετακινήσεων δεν πρέπει να γίνει αιτία να αμελήσουμε να κάνουμε στα βρέφη και τα νήπια τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια», θυμίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Σοφία Σάνι.

Τη σύσταση της παιδιάτρου προσυπογράφει και ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσίοδρας λέγοντας: «Θυμάστε τι έγινε πέρσι με την επιδημική έξαρση της ιλαράς και τι έκταση πήρε στην πατρίδα μας. Για να μην επαναληφθούν τέτοια ανησυχητικά φαινόμενα δεν πρέπει να μειωθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ειδικά σε ό,τι αφορά τα βασικά εμβόλια. Δεν πειράζει να καθυστερήσουν λίγο οι αναμνηστικές δόσεις, όμως τα απαραίτητα εμβόλια που χορηγούνται έως την ηλικία των δύο ετών πρέπει να γίνουν όλα, στην ώρα τους».

Τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια λοιπόν που πρέπει να γίνουν είναι του πνευμονιόκοκκου, της διφθερίτιδας, του τετάνου, της ιλαράς της ανεμοβλογιάς, της παρωτίτιδας, της μηνιγγίτιδας (το τετραπλό και του μηνιγγιτιδόκοκκου Β και ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με τους ειδικούς να συστήνουν να προτιμάμε τα πολυδύναμα εμβόλια με τα οποία περιορίζονται οι επισκέψεις στον παιδίατρο. Για την επίσκεψη στον παιδίατρο για τους επιβεβλημένους εμβολιασμούς ισχύουν οι επίσημες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) ότι πρέπει να γίνεται με ραντεβού, με χρονική απόσταση το ένα ραντεβού από το άλλο ώστε να αερίζεται ο χώρος και το παιδί να συνοδεύεται μόνο από έναν γονέα χωρίς αδέλφια, παππούδες ή γιαγιάδες.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το φθινόπωρο και το πιθανό 2ο κύμα της πανδημίας

Παρότι η εξέλιξη της καμπύλης εξάπλωσης του Covid-19 προχωρά προς την επιθυμητή επιπεδοποίηση στη χώρα μας, οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από έναν ιό, για τον οποίο ελάχιστοι άνθρωποι διαθέτουν ανοσία, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει ανοσία το 60% του πληθυσμού ή να κυκλοφορήσει ευρέως το εμβόλιο και να εμβολιαστούμε όλοι. Ωστόσο, παρότι 62 πειραματικά εμβόλια δοκιμάζονται για τον Covid-19, δεν μπορούν να γίνουν διαθέσιμα σε λίγους μήνες. Συνεπώς είναι πιθανή η έλευση ενός δεύτερου κύματος το φθινόπωρο, αφού όλοι οι επιστήμονες ελπίζουν πως το καλοκαίρι-μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και με την αύξηση της θερμοκρασίας θα μειωθεί πολύ η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο ιός αυτός δεν «συμπαθεί» την ζέστη (ειδικότερα τις θερμοκρασίες άνω των 25οC) και τη χαμηλή υγρασία, γεγονός που γεννά ελπίδες ότι στο ελληνικό καλοκαίρι με το εύκρατο κλίμα δεν θα μπορέσει να ζήσει.


Έως τώρα τα διαθέσιμα ευρήματα για το ενδεχόμενο δεύτερο-φθινοπωρινό-κύμα είναι λίγα και όπως τονίζει ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρης επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί τον Οκτώβρη: Αν θα εμφανιστεί ο Covid-19, πώς θα συνυπάρξει με άλλους εποχικούς ιούς όπως της γρίπης τύπου Α και της γρίπης τύπου Β, αν κάποιος από αυτούς τους ιούς εξαπλωθεί περισσότερο και καταλάβει περισσότερο «χώρο», μοιραία εκτοπίζοντας τους άλλους... Τα ερωτηματικά που μένει να απαντηθούν είναι πολλά αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως το φθινόπωρο πρέπει να συνεχίσουμε τους βασικούς εμβολιασμούς των παιδιών και να κάνουμε εγκαίρως το αντιγριπικό εμβόλιο, στα νήπια έως 5 ετών και σε όσα παιδιά ανήκουν σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα. Οι ειδικοί συστήνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και στα παιδιά που έχουν μικρά αδελφάκια στο σπίτι (με ανώριμο ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της πολύ νεαρής ηλικίας) και σε όσα παιδιά έχουν ευπάθεια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού και ταλαιπωρούνται από βρογχίτιδες ή βρογχιολίτιδες.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ