Θέλω πολλά; Του Στέφανου Ξενάκη

Θέλω πολλά; Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μην πιστεύεις στον εαυτό σου.
1

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μην πιστεύεις στον εαυτό σου. Θα μου, πεις κι εσύ πού το ξέρεις; Ήμουν ο μετρ του είδους. Μισή ζωή και βάλε. Είναι άδικο, είναι βαρύ, είναι σκληρό, είναι τυραννικό. Είναι ο ορισμός της κόλασης.

Πετάχτηκα στο μαγαζί με τα βιολογικά να αγοράσω τα αγαπημένα γιαουρτάκια των κοριτσιών. Όταν δεν έχεις τα παιδιά σου κάθε μέρα, τότε μόνο μπορείς να εκτιμήσεις το δώρο τού να τα έχεις. Πώς ήταν που μας υποδέχονταν οι γονείς μας Χριστούγεννα και Πάσχα, όταν επιστρέφαμε από τις σπουδές; Που ήταν το σπίτι γεμάτο καλούδια; Έτσι, λοιπόν, είναι και το δικό μου σπίτι τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα που έχω τα κορίτσια. Προτού έρθουν, φροντίζω να υπάρχουν στο σπίτι όλες οι αγαπημένες τους λιχουδιές.

Με το που μπήκα στο μαγαζί, δεν την πρόσεξα. Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους προσέχεις εύκολα. Είχε και μεγάλη ουρά. Την παρατήρησα μόνο όταν είχα φτάσει πια δίπλα της, στο ταμείο.


Καθόλου σίγουρη για τον εαυτό της. Ακόμα και από τον τρόπο που κάποιος πιάνει τα πράγματα και σκανάρει τις τιμές μπορείς να καταλάβεις αν είναι σίγουρος για τον εαυτό του. Πρόσωπο ανασφαλές. Κούρεμα ιδιαίτερο. Όχι άσχημο, αλλά ιδιαίτερο. Βλέμμα ασταθές, το χέρι να μη σφίγγει καλά, φωνή να ταλαντεύεται. Γενικά, δεν ήταν στο κέντρο της. Δεν το 'χε, που λένε.

Όταν δεν ζητάς στο μαγαζί, μάλλον δεν θα ζητάς ούτε στη δουλειά, ούτε στον δρόμο, ούτε στην οικογένεια, ούτε από φίλους ούτε και από γνωστούς. Κι άμα δεν ζητάς, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πάρεις. Κι όσο δεν θα παίρνεις, τόσο θα σε πιάνει το μαράζι και τόσο δεν θα ζητάς. Και φτου κι απ' την αρχή. 

Έρχεται η σειρά μου. Χτυπάει τα γιαουρτάκια, δεν με πολυκοιτάει. Στο τέλος μου ανακοινώνει την τιμή. «Επτά ευρώ κι εξήντα λεπτά, παρακαλώ». Βγάζω δεκάρικο. Η αλήθεια είναι ότι μάλλον αναζητούσε κάτι σε πιο ψιλά, αλλά δεν το ζήτησε. Άλλο αναζητάω, άλλο ζητάω. Αυτοί οι άνθρωποι αναζητάνε, αλλά συνήθως δεν ζητάνε. Το ξέρω κι αυτό καλά.

Η τύπισσα, λοιπόν, έχει μάλλον συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν έχω ψιλά.

Στην πορεία διαπιστώνω ότι έχω κάτι κέρματα στην τσέπη μου.

«Θέλετε και τρία ευρώ, για να διευκολύνω;»

«Ναι, σας ευχαριστώ».

Εκεί εγώ δεν απαντώ κι εκείνη μάλλον το εκλαμβάνει ως απόρριψη. Κενό δισταγμού από την πλευρά της.

«Ζητάω πολλά;»

Με κοιτάει στα μάτια, όπως θα σε κοίταζε ένας επαίτης.

Όταν δεν ζητάς στο μαγαζί, μάλλον δεν θα ζητάς ούτε στη δουλειά, ούτε στον δρόμο, ούτε στην οικογένεια, ούτε από φίλους ούτε και από γνωστούς. Κι άμα δεν ζητάς, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πάρεις. Κι όσο δεν θα παίρνεις, τόσο θα σε πιάνει το μαράζι και τόσο δεν θα ζητάς. Και φτου κι απ' την αρχή.

Ήμουν προ εβδομάδων με τη θεραπεύτριά μου και μιλούσαμε για τους ανθρώπους που ανακαλύπτουν για πρώτη φορά τα ευεργετήματα της προσωπική εξέλιξης. «Ενθουσιάζονται γρήγορα», μου λέει η Μαρία, «αλλά μετά τα παρατάνε εύκολα».


«Και γιατί το κάνουν αυτό;»

Την κοιτάω στα μάτια και αναζητώ την απάντηση από κάποιον που πραγματικά ξέρει.

Κενό σοφίας.

«Γιατί χορταίνουν με τα ψίχουλα. Έχουν μάθει να χορταίνουν με τα ψίχουλα, Στέφανε».

Καμιά φορά συνεχίζω νοερά τις συζητήσεις στο μυαλό μου.

Σκέφτομαι την τύπισσα στο ταμείο.

Με ξανακοιτάζει με ανασφάλεια και με ρωτάει:

«Και είναι κακό να ζητάω πολλά;»

«Καθόλου. Είναι όμως ολέθριο να αρκείσαι στα λίγα».

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Εξίσου σημαντικό (και εξαιρετικά δύσκολο στην κοινωνία μας) είναι να μπορείς να αρκείσαι και στα λίγα, τα λίγα εκείνα που σου εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπέστατη αλλά λιτή ζωή, εάν ως αντάλλαγμα έχεις τουλάχιστον άφθονο ελεύθερο χρόνο που τον αξιοποιείς όπως σου αρέσει.