Θεραπευτικό laser στη μάχη κατά των αιμορροΐδων

Θεραπευτικό laser στη μάχη κατά των αιμορροΐδων Facebook Twitter
0

Η θεραπευτική στρατηγική κατά των αιμορροΐδων συνοψίζεται στην εξής φράση: Μόνο σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας πραγματοποιείται επέμβαση.

Η συντηρητική αντιμετώπιση συνίσταται στις εξής οδηγίες:

  • Τοπική εφαρμογή ειδικών αλοιφών
  • Κατανάλωση φυτικών ινών και υγρών σε επαρκείς ποσότητες, με στόχο την απροβλημάτιστη αφόδευση
  • Αποφυγή πικάντικων τροφών και αλκοόλης
  • Όχι σκούπισμα μετά την αφόδευση, αλλά σαπούνισμα και πλύσιμο με σχετικά κρύο νερό
  • Γυμναστική. Με τη γυμναστική ενεργοποιείται το έντερο (κάτι που βοηθά κατά της δυσκοιλιότητας) και βελτιώνεται η κυκλοφορία εντός των αιμορροΐδων.

Χειρουργική αντιμετώπιση αιμορροΐδων

Πλέον έχουν προκύψει νέες επεμβατικές τεχνικές. Γνώμονας του χειρουργού είναι η μόνιμη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τις αιμορροΐδες, καθώς και η γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς.

Ο Dr. Δημήτρης Κανέλλος Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη αναφέρει:

«Είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι η χειρουργική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων έχει καταστεί πολύ πιο ανώδυνη και αναίμακτη σε σχέση με το παρελθόν».

Η επίκαιρη τάση στη χειρουργική θεραπεία των αιμορροΐδων είναι, εφόσον αυτό είναι δυνατό, να μην πραγματοποιείται αφαίρεση των αιμορροΐδων, αλλά να μετατρέπονται οι αιμορροΐδες σε φυσιολογικές.

Για τον κάθε ασθενή επιλέγεται από τον χειρουργό, βάσει ποικίλων κριτηρίων, μια από τις παρακάτω ανώδυνες μεθόδους:

1

Πλαστική αιμορροΐδων – επέμβαση LHP

Μέσω μια μικρής τομής των αιμορροΐδων εισέρχεται μια ίνα laser. Η ενέργεια του laser καυτηριάζει το εσωτερικό της αιμορροΐδας, κάτι που οδηγεί στο να συρρικνώνεται σταδιακά η αιμορροΐδα. Η μέθοδος αυτή, το laser αιμορροΐδων είναι η νεότερη και πιο εξελιγμένη, δε σημαίνει βέβαια αυτό ότι ενδείκνυται και για όλους τους ασθενείς.

2

Απολίνωση υπό την καθοδήγηση υπερήχων (HAL / THD)

Με τους υπερήχους ανευρίσκονται οι αρτηρίες που παρέχουν τον κύριο όγκο αίματος στις αιμορροΐδες και πραγματοποιείται ακολούθως σύγκλειση των αρτηριών αυτών με ραφή. Κατά συνέπεια εισέρχεται μικρότερη ποσότητα αίματος στις αιμορροΐδες, οπότε οι αιμορροΐδες μετεγχειρητικά μικραίνουν.


3

Επέμβαση κατά Longo

Με κατάλληλο εργαλείο αφαιρείται ένα «δαχτυλίδι» βλεννογόνου στη βάση των αιμορροΐδων, οπότε διακόπτεται η κεντρική τροφοδοσία των αιμορροΐδων με αίμα και οι αιμορροΐδες σταδιακά μικραίνουν σε μέγεθος, ενώ επιπλέον ανορθώνονται.


4

Αφαίρεση αιμορροΐδων

Κατά τη συγκεκριμένη τεχνική οι χειρουργοί αφαιρούν τις αιμορροΐδες ριζικά. Η αφαίρεση των αιμορροΐδων διενεργείται πλέον με τη χρήση σύγχρονου εργαλείου, π.χ. εργαλείο υπερήχων, laser, διπολική διαθερμία.

Αναλόγως βέβαια και με τη μέθοδο, η ανάρρωση είναι σχετικά γρήγορη και η θεραπεία των αιμορροΐδων ουσιαστικά μόνιμη.

Τι είναι η αιμορροϊδοπάθεια εν συντομία

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι ένα συχνό και βασανιστικό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Ο όρος αιμορροϊδοπάθεια συνοψίζει τα συμπτώματα που οφείλονται σε αύξηση του μεγέθους των αιμορροΐδων.

Οι αιμορροΐδες με τη σειρά τους είναι ένα φυσιολογικό δίκτυο αγγείων εντός του πρωκτού και χωρίζονται κατά το μέγεθος τους σε 4 στάδια: 1ου - 4ου σταδίου.

Τα κυριότερα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας είναι:

  • πόνος (από ήπιος ως και πολύ έντονος)
  • τσούξιμο
  • αιμορραγία

Τα συμπτώματα αυτά είτε επηρεάζουν απλώς την ποιότητα της ζωής ενός ασθενούς είτε μπορεί να γίνουν σπάνια και επικίνδυνα (π.χ. μαζική αιμορραγία). Σε άλλες πάλι περιπτώσεις μπορεί μια αιμορροΐδα να υποστεί θρόμβωση, κάτι που απαιτεί άμεση θεραπεία.

Οι συχνότερες αιτίες της αιμορροϊδοπάθειας είναι:

  • δυσκοιλιότητα
  • κληρονομικότητα
  • εγκυμοσύνη


Το κυριότερο βέβαια αίτιο είναι σαφώς η δυσκοιλιότητα, η οποία οφείλεται συνήθως στην έλλειψη φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή. Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί ο ασθενής πριν καταφύγει σε επέμβαση για τις αιμορροΐδες του.

Γράφει ο Δρ. Δημήτρης Κανέλλος, Χειρουργός αιμορροΐδων στη Θεσσαλονίκη, Ειδικευμένος στο Βερολίνο, Διδάκτωρ Α.Π.Θ.

www.kanellos.gr

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM