Αν αγαπάς τα απλά και σαφή πράγματα και αποφεύγεις οτιδήποτε μπορεί να σε μπερδέψει, τότε αυτό είναι το μόνο άρθρο που χρειάζεται να διαβάσεις για να φροντίσεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου σήμερα.

 

Βλέπεις, όσο περίπλοκες κι αν μοιάζουν κάποιες, όλες οι μέθοδοι για να νιώθεις υπέροχα κάθε ημέρα καταλήγουν σε 4 βασικές αρχές. Την κίνηση, τη θρέψη, την ξεκούραση και τη σύνδεση.

 

Είναι άλλωστε γνωστό τοις πάσι πως η καθημερινή ήπια άσκηση είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Το ίδιο ισχύει και για τη σωστή διατροφή, ή αλλιώς την πλούσια θρέψη του οργανισμού σου και την προστασία του από επεξεργασμένες τροφές και υπερβολική ζάχαρη.

 

Όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν την αξία της ξεκούρασης και της χαλάρωσης, αφού αυτές είναι που φορτίζουν τις μπαταρίες σου για να είσαι πάντα παραγωγικός και γεμάτος ενέργεια.

 

Τέλος, αν επικοινωνείς συχνά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα θα είσαι, όχι μονάχα πιο χαρούμενος αλλά και πιο υγιής! Γι'αυτό και φέτος το μόνο που έχεις να κάνεις για καλύτερη υγεία και διάθεση είναι να κρατήσεις στο μυαλό σου αυτές τις 4 μαγικές λέξεις. 

 

Κι αν η εφαρμογή τους φαίνεται δύσκολη, δοκίμασε τις παρακάτω απλές τεχνικές:

 

Ένα κομμάτι σοκολάτα

Πάρε μια ποιοτική σοκολάτα (ή ένα κομμάτι φρούτο ή κάποια άλλη λιχουδιά) και προσπάθησε να τη γευτείς με όλες σου τις αισθήσεις. Άκου τον ήχο του που κάνει το περιτύλιγμα καθώς το ανοίγεις. Παρατήρησε το άρωμα που γεμίζει τον χώρο. Κόψε μια πρώτη μικρή μπουκιά και παρατήρησε τις γεύσεις, την υφή, τα αρώματα που αναδίδει. Παρατήρησε ακόμα πώς σε κάνει να νιώθεις και τελικά κατάπιε το πρώτο κομμάτι και βίωσε την επίγευση της σοκολάτας. Έτσι εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να απολαμβάνει στο έπακρο κάθε μπουκιά και θα δεις την υγιεινή διατροφή με άλλη διάθεση.

 

Η τεχνική του ενός λεπτού

Βάλε μία τάξη στη μέρα και τα καθήκοντά σου στη δουλειά συμπληρώνοντας 5 ή περισσότερες μικροδουλειές μέσα σε 5 λεπτά, ώστε να μην τις έχεις στο μυαλό σου για μετά. Τι μπορείς να κάνεις μέσα σε ένα λεπτό (ή λιγότερο); Να φτιάξεις το κρεβάτι σου, να απλώσεις τα ρούχα, να πετάξεις τα σκουπίδια που έχουν μαζευτεί στο σπίτι, να στείλεις κάποια email, να σκουπίσεις έναν πάγκο κτλ.

 

«Πώς τα πάμε;»

Χρησιμοποίησε την τεχνική των ειδικών στις σχέσεις Philip και Carolyn Cowan για να κρατήσεις υγιείς τις πιο κοντινές σου σχέσεις. Κάθε εβδομάδα ή μήνα βρες μια ήρεμη στιγμή μαζί με ένα αγαπημένο σου άτομο και ρώτησε απλά «Πώς τα πάμε;». Την ίδια ερώτηση θα πρέπει μετά να απαντήσεις και εσύ. Σκέψου όσα σε έκαναν χαρούμενο μέσα σε αυτή τη σχέση. Αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που θες να συζητήσεις, κάποια κοινή ανάμνηση καλή ή κακή που θες να μοιραστείς; Έτσι τίποτα δεν θα «παλιώνει» και η σχέση θα παραμένει υγιής. 

 

Με στοιχεία από το nytimes.com