Μήπως, τελικά, είσαι ναρκισσιστής;

Μήπως, τελικά, είσαι ναρκισσιστής; Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η εποχή στην οποία ζούμε χαρακτηρίζεται από δύο βασικές ψυχικές διαταραχές που μαστίζουν την πλειοψηφία του πληθυσμού: την κατάθλιψη και τον ναρκισσισμό.

Στην εποχή του υπερκαταναλωτισμού και των social media, η ματαιοδοξία και ο υλισμός ενθαρρύνονται ενώ η ανάγκη για ποιότητες όπως τιμιότητα και ειλικρίνεια, φθίνει. Πολλές φορές, μάλιστα, εκείνοι που διαθέτουν τις συγκεκριμένες αρετές νιώθουν πως 'τιμωρούνται' γι'αυτό. Το αποτέλεσμα είναι μια κοινωνία με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα ναρκισσιστικής διαταραχής!

Ωστόσο, η διάγνωση μίας οποιασδήποτε διαταραχής προσωπικότητας αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς αφού δεν έχει ακόμα βρεθεί κάποια αξιόπιστη μέθοδος. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Personality and Social Psychology, ωστόσο, συνδέει συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου με τις αλλαγές στα επίπεδα του ναρκισσισμού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από ένα δείγμα 7,534 νεαρών ενηλίκων κατά τη διάρκεια 8 χρόνων. Κάθε δύο χρόνια οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους και ολοκλήρωναν ένα τεστ προσωπικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, κάποια συγκεκριμένα γεγονότα ζωής φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα ναρκισσισμού ή μακιαβελισμού στον καθένα μας:

- Οι θετικές αλλαγές στη διατροφή και τον ύπνο αυξάνουν τα επίπεδα ναρκισσισμού (ουπς!)

- Η αλλαγή ή εξέλιξη των σπουδών επίσης αυξάνουν τα επίπεδα ναρκισσισμού

- Ένας χωρισμός που αντιμετωπίζεται σαν κάτι θετικό επίσης σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ναρκισσισμού

- Η αποτυχία σε σημαντικές εξετάσεις, περιέργως, μοιάζει επίσης να σχετίζεται με αυξημένο ναρκισσισμό

- Η έναρξη σε μία νέα δουλειά, με θετικές συνθήκες, σχετίζεται με μειωμένο μακιαβελισμό

Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε πως ενώ ο μακιαβελισμός μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, ο ναρκισσισμός παραμένει σταθερός. "Αυτό αποδεικνύει πως ο ναρκισσισμός, αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε, δεν μπορεί να αποδοθεί σε 'ανωριμότητα'" εξηγούν οι συγγραφείς, καταρρίπτοντας την πιο συνηθισμένη δικαιολογία υπέρ των... Ναρκίσσων.

Μήπως, τελικά, είσαι ναρκισσιστής; Facebook Twitter

 

Αν κάποιος εμπλουτίσει τη ζωή του με θετικές εμπειρίες που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη, μπορεί να επηρεάσει θετικά και την εξέλιξη της προσωπικότητάς του

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όσοι θεωρούν έναν χωρισμό ως θετική εξέλιξη είναι ναρκισσιστές αφού πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω η σχέση ανάμεσα στις διαταραχές αυτές και τα προαναφερθέντα γεγονότα ζωής. "Δεν ξέρουμε αν αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν αύξηση στο ναρκισσισμό, ή αν ο αυξημένος ναρκισσισμός προκάλεσε αυτά τα γεγονότα ή, ακόμα, αν υπάρχει κάποια άγνωστη παράμετρος που συνδέει τα δύο αυτά στοιχεία".

Αυτό ωστόσο που κατάφερε αυτή η έρευνα, είναι να αποδείξει πως κάποιες εμπειρίες ζωής σχετίζονται με την προσωπικότητα καθενός από εμάς και πως οι αρνητικές ποιότητες μίας προσωπικότητας εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως αν κάποιος εμπλουτίσει τη ζωή του με θετικές εμπειρίες που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη, μπορεί να επηρεάσει θετικά και την εξέλιξη της προσωπικότητάς του! Έτσι, αν διακρίνεις κάποια στοιχεία ναρκισσισμού και στη δική σου προσωπικότητα, δοκίμασε να αφοσιωθείς για λίγο καιρό στην ενδοσκόπηση και να θυμηθείς το εμπνευσμένο και καλόκαρδο άτομο που είσαι κατά βάθος.

Με στοιχεία από το mindbodygreen.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM