Ξύπνησες με πονόλαιμο και συνάχι. Να πας γυμναστήριο ή όχι; Κι αν ναι, τι είδος άσκησης να επιλέξεις για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και τη διάθεσή σου; Ανακάλυψε παρακάτω έναν πρακτικό οδηγό που δίνει απάντηση σε όλα!

 

Αν έχεις έλα ελαφρύ κρύωμα ή βήχα, χαμήλωσε την ένταση

Σύμφωνα με την παθολόγο Alison Mitzner, αν έχεις ένα ελαφρύ κρύωμα, μπορείς να γυμναστείς. "Συχνά μια μορφή ήπιας άσκησης θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και θα ενισχύσει, παράλληλα, το ανοσοποιητικό σου σύστημα" εξηγεί. "Οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να αθλούνται συχνά θα νιώσουν καλύτερα αν συνεχίσουν παρά αν σταματήσουν. Ίσως χρειαστεί να μειώσεις την ένταση της άσκησης προκειμένου να νιώθεις άνετα. Άκουσε το σώμα σου και μην το πιέσεις". 

 

Σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποιο άθλημα ή πρόγραμμα εκδυνάμωσης και όχι αερόβια άσκηση που μπορεί να σε εξαντλήσει. Είναι σημαντικό, σε κάθε περίπτωση να ακούς το σώμα σου και να κάνεις διάλειμμα όποτε χρειάζεται. Το σώμα σου, κατά τη διάρκεια ενός κρυώματος είναι απασχολημένο με το να πολεμήσει τον ιό και άρα δεν χρειάζεται το παραπάνω στρες που προκαλείται από την έντονη άσκηση. Ένας ζωηρός περίπατος ή ένα ήπιο μάθημα γιόγκα, ωστόσο, θα σε βοηθήσει να αναρρώσεις χωρίς να σε στρεσάρει.

 

Αν έχεις πυρετό ή γρίπη, ξεκουράσου

"Η καλύτερη συμβουλή είναι να μην κάνεις γυμναστική όταν τα συμπτώματα εντοπίζονται κάτω από το λαιμό. Το ίδιο συμβουλεύουμε και στον πυρετό, μιας που δεν θέλουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τη θερμοκρασία του σώματος" εξηγεί η γενική ιατρός Jasmine Marcus. Όσο για το 'κριτήριο του λαιμού', έχει βασιστεί σε έρευνες και είναι πέρα για πέρα σωστό. 

 

Αν έχεις ρίγη ή πυρετό, καλό θα είναι να ξεκουραστείς. Αν, επίσης, βιώνεις ναυτία, διάρροια ή τάση προς εμετό, δώσε στον οργανισμό σου χρόνο να αναρρώσει, μακριά από κάθε είδος γυμναστικής. Μπορείς να επιστρέψεις στις αθλητικές δραστηριότητες όταν θα έχουν περάσει 24 ώρες με φυσιολογική θερμοκρασία και χωρίς κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών η κατάστασή σου είναι κατά πάσα πιθανότητα κολλητική -ένας ακόμα λόγος για να μην πας γυμναστήριο.

 

Αν έχεις πόνους στο σώμα, άκου τις επιθυμίες του

Αν ακόμα δεν μπορείς να προσδιορίσεις σε ποια περίπτωση ανήκεις, ξεκίνα κανονικά το πρόγραμμά σου και αν νιώσεις άσχημα τα πρώτα 15-20 λεπτά, σταμάτα. Αν έχεις δυσκολία στην αναπνοή ή βιώνεις έντονη κόπωση ή πόνο στο σώμα, είναι καλύτερα να ξεκουραστείς. Άκου το σώμα σου και δείξε σεβασμό στις ανάγκες του. Ίσως αυτό το σύντομο διάλειμμα από την άσκηση να σε αφήσει με ανανεωμένη διάθεση!

 

Με στοιχεία από το aaptiv.com