Απεργία της ΓΣΕΕ

Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο θωρακίζει τον οργανισμό από την πνευμονία

Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο θωρακίζει τον οργανισμό από την πνευμονία Facebook Twitter
Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις αναπνευστικές λοιμώξεις και πως πρέπει να εμβολιαζόμαστε κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας.
0

Διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, τα αναπνευστικά νοσήματα εξελίσσονται σε τρίτη αιτία θανάτου, με τον καρκίνο του πνεύμονα να καταγράφει ετησίως περίπου 8.000 νέα περιστατικά στην πατρίδα μας λόγω της υψηλής διάδοσης του καπνίσματος. Στην κατηγορία αυτών των παθήσεων ανήκει και το άσθμα, που οφείλεται στα αλλεργιογόνα και σε γενετική προδιάθεση, καθώς και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, γνωστή και σαν ΧΑΠ, που είναι άμεσα εξαρτώμενη από το τσιγάρο, το οποίο δρα επιβαρυντικά σε όλα τα νοσήματα.

Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος στις αναπνευστικές παθήσεις σε ό,τι αφορά τον βαρύ αντίκτυπό τους σε νοσηλείες στο νοσοκομείο και τη θνησιμότητα κατέχει η πνευμονία, που απειλεί μικρά παιδιά, μεσήλικες και ηλικιωμένους. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει, μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Παρασκευή Κατσαούνου, η πνευμονία μπορεί να επιβαρύνει δραματικά μια καταβεβλημένη καρδιά, σε σημείο που να οδηγήσει ακόμα και σε έμφραγμα του μυοκαρδίου λίγο καιρό μετά.

Η πνευμονία παραμένει, επίσης, πρώτη αιτία θανάτου μέσα στα νοσοκομεία, όπου δύσκολα καταπολεμάται με αντιβιοτικά, γιατί τα «ένοχα» μικρόβια αναπτύσσουν αντοχή και καθίστανται ανίκητα.

Η πνευμονία παραμένει, επίσης, πρώτη αιτία θανάτου μέσα στα νοσοκομεία, όπου δύσκολα καταπολεμάται με αντιβιοτικά, γιατί τα «ένοχα» μικρόβια αναπτύσσουν αντοχή και καθίστανται ανίκητα. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην κοινωνία, όταν τα παίρνουμε χωρίς λόγο και όταν δεν ολοκληρώνουμε τη σωστή δοσολογία, εντείνει τη μικροβιακή αντοχή και μας καθιστά παγκόσμιους πρωταθλητές σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Οι ειδικοί τονίζουν πως τα αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται με τη συμβουλή γιατρού για μικροβιακή λοίμωξη και όχι για ιώσεις, οπότε είναι άχρηστα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά ημερών.


Με αφορμή την πρόσφατη διεξαγωγή του 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διαδίδει το μήνυμα πως δεν πρέπει να υποτιμούμε τις αναπνευστικές λοιμώξεις και πως πρέπει να εμβολιαζόμαστε κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας. Δυστυχώς, το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια οδήγησε πολλούς πολίτες στο να αφήσουν αθωράκιστο τον εαυτό τους απέναντι σε σοβαρές λοιμώξεις.

Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου και της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας αποζημιώνεται για τις ευπαθείς ομάδες και είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Υπάρχουν δύο εμβόλια, εκ των οποίων το ένα γίνεται μία φορά μετά την ηλικία των 50 ετών και προστατεύει διά βίου, ενώ το άλλο γίνεται ανά 5ετία. Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο μπορεί να γίνει μαζί με το αντιγριπικό εμβόλιο, μια και αυτή την εποχή εμβολιαζόμαστε και για την εποχική γρίπη.

Στις συστάσεις τους για γερά πνευμόνια, οι ειδικοί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας συμπεριλαμβάνουν διακοπή του καπνίσματος, συστηματική φυσική δραστηριότητα, καθώς η άσκηση βελτιώνει την καρδιο-αναπνευστική αντοχή, υγιεινή διατροφή και ετήσιο τσεκ-απ με την απλή εξέταση της σπιρομέτρησης, που μετρά την αναπνευστική ικανότητα.

Υγεία & Σώμα
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ