Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τη θλίψη και έκαναν το επόμενο βήμα στην ψυχική υγεία

0

Την 'πορεία της θλίψης' στον εγκέφαλο κατάφεραν να χαρτογραφήσουν οι επιστήμονες και πλέον οι ειδήμονες μιλούν για την νέα εποχή στην ψυχική υγεία!

Όχι, δεν είναι 'ορμόνες', δεν είναι απλή έλλειψη σεροτονίνης, πολλή καφείνη ή έλλειψη βιταμινών. Σαφώς και όλα αυτά επιδρούν στη διάθεσή σου όμως μία νέα έρευνα αποδεικνύει, τώρα, πως η θλίψη κατέχει μια συγκεκριμένη περιοχή στον εγκέφαλο και, ακόμα πιο συγκεκριμένα, εκείνη ανάμεσα στην αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο

Το Cell δημοσίευσε πρόσφατα μία νέα έρευνα με 21 συμμετέχοντες, χάρη στην οποία διαπιστώθηκε πως όταν υπάρχουν πολλές συνάψεις ανάμεσα στην αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο, υπάρχει και προδιάθεση για πεσμένη ψυχολογία. Ο ιππόκαμπος σχετίζεται με την περιοχή της μνήμης και η αμυγδαλή με τα συναισθήματα, κάτι που σημαίνει πως η διάθεσή μας συνδέεται στενά με τη μνήμη μας.

Tην επόμενη φορά που νιώσεις άσχημα ίσως ανακουφιστείς στην ιδέα πως δεν φταίει κάτι που έκανες ή που έπαθες αλλά κάτι που απλά συμβαίνει στο σώμα σου

Για την ακρίβεια 13/21 συμμετέχοντες, επέδειξαν ένα οριακό επίπεδο άγχους και τις απαραίτητες συνάψεις ανάμεσα σε αμυγδαλή και ιππόκαμπο. Οι υπόλοιποι 8 που δεν είχαν τις συγκεκριμένες συνάψεις, επέδειξαν ελάχιστο άγχος. Παρ'όλο που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα αποφανθεί για το πώς ακριβώς αλληλοεπηρεάζονται αυτά τα δύο, η σύνδεση τους είναι αδιαμφισβήτητη και ο δρόμος προς τις επόμενες ανακαλύψεις ανοιχτός!

"Υπήρχε ένα κύκλωμα (ένα μοτίβο) ξανά και ξανά που μας φανέρωνε αν οι συμμετέχοντας ήταν θλιμμένοι ή χαρούμενοι" είπε ο Vikaas Sohal, καθηγητής ψυχιατρικής στο UCSF. "Αυτό το κύκλωμα και οι πληροφορίες που συλλέξαμε στην έρευνα μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένες θεραπείες των διαταραχών διάθεσης καθώς και σε μια αυξημένη κατανόηση του τι τελικά συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας".

Παρ'όλο που η έρευνα είναι μονάχα η αρχή, έχει ήδη αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη θλίψη. "Ως ψυχίατρος είναι πολύ καλό να μπορώ πλέον να πω στους ασθενείς 'Ξέρεις, κάτι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν νιώθεις άσχημα'" λέει ο Sohal. Γι'αυτό, την επόμενη φορά που νιώσεις άσχημα ίσως ανακουφιστείς στην ιδέα πως δεν φταίει κάτι που έκανες ή που έπαθες αλλά κάτι που απλά συμβαίνει στο σώμα σου και που άρα, περνάει αν του δώσεις απλά λίγο χρόνο.

Με στοιχεία από το npr.org

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ