Τι είναι η «Δίαιτα του Βούδα» και γιατί είναι η μόνη που αξίζει να δοκιμάσεις;

Τι είναι η «Δίαιτα του Βούδα» και γιατί είναι η μόνη που αξίζει να δοκιμάσεις; Facebook Twitter
5

Αν έχεις κουραστεί από τις περίφημες αποτοξινωτικές δίαιτες, τη 'λατρεία' των χυμών και κάθε είδους κουλή διατροφική τάση που κάνει το φαγητό να μοιάζει μαρτύριο, η δίαιτα του Βούδα είναι για σένα!

Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται τόσο για δίαιτα όσο για διατροφική συνήθεια: κάτι που μπορείς να υιοθετήσεις και να εφαρμόζεις καθημερινά εφ' όρου ζωής. Και δεν υπάρχει καλύτερη εποχή να το κάνεις από τις γιορτές που οι διατροφικές προκλήσεις είναι πολλές και παντού. Βλέπεις, η "δίαιτα του Βούδα" θα σε κάνει να δεις τη νηστεία και την αποτοξίνωση με... άλλο μάτι!

Η συγγραφέας του βιβλίου Buddha's Diet: The Ancient Art of Losing Weight Without Losing Your Mind, Tara Cottrell εξηγεί πως η συγκεκριμένη πρακτική δεν έχει να κάνει τόσο με το πόσο τρως αλλά με την ώρα που το τρως! "Η Δίαιτα του Βούδα είναι ένας νέος 'παλιός' τρόπος να τρώμε, βασισμένος στις αρχαίες διδαχές του Βούδα αλλά και στα πιο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα για την περιοδική νηστεία. Συνοπτικά, η δίαιτα αυτή επικεντρώνεται στην συρρίκνωση του χρονικού παραθύρου μέσα στο οποίο τρώμε, δημιουργώντας έτσι ένα νέο μοτίβο διατροφής" εξηγεί η Cottrell. 

Αν θες να δοκιμάσεις αυτό το νέο μοτίβο διατροφής, δεν έχεις παρά να τηρήσεις ένα παράθυρο 9 ωρών μέσα στο οποίο θα τρως όλα σου τα γεύματα.

"Η περιοδική νηστεία είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται χιλιάδες χρόνια τώρα με ποικίλους τρόπους. Όταν ο Βούδας έθεσε τους πρώτους κανόνες για τους ακολούθους τους, τους συμβούλευσε να αποφύγουν να τρώνε άτακτα. Για εκείνον, αυτό σήμαινε να μην τρώνε μετά τις 12.00 το μεσημέρι. Κάτι τέτοιο βέβαια, σήμερα, θα ήταν υπερβολικά περιοριστικό. Αλλά ο Βούδας είχε καταλάβει πως το να τρώει κανείς όλες τις ώρες ή αργά τη νύχτα, ήταν κακή ιδέα. Τότε μπορεί να μην υπήρχε η επιστήμη για να το επιβεβαιώσει, πλέον όμως αυτό έχει ήδη συμβεί" συνεχίζει η Cottrell ενώ εξηγεί πώς μπορείς να δοκιμάσεις και εσύ αυτή τη νέα δίαιτα.

"Αν θες να δοκιμάσεις αυτό το νέο μοτίβο διατροφής, δεν έχεις παρά να τηρήσεις ένα παράθυρο 9 ωρών μέσα στο οποίο θα τρως όλα σου τα γεύματα. Ένα καλό παράδειγμα είναι το 9.00 - 18.00 αν και επειδή κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, οι ώρες αυτές μπορεί να αλλάξουν, να είναι περισσότερες ή και λιγότερες. Το τρικ βέβαια είναι να περάσεις σταδιακά σε ένα διατροφικό παράθυρο 12, 11 και 10 ωρών πριν να καταλήξεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, παρατηρώντας πώς αντιδρά ο οργανισμός σου σε κάθε νέο βήμα και ρυθμίζοντας έτσι το επόμενο βήμα".

Σύμφωνα με την Cottrell, όταν κανείς αρχίσει να στενεύει το παράθυρο διατροφής του, θα παρατηρήσει πως αρχίζει να τρώει πολύ πιο συνειδητά. Βλέπεις το βράδυ είναι συνήθως η ώρα που ενδίδουμε στις χειρότερες επιλογές αφού είμαστε κουρασμένοι και στρεσαρισμένοι. Δίνοντας λοιπόν στον οργανισμό σου ένα διάλειμμα την ώρα που κανονικά θα κατανάλωνες κάτι επουσιώδες, του κάνεις ένα δώρο και παράλληλα μειώνεις το πρήξιμο και το βάρος που θα σου προκαλούσε ένα γεμάτο σάκχαρα και υδατάνθρακες σνακ.

Αντί λοιπόν φας κάτι ακόμα, πήγαινε μια βόλτα, διάβασε ένα βιβλίο ή κάνε κάτι παραγωγικό που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής σου ακόμα περισσότερο!

Με στοιχεία από το coveteur.com

(Κεντρική Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από το Chef's Table με τη βουδίστρια μοναχή και σεφ Jeong Kwan)

Υγεία & Σώμα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
1) Βασική αρχή του Βουδισμού είναι το "μην προξενείς οδύνη". Γι αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των βουδιστών είναι χορτοφάγοι η βήγκαν.2) Σε αντίθεση με τις άλλες θρησκείες, ο Βουδισμός είναι θρησκεία της Γνώσης και όχι της Πίστης. Δεν "πιστεύεις" σε θεόσταλτους κανόνες, δεν υπάρχουν καν σταθεροί κανόνες. Εσύ αποφασίζεις τι θα κάνεις, με βάση τις γνώσεις σου και τις εμπειρίες σου. Η χορτοφαγία δεν αποτελεί κάποιον βουδιστικό κανόνα, αλλά προσωπική επιλογή που βασίζεται στις γνώσεις σου.Υπάρχουν (ελάχιστοι) βουδιστές που τρώνε κρέας για τους δικούς τους λόγους.3) Οι περισσότεροι άνθρωποι - σε ότι αφορά την κρεατοφαγία - ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να ξέρουν. Είτε τα νούμερα και τα στοιχεία είναι "βαρετά" ,Είτε θα ανακαλύψουν κάποια ψευτοδικαιολογία τραβηγμένη από τα μαλλιά (του στυλ θα μας λείψει η Β12 ή επειδή έτσι είναι φυσικό) ,Είτε θα το ρίξουν στο "δε βαριέσαι".4) Η σημαντικότερη πλευρά στον Βουδισμό είναι αυτή της προσωπικής επιλογής. Δεν ακολουθείς έτοιμους κανόνες που κάποιος κάποτε έγραψε σε ένα Ιερό Βιβλίο και κάποιοι άλλοι ερμηνεύουν (συχνά όπως γουστάρουν).Το να είσαι χορτοφάγος δεν αποτελεί ούτε στέρηση, ούτε παραίτηση, ούτε νηστεία. Το να μην θέλεις να σκοτώσεις ζώα είναι δική σου επιλογή που σε κάνει ευτυχισμένο. Δεν είναι στερητικός κανόνας που σου επιβλήθηκε.5) Χορτοφάγοι και βήγκαν έχουν στατιστικά πολύ μικρές πιθανότητες να είναι υπέρβαροι. Η χορτοφαγία σε αδυνατίζει σίγουρα. Ο Βουδισμός προσφέρει συμπληρωματικά ένα ιδεολογικό υπόβαθρο σε όλο αυτό (αν το χρειάζεσαι).Υ.Γ. Δεν είμαι βουδιστής, είμαι άθεος.Υ.Υ.Γ. Η ιστορία με το ωράριο είναι εντελώς φλου και πολύ απίθανο να οδηγεί σε χάσιμο βάρους. Αποκλείεται να είπε ποτέ ο Βούδας "μην τρώτε το βράδυ γιατί είσαστε πιο στρεσαρισμένοι". Στην τελική, γιατί δεν είμαστε στρεσαρισμένοι στις 12 το μεσημέρι; Ο Βουδισμός δεν ξέρει το στρες.Πιο κοντά στην βουδιστική νοοτροπία είναι η προτροπή "μάθε ΤΙ τρως" (είπαμε, θρησκεία της Γνώσης).Αν μάθεις - με όλες τις λεπτομέρειες - τι είναι αυτό που βάζεις στο πιάτο σου, τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους. Του αδυνατίσματος συμπεριλαμβανομένου.
Άλλο βουδισμός και άλλο βουδιστές.Το (μη προξενείς οδύνη) είναι αστείο.Μπορείς πολύ εύκολα να δεις στο διαδίκτυο την εθνοκάθαρση και το διωγμό που εφιστάται η μειονότητα ροχινγκα στο Μιανμάρ από βουδιστές με τις ευλογίες των αρχιερέων βουδιστών. Σκέτη απογοήτευση.
Άλλο χριστιανισμός και άλλο χριστιανοί.Οι φρικαλεότητες που έχουν κάνει οι χριστιανοί γεμίζουν βιβλιοθήκες. Όχι ότι το ένα αντισταθμίζει το άλλο, απλά επισημαίνω τις ομοιότητες.Υπενθυμίζω ότι μιλάς με έναν άθεο. Το 99,99% των μαζικών εγκλημάτων στην Ιστορία έχουν γίνει στο όνομα κάποιου θεού.Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι όλες οι θρησκείες περιέχουν σωστά διδάγματα (π.χ. αγαπάτε αλλήλους).Αν το άρθρο απλά έλεγε "μην τρώτε ορισμένες ώρες για να αδυνατίσετε", δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να το διαβάσω, πόσο μάλλον να σχολιάσω.Αλλά το να βάζεις στον τίτλο του άρθρου σου "η δίαιτα του Βούδα" και να κολλάς στις ώρες του φαγητού χωρίς να αναφέρεις ότι το 99% των βουδιστών είναι χορτοφάγοι / βήγκαν είναι οξύμωρο.