Διπλό crash test για σημαντική θεραπεία στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα

Διπλό crash test για σημαντική θεραπεία στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Facebook Twitter
Η πρόοδος της επιστήμης έγκειται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων μέσα από επίπονες και πολυετείς κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων.
0

Στην Ιατρική, η πρόοδος της επιστήμης έγκειται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων μέσα από επίπονες και πολυετείς κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων.

Στην εποχή της εξατομικευμένης Iατρικής ακριβείας κάθε φάρμακο πρέπει να δοθεί στους ασθενείς που το χρειάζονται και προκειμένου να κάνει ο γιατρός τη σωστή επιλογή και να πάρει τη σωστή απόφαση θα πρέπει τα διαθέσιμα θεραπευτικά «όπλα» να συγκριθούν μεταξύ τους ώστε να αναδειχτούν πλεονεκτήματα και αδυναμίες.

Η πιο αξιόπιστη διαδικασία σύγκρισης είναι οι λεγόμενες head to head μελέτες, όπου δύο θεραπείες υποβάλλονται σε άμεσο crash test για να διαπιστωθεί ποια είναι η πιο αποτελεσματική και ταυτόχρονα πιο ασφαλής, ώστε να εξασφαλίζει το μεγαλύτερο όφελος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.


Στην περίπτωση των δύο επώδυνων αυτοάνοσων ρευματοπαθειών, της αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας, σημαντική θέση στη θεραπεία τους κατέχει η σεκουκινουμάμπη, που δοκιμάζεται με... ανταγωνιστή το πειραματικό της «αντίγραφο». Το τελευταίο αφορά ένα βιοομοειδές που λέγεται αδαλιμουμάμπη και αποτελεί στην πράξη το «γενόσημο» του πρωτότυπου μονοκλωνικού αντισώματος.

Στην εποχή της εξατομικευμένης Iατρικής ακριβείας κάθε φάρμακο πρέπει να δοθεί στους ασθενείς που το χρειάζονται και προκειμένου να κάνει ο γιατρός τη σωστή επιλογή και να πάρει τη σωστή απόφαση θα πρέπει τα διαθέσιμα θεραπευτικά «όπλα» να συγκριθούν μεταξύ τους ώστε να αναδειχτούν πλεονεκτήματα και αδυναμίες.

Στη μελέτη SURPASS, η σεκουκινουμάμπη συγκρίνεται με την αδαλιμουμάμπη στην αντιμετώπιση της αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας, ενώ στη μελέτη EXCEED το crash test επαναλαμβάνεται, αυτήν τη φορά για την αντιμετώπιση της ψωριασικής αρθρίτιδας. Και οι δύο μελέτες ανήκουν σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ρευματολογίας για τη σεκουκινουμάμπη, η οποία κατέχει σημαντικότατη θέση στη φαρέτρα για την αντιμετώπιση μιας πλειάδας ρευματολογικών νοσημάτων.

Όπως επισημαίνει ο CEO της Novartis, Vas Narasimhan: «Η σεκουκινουμάμπη υποστηρίζεται από ισχυρά κλινικά δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, ενώ έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερους από 125.000 ασθενείς παγκοσμίως.

Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα και αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα δεν μπορούν να απολαύσουν μια κανονική ζωή, καθώς παρουσιάζουν επίμονο πόνο και κόπωση και διατρέχουν κίνδυνο μακροπρόθεσμης απώλειας της κινητικότητας. Οι ασθενείς αυτοί αξίζουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία και ευελπιστούμε ότι οι δύο δοκιμές EXCEED και SURPASS θα δώσουν πολύτιμες απαντήσεις σε γιατρούς και ασθενείς σχετικά με τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων».

Διπλό crash test για σημαντική θεραπεία στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Facebook Twitter
Στην περίπτωση των δύο επώδυνων αυτοάνοσων ρευματοπαθειών, της αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας, σημαντική θέση στη θεραπεία τους κατέχει η σεκουκινουμάμπη, που δοκιμάζεται με... ανταγωνιστή το πειραματικό της «αντίγραφο».

Λίγα λόγια για τα δύο ρευματολογικά νοσήματα

Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα ανήκει στην οικογένεια των χρόνιων φλεγμονωδών νόσων και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των ιερολαγόνιων αρθρώσεων και σχηματισμό νέων οστών της σπονδυλικής στήλης λόγω της αύξησης των επιπέδων της ιντερλευκίνης IL-17A στον οργανισμό.

Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή υποβάθμιση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και της σωματικής λειτουργικότητας, η οποία έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.

Προσβάλλει κυρίως άνδρες που διανύουν τη δεύτερη και την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, ενώ τα σοβαρά περιστατικά εξελίσσονται σε μη αναστρέψιμη σύντηξη της σπονδυλικής στήλης. Απ' όλα τα ρευματολογικά νοσήματα είναι το μοναδικό που έχει ιδιαίτερη «αδυναμία» στο ανδρικό φύλο. Οι υπόλοιπες παθήσεις είναι αισθητά πιο συχνές στις γυναίκες.


Η ψωριασική αρθρίτιδα, από την άλλη, είναι ένα δυσάρεστο αυτοάνοσο νόσημα με υψηλό κίνδυνο απώλειας της κινητικότητας. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία των αρθρώσεων, ψωρίαση του δέρματος και των ονύχων, οίδημα στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, επίμονο και επώδυνο οίδημα στους τένοντες και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων.

Από ψωριασική αρθρίτιδα θα νοσήσει το 30% των ασθενών με ψωρίαση και ένας στους τέσσερις ασθενείς με ψωρίαση ενδέχεται να πάσχει από μη διαγνωσμένη ψωριασική αρθρίτιδα. Επίσης, το 40% των ασθενών μπορεί να παρουσιάσει καταστροφή των αρθρώσεων και μόνιμη σωματική παραμόρφωση.

Η επικρατέστερη θεραπεία στο μικροσκόπιο

Την επανάσταση στη ρευματολογία έφεραν την τελευταία 15ετία τα μονοκλωνικά αντισώματα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή κατά την οποία είναι πλέον εφικτή η διακοπή της εξέλιξης της νόσου και της αναπηρίας. Παλιότερα οι ρευματολογικές παθήσεις αντιμετωπίζονταν μόνο συμπτωματολογικά.

Στο ρευματολογικό οπλοστάσιο ιδιαίτερα σημαντική θέση κατέχει το μονοκλωνικό αντίσωμα σεκουκινουμάμπη που αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό πλήρως ανθρώπινο αναστολέα της ιντερλευκίνης 17Α (IL-17) που είναι εγκεκριμένος για τη θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας, της ψωριασικής αρθρίτιδας και της ψωρίασης.

Η σεκουκινουμάμπη είναι μια στοχευμένη θεραπεία που αναστέλλει συγκεκριμένα την IL-17A, μια θεμελιώδη κυτταροκίνη η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση των τριών προαναφερθέντων ρευματολογικών νοσημάτων, καθώς εμπλέκεται στη φλεγμονή των αρθρώσεων.

Το φάρμακο είναι εγκεκριμένο σε περισσότερες από 70 χώρες για τη θεραπεία της ενεργού αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας, μεταξύ αυτών χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ, καθώς και η Ιαπωνία. Επιπλέον, η σεκουκινουμάμπη είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε περισσότερες από 80 χώρες, μεταξύ των οποίων χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ιαπωνία, στην Ελβετία, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Στην Ευρώπη η σεκουκινουμάμπη είναι εγκεκριμένη για τη συστημική θεραπεία πρώτης γραμμής της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικες ασθενείς.


Στο διπλό crash test, η αδαλιμουμάμπη είναι μία υπό ανάπτυξη ουσία που δοκιμάζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη θεραπεία των σοβαρών ανοσολογικών νοσημάτων.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ζούμε με αυτοάνοσο νόσημα. Το παν είναι η έγκαιρη διάγνωση»

Υγεία & Σώμα / «Ζούμε με αυτοάνοσο νόσημα. Το παν είναι η έγκαιρη διάγνωση»

Τι είναι τα αυτοάνοσα που έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια μάστιγα, πόσο επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής και πώς αντιμετωπίζονται; Τρεις ασθενείς και ο Αθανάσιος Τζιούφας, καθηγητής Παθολογίας - Ανοσολογίας στο ΕΚΠΑ, εξηγούν
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πότε κάποιος θεωρείται εθισμένος στα βιντεοπαιχνίδια;

Υγεία & Σώμα / Πότε κάποιος θεωρείται εθισμένος στα βιντεοπαιχνίδια;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε πρόσφατα τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια ως διαταραχή της διανοητικής υγείας και μία ειδικός εξηγεί τι σημαίνει αυτό και ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος έχει εθιστεί στο gaming
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT