ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τι είδος μασάζ είναι και γιατί μιλάνε όλοι για το ρόλφινγκ;

Τι είδος μασάζ είναι και γιατί μιλάνε όλοι για το ρόλφινγκ; Facebook Twitter
Με ειδικούς χειρισμούς, μαλάξεις, διατάσεις και ασκήσεις, ο ρόλφερ επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία στα διάφορα τμήματα του σκελετού (κεφαλή, αυχένα, οσφύ, πύελο, κάτω άκρα), ώστε να βρίσκονται σε υποστηρικτική σχέση μεταξύ τους.
0

Όταν τις προάλλες παραπονιόμουν για το πόσο καταπονημένο αισθάνομαι το σώμα μου, κάποια συνάδελφος μου πρότεινε κάτι που για μένα ήταν απλώς άλλη μια άγνωστη λέξη. «Να πας να κάνεις ρόλφινγκ» μου είπε. «Άλλο πάλι και τούτο» σκεφτόμουν, καθώς αντανακλαστικά γκούγκλαρα τη λέξη, μη και με πούνε άσχετη.

Καμιά φορά αναρωτιέμαι ποιος σκέφτεται όλες αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες και κατά πόσο, τελικά, μας βοηθούν να λύσουμε τα προβλήματά μας και να βελτιώσουμε την κατάσταση του σώματός μας. Αφού έψαξα και ρώτησα βρήκα τον άνθρωπο που θα έλυνε όλες μου τις απορίες, τον Αλέξανδρο Μαρίνη, έναν από τους λίγους πιστοποιημένους θεραπευτές της μεθόδου ρόλφινγκ (rolfing) στη χώρα μας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μασάζ σε όλο το σώμα που επικεντρώνεται στον συνδετικό ιστό. Με ειδικούς χειρισμούς, μαλάξεις, διατάσεις και ασκήσεις, ο ρόλφερ επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία στα διάφορα τμήματα του σκελετού (κεφαλή, αυχένα, οσφύ, πύελο, κάτω άκρα), ώστε να βρίσκονται σε υποστηρικτική σχέση μεταξύ τους.

«Όλοι βιώνουμε ένταση και άγχος καθημερινά, εξαιτίας του απαιτητικού τρόπου ζωής και όσων που συμβαίνουν γύρω μας. Το σώμα μας αντιδρά και αυτό, σε συνδυασμό με το άγχος, σφίγγει τους μυς, κυρίως τους τονικούς. Επίσης, πολλές συνήθειες που αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας δημιουργούν υποσυνείδητα πρόσθετο άγχος και ένταση στο σώμα.

»» Ο τρόπος με τον οποίο περπατάμε και καθόμαστε στην καρέκλα ή στον υπολογιστή, μιλάμε στο τηλέφωνο ή πληκτρολογούμε, κουβαλάμε τα παιδιά μας, λυγίζουμε το σώμα μας, σηκώνουμε βάρος, ακόμα και ο τρόπος που ασκούμαστε μπορεί να στραφεί εναντίον μας και να μας προκαλέσει δυσφορία» ξεκινά να μου εξηγεί ο Αλέξανδρος.

Ο όρος «ρόλφινγκ» αποδίδεται στην Ίντα Ρολφ, τη βιοχημικό που το 1920 ανακάλυψε μια τεχνική η οποία δημιουργεί ένα ολιστικό σύστημα των μαλακών μορίων, τα οποία επαναφέρουν το σώμα στο κέντρο βάρους του. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μασάζ σε όλο το σώμα που επικεντρώνεται στον συνδετικό ιστό.

Τι είδος μασάζ είναι και γιατί μιλάνε όλοι για το ρόλφινγκ; Facebook Twitter
Αυτή η τεχνική μασάζ χειροπρακτικής περιλαμβάνει την επανεκπαίδευση του σώματος στην κατάλληλη στάση, μια και η ίδια η στάση είναι που καθορίζει τα προβλήματα υγείας, όπως οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στην πλάτη

Με ειδικούς χειρισμούς, μαλάξεις, διατάσεις και ασκήσεις, ο ρόλφερ επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία στα διάφορα τμήματα του σκελετού (κεφαλή, αυχένα, οσφύ, πύελο, κάτω άκρα), ώστε να βρίσκονται σε υποστηρικτική σχέση μεταξύ τους.

Αυτή η τεχνική μασάζ χειροπρακτικής περιλαμβάνει την επανεκπαίδευση του σώματος στην κατάλληλη στάση, μια και η ίδια η στάση είναι που καθορίζει τα προβλήματα υγείας, όπως οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στην πλάτη. Οι τεχνικές μασάζ στο ρόλφινγκ επιδιώκουν να ισιώσουν και να ευθυγραμμίσουν εκ νέου το σώμα, δουλεύοντας το με λαβές.

Είναι ένα σύστημα που επικεντρώνει σε όλες τις κλειδώσεις του σώματος για να τις ανακουφίσει από την ένταση ετών και με τη βοήθεια της βαρύτητας να βοηθήσει την επαναφορά τους στη σωστή θέση. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα ισορροπεί και εκτελεί όλες τις καθημερινές λειτουργίες πιο ελεύθερα και ξεκούραστα.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το ρόλφινγκ παντρεύει την οστεοπαθητική με τη χειροπακτική. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι κερδίζει ολοένα και πιο πολλούς πιστούς που υποστηρίζουν ότι η θεραπεία είναι θαυματουργή, διότι έχει άμεσα αποτελέσματα.

«Το ρόλφινγκ συνήθως αποτελείται μόνο από δέκα συνεδρίες που γίνονται σε διάστημα 10-12 εβδομάδων. Κάθε συνεδρία είναι διαφορετική γιατί δουλεύει διαφορετικό μέρος του σώματος. Μετά τις δέκα θεραπείες υπάρχουν εμφανείς αλλαγές στο σώμα και αυτή είναι η διαφορά με το μασάζ ή τη φυσιοθεραπεία, ότι δεν υπάρχει επανάληψη, παρά μόνο συμπληρωματικές συνεδρίες σε περίπτωση τραυματισμών ή αν υπάρξει ανάγκη για ανακούφιση μετά από έντονη δραστηριότητα, εγκυμοσύνη, χειρουργείο» λέει ο Αλέξανδρος.

Info:

Περισσότερες πληροφορίες στα: www.rolfing.gr, facebook.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ