Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά περίπου 1.000 διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις δίνουν πρώτα συμπτώματα στη στοματική κοιλότητα και συνεπώς μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα από τον οδοντίατρο, εφόσον πηγαίνουμε για τακτικό τσεκ-απ δύο φορές τον χρόνο (όπως θα 'πρεπε).

 

Την ίδια ώρα τα οδοντιατρικά προβλήματα έχουν αντίκτυπο σε άλλα σημεία του σώματος και προκαλούν επιπλοκές που δεν θα φανταζόμασταν.

 

Για παράδειγμα, διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα απομακρυσμένα όργανα, όπως είναι η καρδιά, και να τα προσβάλουν, προκαλώντας ύπουλες περικαρδίτιδες, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν σοβαρές αιτίες για την εμφάνιση διαταραχών της πέψης.

 

Πέρα από τις επιπτώσεις της κακής στοματικής υγιεινής στη γενικότερη υγεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κακοσμία του στόματος (η οποία εμφανίζεται σε έναν στους τρεις ενήλικες) και η κακή εμφάνιση των δοντιών οδηγούν σε ανασφάλεια, που ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές σε κάθε ηλικία.

 

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από πονοκεφάλους δεν γνωρίζουν ότι το τρίξιμο των δοντιών και η κακή σύγκλισή τους είναι οι κύριοι ένοχοι για την εμφάνιση ημικρανιών και κεφαλαλγιών που δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλα παθολογικά αίτια. Επίσης, η ουλίτιδα στις έγκυες γυναίκες συσχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό και τη γέννηση λιποβαρών μωρών.

 

Πέρα από τις επιπτώσεις της κακής στοματικής υγιεινής στη γενικότερη υγεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κακοσμία του στόματος (η οποία εμφανίζεται σε έναν στους τρεις ενήλικες) και η κακή εμφάνιση των δοντιών οδηγούν σε ανασφάλεια, που ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές σε κάθε ηλικία. Αντίθετα, το υγιές χαμόγελο είναι διαβατήριο επιτυχίας στην επαγγελματική ζωή και κάνει θαύματα στην κοινωνικότητά μας.

 

Γερά δόντια με 4 κινήσεις

Η οδοντιατρική πρόληψη είναι καλύτερη και πολύ φθηνότερη από τη θεραπεία, καθώς η αποκατάσταση των δοντιών με εμφυτεύματα ή «προσόψεις» έχει τσουχτερό κόστος. Για να διατηρήσουμε τα δόντια μας γερά αρκούν τέσσερα βήματα:

• Τα βουρτσίζουμε πρωί-βράδυ με τον σωστό τρόπο και καθαρίζουμε τις μεσοδόντιες επιφάνειες με νήμα, για να αποφύγουμε την ουλίτιδα.

• Υιοθετούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και αποφεύγουμε το junk food καθώς και τα σνακ που έχουν κολλώδη υφή, ειδικά όταν δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε αμέσως μετά τα δόντια μας.

• Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για καθαρισμό και προληπτική εξέταση.

• Aυτοεξετάζουμε το στόμα μας τακτικά, όπως κάνουμε με το στήθος (οι γυναίκες) και τις δερματικές ελιές (σπίλοι).

 

3 μύθοι και αλήθειες

Μύθος: Πιο απαραίτητο είναι το βούρτσισμα των δοντιών το πρωί.

Η αλήθεια: Το βράδυ, λόγω της «στάσης του σάλιου», τα μικρόβια της τερηδόνας αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα, συνεπώς το βραδινό βούρτσισμα είναι καθοριστικής σημασίας.

 

Μύθος: Όταν φάμε πρωινό, πρέπει να ξαναβουρτσίσουμε τα δόντια μας.

Η αλήθεια: Το δεύτερο βούρτσισμα δεν χρειάζεται κι αν το πρωϊνό περιέχει όξινα τρόφιμα (χυμός, τυρί, γιαούρτι), τα οξέα μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών, με συνέπεια το βούρτσισμα να φθείρει τα δόντια.

 

Μύθος: Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι σκληρή για να καθαρίζει τα δόντια.

Η αλήθεια:Η σκληρή οδοντόβουρτσα ερεθίζει τα ούλα και συμβάλλει στο να «υποχωρήσουν», οδηγώντας σε περιοδοντίτιδα.