Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνεις ντους

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνεις ντους Facebook Twitter
Πρωί ή βράδυ; Τα επιχειρήματα δίνουν και παίρνουν σε αυτή την μάχη δίχως τελειωμό.
2

Πρωινό Ξύπνημα

Οι πρωινοί υποστηρίζουν πως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξυπνήσουν και να ενεργοποιηθούν. Ο καλύτερος τρόπος να σουλουπώσουν τα ανακατεμένα τους μαλλιά, να διώξουν τον ιδρώτα από τον ύπνο ή την πρωινή γυμναστική-για τους πιο αθλητικούς-, να τονώσουν το σώμα τους με άρωμα φρεσκάδας, ακόμα και να οργανώσουν αυτά που έχουν να κάνουν μέσα στη μέρα.

Η ψυχολόγος και ειδική σε θέματα ύπνου Dr Jannet Kennedy αναφέρει πως «Ένα ελαφρώς δροσερό, όχι κρύο ντους, ενισχύει την εγρήγορση και τονώνει την ψυχολογία μας». Ο Yen Reis, ιδρυτής της εταιρίας Skin Laundry υποστηρίζει πως «Το δέρμα μας δείχνει πιο υγιές όταν το πρώτο πράμα που κάνουμε το πρωί είναι να το καθαρίζουμε. Είναι σημαντικό αυτό να γίνεται πριν βγούμε στον ήλιο, στη βρομιά και στο καυσαέριο της πόλης».

Νυχτερινή χαλάρωση

Από την άλλη οι φανατικοί λάτρεις του βραδινού ντους μάχονται σθεναρά υποστηρίζοντας πως είναι ο πιο καλός και αποτελεσματικός τρόπος για να χαλαρώσεις και να σε πάρει ο ύπνος. Πλήθος ερευνών έχουν αποδείξει ότι μειώνει τα επίπεδα του άγχους και απελευθερώνει την ένταση από το σώμα και τους μυς μας. Οι ειδικοί βέβαια επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο αμέσως πριν τον ύπνο, γιατί η θερμοκρασία μας είναι ακόμα υψηλή και δεν μας βοηθάει να αποκοιμηθούμε.

Η Dr Kennedy λέει πως « Καλό είναι να γίνεται 90 λεπτά τουλάχιστον πριν πέσουμε στο κρεβάτι, το ντους αυξάνει τεχνητά τη θερμοκρασία σώματος και επιτρέπει την ταχύτερη ψύξη κάτι που επιταχύνει τον ύπνο». Μην παρασυρθούμε όμως, η παραμονή στο μπάνιο δεν θα πρέπει να διαρκεί πολύ, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο λόγο των ατμών και της υψηλής θερμοκρασίας να καταστραφεί η επιδερμίδα μας. Ο δερματολόγος Dr Gary Goldenberg από τη Νέα Υόρκη συνιστά μέγιστο όριο 5 εώς 10 λεπτά. Συγκεκριμένα λέει ότι «Το πολύ καυτό νερό ερεθίζει το δέρμα και αφαιρεί την λιπαρότητα κάνοντας το ξηρό και θαμπό». Με αυτόν τον τρόπο δεν σπαταλάμε πολύ νερό και ρεύμα για να το ζεστάνουμε εξοικονομώντας χρήματα και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ωστόσο ο Dr Goldenberg παραδέχεται ότι αν και δεν υπάρχει λάθος ώρα για να κάνει κανείς μπάνιο, τα βρόμικα σεντόνια μπορεί να μας κάνουν να το ξανασκεφτούμε. Στη διάρκεια της νύχτας ιδρώτας και βακτήρια κολλάνε στο δέρμα μας κάνοντας την ιδέα για ένα πρωινό μπάνιο αρκετά καλή.


Προτείνει ακόμη και ταχείας χρήσης προϊόντα καθαρισμού σώματος και προσώπου, για όσους βιάζονται πολύ. Καλό θα ήταν όμως να ελέγξουμε αν είμαστε αλλεργικοί σε τέτοια παρασκευάσματα.


Και Πρωί και Βράδυ;

Για εκείνους που δεν έχουν ταχθεί ακόμη σε κάποιο στρατόπεδο ο Dr Goldenberg λέει «Κάνοντας 2 φορές την μέρα ντους, το σώμα και το τριχωτό της κεφαλής αισθάνονται αρκετά ωραία, αρκεί να είναι σύντομο ώστε να μην αποκτήσεις εκζέματα ή δερματίτιδα. Αν έχεις χρησιμοποιήσει τα μέσα ή έχεις πάει γυμναστήριο τότε το νυχτερινό μπάνιο επιβάλλεται. Θα διώξεις τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ακμή και ερεθισμό».


O Heat Williams, διευθυντής μάρκετινγκ στο Μπρούκλιν κάνει ντους τουλάχιστον 2 φορές την μέρα, μια συνήθεια που ανέπτυξε από τότε που ήταν δάσκαλος σε σχολείο. « Με τόσα μικρόβια που κυκλοφορούν στα σχολεία και με το να είμαι όλη μέρα έξω, το ντους ήταν αναγκαίο» λέει.


Όσο για αυτούς που δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει υπάρχει και το ντους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ειδικά αν ζει κανείς σε πολυκατοικία όπου η θερμοκρασία το νερού έχει διακυμάνσεις, μπορεί να επωφεληθεί και να κάνει μπάνιο σε ώρες εκτός αιχμής.

Αν και τα επιχειρήματα δίνουν και παίρνουν σε αυτή την μάχη δίχως τελειωμό σημειώνεται ένα ελαφρό προβάδισμα για την ομάδα των βραδινών. Το νυχτερινό μπάνιο αποδεικνύεται ότι έχει λίγα περισσότερα οφέλη αφού η καθημερινή μας τριβή με τον έξω κόσμο μας φέρνει σε επαφή με αρκετά μικρόβια που πρέπει να αποβάλλουμε πριν πέσουμε στο κρεβάτι. Μπορεί ακόμη να μην έχουμε κατασταλάξει πια είναι η καταλληλότερη ώρα, ένα όμως είναι σίγουρο, χρειάζεται μέσα στη μέρα να κάνουμε μπάνιο. Μένει μόνο να επιλέξουμε το πότε.

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Όπως τον βολεύει τον καθένα. Είτε βράδυ, είτε πρωί ή και τα δύο. Εγώ κάνω το πρωί και όταν επιστρέφω από την δουλειά μου. Το θέμα είναι να κάνουμε μπάνιο καθημερινά, γιατί γνωρίζω ανθρώπους που κάνουν μπάνιο ανά 2 ή και τρεις ημέρες... Ω ναι!...Υ.Γ.: Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με το λούσιμο, το οποίο πρέπει να γίνεται, ιδανικά, ανά τρεις ημέρες, το συντομότερο ανά δύο. Και αυτό έχει να κάνει με την υγεία του τριχωτού της κεφαλής.Υ.Γ.2: Επίσης πλύσιμο, οπωσδήποτε, κάθε φορά, μετά την χρήση της λεκάνης.