4 σημάδια που -σύμφωνα με την επιστήμη- αποδεικνύουν ότι δεν αντέχετε τις μονογαμικές σχέσεις

4 σημάδια που -σύμφωνα με την επιστήμη- αποδεικνύουν ότι δεν αντέχετε τις μονογαμικές σχέσεις Facebook Twitter
Κάποιοι αποφεύγουν τις μόνιμες σχέσεις, έχοντας ξεκαθαρίσει από νωρίς μέσα τους, αλλά και στους ανθρώπους που συναναστρέφονται, ότι η μονογαμία δεν είναι το είδος σχέσης που τους ταιριάζει / εκφράζει. Εικονογράφηση: Ella Byworth
1

Κάποιοι δηλώνουν με καμάρι μονογαμικοί και πιστοί και στο ενδεχόμενο μιας έστω και μικρής ανατάραξης στη σχέση τους κλονίζεται ο κόσμος και η βιοθεωρία τους.

Κάποιοι αποφεύγουν τις μόνιμες σχέσεις, έχοντας ξεκαθαρίσει από νωρίς μέσα τους, αλλά και στους ανθρώπους που συναναστρέφονται, ότι η μονογαμία δεν είναι το είδος σχέσης που τους ταιριάζει / εκφράζει. 

Σε κάθε μία από τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις ζωής τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και γι' αυτό εύκολα. Η ειλικρίνεια και η σαφής επιλογή κάνουν τις σχέσεις πιο ειλικρινείς, αβίαστες, με ή χωρίς υποχρεώσεις, αναλόγως του στρατοπέδου που επέλεξε κανείς να ταχθεί. 

Οι άνθρωποι έστω και λίγο τείνουν να ζηλεύουν. Μέσα στην ημέρα θα θαυμάσουμε -έστω και με λίγο φθόνο, όμως- την ομορφιά μιας εμφάνισης, την ικανότητα ενός συναδέλφου να φέρει εις πέρας με ευκολία κάτι που θα δυσκόλευε εμάς.

Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος δεν έχει ξεκαθαρίσει / αποφασίσει ακόμη αν είναι υπέρ των μονογαμικών σχέσεων ή αν προτιμά ένα άλλο, πιο ευέλικτο και σαφώς ελεύθερο μοντέλο διαβίωσης;

Γι' αυτές τις περιπτώσεις πλέον η σύγχρονη ψυχολογία έχει σχετικά ξεκάθαρες απαντήσεις που επιτρέπουν σε κάποιον -μακριά από τα στεγανά, τα βιώματα και τις αξιώσεις του κοινωνικού του περιβάλλοντος- να ανακαλύψει τι χαρακτήρας είναι και αν κάνει γι' αυτό που λέμε μόνιμη, πιστή μακροχρόνια δέσμευση με έναν και μόνο άλλον άνθρωπο. 

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό, δόκτωρα Ψυχολογίας, Elisabeth Sheff, με πλούσια αρθρογραφία και ερευνητικό έργο σε ό,τι αφορά το μοντέλο των σύγχρονων ελεύθερων σχέσεων και της γενιάς των polyamorous υπάρχουν μερικά γνωρίσματα και ενδείξεις που κάποιος έχει στην ενήλικη ζωή του και μαρτυρούν ότι θα του είναι εξαιρετικά δύσκολο να συντηρήσει μία πιστή, μακρόχρονη σχέση με έναν και μόνο σύντροφο. Και να μερικά από αυτά:

1.

Σας αρέσει να μοιράζεστε, δεν χαρακτηρίζεστε από κτητικότητα 

Από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται τα προσωπικά σας αντικείμενα μέχρι το πώς διαχειρίζεστε τις φιλικές σας σχέσεις, όλα δείχνουν τον βαθμό κτητικότητας που έχετε απέναντι σε όλα.

«Σας αρέσει να μοιράζεστε πράγματα; Είστε από τους ανθρώπους που δεν θυμώνετε ή αποσυντονίζεστε αν κάποιος χρησιμοποιήσει το ποτήρι ή κάτι από τα "δικά σας" προσωπικά αντικείμενα; Δεν αισθάνεστε έστω και λίγο ριγμένοι όταν φίλοι που εσείς συστήσατε τα βρίσκουν περισσότερο μεταξύ τους», τονίζει η Sheff και συνεχίζει:

«Αυτός ο βαθμός εξωστρέφειας και ανεκτικότητας συνήθως χαρακτηρίζει ανθρώπους που ασφυκτιούν σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο σχέσεων». 

2.

Δεν επιτρέπετε σε σκέψεις ή αισθήματα ζήλιας να χαλάσουν τη διάθεσή σας 

Οι άνθρωποι έστω και λίγο τείνουν να ζηλεύουν. Μέσα στην ημέρα θα θαυμάσουμε -έστω και με λίγο φθόνο, όμως- την ομορφιά μιας εμφάνισης, την ικανότητα ενός συναδέλφου να φέρει εις πέρας με ευκολία κάτι που θα δυσκόλευε εμάς.

Αν δεν νιώσατε ποτέ κάτι απ' όλα αυτά ή αν ακόμη δεν επιτρέπετε να χαθεί χρόνος με τέτοιες σκέψεις είστε μάλλον ένα ελεύθερο πνεύμα που δύσκολα θα τεθεί κάτω από τον ζυγό μίας απαιτητικής μόνιμης σχέσης με όσα αυτή συνεπάγεται. 

3.

Δεν ενοχλείστε στη σκέψη ότι ο/η σύντροφος σας μπορεί να βρεθεί ερωτικά με κάποιον άλλον/-ην

«Αν θέλετε σεξουαλική ποικιλία για τον εαυτό σας, αλλά όχι για τον ερωτικό σας σύντροφο, μιλάμε για απλή απιστία. Αν, όμως, αισθάνεστε ελεύθεροι να έχετε περισσότερους από έναν συντρόφους και το γεγονός ότι και ο/η σύντροφός σας είναι ελεύθερος να κάνει το ίδιο, τότε είστε γνήσια μη μονογαμικός», εξηγεί η Sheff. 

Η διαφορά έγκειται στον βαθμό ελευθερίας που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιράζεστε και οι δύο. 

4.

Η ιδανική σχέση για εσάς περιλαμβάνει περισσότερους από έναν συντρόφους 

Με άλλα λόγια ποτέ δεν καταλάβατε γιατί δεν μπορείτε να αγαπάτε περισσότερους από έναν ανθρώπους και να είστε πιστοί σ' αυτού του είδους τη σχέση.

Το μοντέλο σχέσεων όπου περισσότεροι από ένας σύντροφοι καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες του ίδιου ανθρώπου και αντίστροφα δεν είναι ξένο στις σύγχρονες κοινωνίες, απλώς περιβάλλεται από σκεπτικισμό για τη λειτουργικότητά του.

Ακόμη και έτσι, όμως, η δρ Sheff προειδοποιεί ότι «η μη-μονογαμία δεν είναι για όλους. Είναι το είδος των σχέσεων που ίσως να εξυπηρετούν τις συναισθηματικές ανάγκες της εποχής, όμως, υπάρχουν άνθρωποι που είναι αυστηρά μονογαμικοί και δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να ενταχθούν σε μία μη μονογαμική σχέση.

Πρέπει ο καθένας να γνωρίσει τα όρια του και το τι είναι απολύτως συμβατό με τις συναισθηματικές του ανάγκες και όσα τον εκφράζουν».

Με στοιχεία από το TheCut.com 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM