Πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, υποφέρουν από το σύνδρομο της «παγωμένης μύτης». Μέχρι σήμερα αυτό δεν προκαλούσε καμία ανησυχία, όμως σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, η μόνιμα παγωμένη περιοχή της ρινικής κοιλότητας ίσως είναι μία πρώτη σοβαρή ένδειξη έντονου στρες, με καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό. 

 

Βάσει της έρευνας που εκπονήθηκε με τη συμμετοχή εθελοντών φοιτητών προέκυψε -και όπως κατέγραψαν θερμικές κάμερες- ότι όταν κάποιος βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο άγχους που μπορούσε να βιώσει υπό κανονικές συνθήκες (εργασία, γραφείο, οικογενειακές εκκρεμότητες, κ.λπ), τότε πάγωνε η μύτη και συνολικά το πρόσωπό του.

 

Διαπιστώθηκε ότι οι ορμόνες που εκκρίνει το σώμα, όταν βιώνει συνθήκες πίεσης και άγχους, εξουδετερώνει το κολλαγόνο του οργανισμού -από πρόσωπο και αρθρώσεις- και αυτό ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν μεγαλύτεροι από την πραγματική ηλικία τους.

Η κυκλοφορία του αίματος ανακατευθύνεται από το πρόσωπο σε άλλα σημεία του σώματος που μπορεί να το έχουν περισσότερη ανάγκη, την ώρα που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι το σώμα κινδυνεύει από την έκκριση στρεσογόνων ορμονών, στέλνοντας το στους μύες και τις αρθρώσεις. Η παγωμένη μύτη, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ένα από τα σημάδια που το σώμα στέλνει για να μας εξηγήσει ότι πρέπει να ηρεμήσουμε.

 

Κι αυτό δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν κι άλλα, όπως το ότι:

 

Αισθάνεστε πρησμένοι (σε όλο το σώμα)

Το άγχος ενεργοποιεί την αμυγδαλή του εγκεφάλου για να στείλει τη σχετική εντολή στον υποθάλαμο. Αυτός με τη σειρά του απελευθερώνει ορμόνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο καρδιακός παλμός και η πέψη. Όταν το σώμα νιώθει άμεση απειλή, απελευθερώνει αδρεναλίνη, που ευθύνεται για τους πιο γρήγορους παλμούς της καρδιάς μας, αλλά και για το ότι νιώθουμε τους μυς να τεντώνονται ή να διογκώνονται. Επίσης, μας αναγκάζει σε πιο γρήγορους ρυθμούς αναπνοής που ευθύνονται για τη μεγαλύτερη κατανάλωση αέρα που προκαλεί το γνωστό φούσκωμα που αισθανόμαστε τόσο στην κοιλιακή χώρα όσο και στην περιοχή των πνευμόνων στο ύψος του στήθους.

 

Νιώθετε (και δείχνετε) μεγαλύτεροι από την πραγματική σας ηλικία 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke εξέτασαν το DNA παιδιών που είχαν εκτεθεί σε συνθήκες χρόνιου στρες (όπως το μπούλινγκ ή το περιβάλλον ενδο-οικογενειακής βίας), για να διαπιστώσουν ότι το άγχος είχε καταστρέψει ανεπανόρθωτα πολλά κύτταρα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταστραφεί μετά από χρόνια ενήλικης ζωής... Κατά τον ίδιο τρόπο, διαπιστώθηκε ότι οι ορμόνες που εκκρίνει το σώμα, όταν βιώνει συνθήκες πίεσης και άγχους, εξουδετερώνει το κολλαγόνο του οργανισμού -από πρόσωπο και αρθρώσεις- και αυτό ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν μεγαλύτεροι από την πραγματική ηλικία τους. 

 

Αισθάνεστε ότι όπου να 'ναι θα αρρωστήσετε (ξανά)

Η επαναλαμβανόμενη έκκριση κορτιζόλης, που απελευθερώνεται κάθε φορά που άγχεστε, αποδυναμώνει -με τρόπο που δεν αντιλαμβανόμαστε σχεδόν ποτέ- το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Και εννοείται ότι αυτός είναι ο λόγος που είστε τόσο ευάλωτοι σε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη ίωση, σε κρυώματα και απανωτά συνάχια...  

 

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διαχειριστείτε κρίσεις 

Η έκθεση σε χρόνιο στρες, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Γέιλ, συρρικνώνει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα, αλλά και τις βιολογικές λειτουργίες του σώματος, όπως είναι η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη «ακόμη και άνθρωποι που μόλις πρόσφατα είχαν αντιμετωπίσει ένα στρεσογόνο περιστατικό, παρουσίασαν αξιοσημείωτη μεταβολή στην ποσότητα φαιάς ουσίας και σε τμήματα του μεσαίου προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου τους». Το παρήγορο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο εγκέφαλος είναι αρκετά ανθεκτικό όργανο και μπορεί να αναρρώνει από τέτοιου στρεσογόνες επιθέσεις, αρκεί να αντιμετωπίζονται.

 

 

Με στοιχεία από τον Guardian