5 ελαττώματα φίλων και συνεργατών και πώς να τα διαχειριστείτε

5 ελαττώματα φίλων και συνεργατών και πώς να τα διαχειριστείτε Facebook Twitter
Το δημιουργικό άγχος καθησυχάζεται με συζήτηση, ενίοτε αισιόδοξες παραινέσεις ότι όλα θα πάνε καλά, ίσως και μία χείρα βοηθείας, εκεί που ο αγχώδης νιώθει ότι πνίγεται.
0

Στην εποχή κυριαρχίας της πολιτικής ορθότητας είναι ριψοκίνδυνο να αποδίδει κανείς χαρακτηρισμούς στους φίλους και τους συνεργάτες του, γενικότερα στους ανθρώπους που αποτελούν τον επαγγελματικό, οικογενειακό και κοινωνικό του περίγυρο. Ωστόσο, τα ελαττώματα ή τα όχι δυνατά σημεία του χαρακτήρα -αν προτιμάτε- όπως και να πει κανείς, ελαττώματα παραμένουν και κάπως πρέπει να ζήσετε μ' αυτά και κυρίως να τα διαχειριστείτε. Δεδομένου ότι ουδείς τέλειος, μερικές συμβουλές για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, έτσι όπως διατυπώνονται από τις σύγχρονες σχολές ψυχολογίας, μόνο βελτίωση μπορούν να επιφέρουν. Να, λοιπόν, μερικές για αυτές εδώ τις ανθρώπινες αδυναμίες και έτσι όπως έχει διατυπώσει μέσα από πληθώρα άρθρων του ο δρ Ψυχολογίας του Queens College Leon F. Seltzer. 

Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί τη γενναιοδωρία και τον διάλογο ως τα βασικά συστατικά εξομάλυνσης κάθε ανθρώπινης σχέσης που για κάποιον λόγο μπλοκάρεται από παράγοντες όπως το περιβάλλον, οι εξωγενείς πιέσεις και οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες. 

Αν οι προθέσεις είναι καλές και ο διάλογος σύμμαχος, όλα διευθετούνται ή έστω εξομαλύνονται για να υπάρξουν όλοι.

Ο εριστικός 

Συνήθως μόνιμη όρεξη για αντιπαράθεση έχουν άνθρωποι που αισθάνονται ανασφαλείς στο περιβάλλον τους, που νιώθουν ότι απειλούνται από κάτι ή από κάποιον. Δουλέψτε προοδευτικά το κομμάτι της κοινής ζωής με αυτό τον άνθρωπο, επιτρέψτε του να νιώσει μέλος της ομάδας, βρείτε έναν κώδικα που θα του επιτρέψει να νιώσει προστατευμένος, που θα ηρεμήσει τις αγωνίες και τις αμφιβολίες του. 

Ο αγχώδης

Αν πρόκειται για δημιουργικό άγχος, οι περισσότεροι ευσυνείδητοι άνθρωποι το έχουν βιώσει σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ζωής τους, μπορεί και κάθε μέρα. Αν πρόκειται για το άγχος που απλώς μεταδίδεται σε κάθε τετραγωνικό της αίθουσας τα πράγματα αλλάζουν. Το δημιουργικό άγχος καθησυχάζεται με συζήτηση, ενίοτε αισιόδοξες παραινέσεις ότι όλα θα πάνε καλά, ίσως και μία χείρα βοηθείας, εκεί που ο αγχώδης νιώθει ότι πνίγεται. Το άγχος που μεταδίδεται καταστρέφοντας το οικοσύστημα μιας οικογένειας, μιας ομάδας εργασίας ή μιας παρέας, επειδή ενίοτε είναι ελεγχόμενο και πολύ συχνά τεχνητό -ο φορέας του άγχους γνωρίζει τι κάνει επιχειρώντας να χειριστεί την ομάδα- χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Και πάλι ο διάλογος έχει προτεραιότητα, με τη διαφορά ότι τώρα επισημαίνεται η αρνητική επιρροή μιας συμπεριφοράς σε μια ομάδα ανθρώπων.

Ο παντογνώστης / διακοψίας 

Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που προσπαθούν να μονοπωλήσουν την προσοχή, να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, συνήθως να επιβληθούν στην ομάδα. Αν πρόκειται για καλοκάγαθες παρατηρήσεις ή διακοπές που δεν αποσυντονίζουν τη ροή μιας σοβαρής συζήτησης, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και αποδεχτείτε την κατάσταση. Επίσης, φιλικά και με λίγο χιούμορ μπορείτε να επισημάνετε αυτές τις άσκοπες διακοπές και την άποψη επί παντός επιστητού. Αν, ωστόσο, οι διακοπές και η παράθεση γνώσεων έχουν χειριστικό στόχο, προτιμήστε την ευθεία οδό: θέστε ξεκάθαρα τα όρια σας και μην επιτρέψετε την παραμικρή διακοπή, αν αυτή δεν έχει θέση στη συζήτηση. Συνήθως, η ευγενής ωστόσο ξεκάθαρη παρατήρηση έχει αποτέλεσμα, καθώς -καλώς ή κακώς- εκλαμβάνεται ως σύσταση / προσβολή, ασχέτως αν πρόκειται για οριοθέτηση. Σε κάθε περίπτωση, έχει αποτέλεσμα.

Ο αναβλητικός 

Το έχετε ζήσει στην οικογένεια, τη δουλειά, τις παρέες. Μπορεί να υπάρχει κάποιος που δεν συντονίζεται ποτέ, καθυστερεί με τις προθεσμίες, αφήνει για την τελευταία στιγμή το κομμάτι των ευθυνών που του έχει ανατεθεί. Δεν πρόκειται ακριβώς για τεμπελιά, ούτε ακριβώς για ευθυνοφοβία. Πολύ συχνά πρόκειται για υπερβολική αυτοπεποίθηση ή για ελαφρά δυσφορία στην αποπεράτωση μιας δουλειάς. Αφαιρέστε βάρη και δοκιμάστε ξανά. Ο βαθμός αναβλητικότητας είναι ο ίδιος; Αν όχι, σημαίνει το απλό και ανθρώπινο ότι δεν μπορούν όλοι να αναλάβουν τις ίδιες ευθύνες. Αν ναι, και πάλι ο διάλογος θα φέρει στην επιφάνεια την εξήγηση. Στην περίπτωση που αυτή είναι η οκνηρία, οπλιστείτε με θάρρος για μία συζήτηση που θα φέρει στην επιφάνεια δυσαρέσκεια και εντάσεις. Αλλά πρέπει να γίνει.

Ο ωφελιμιστής 

Να μια πραγματικά δύσκολη περίπτωση. Πόσα μπορούν να γίνουν με έναν φίλο / συνεργάτη / συγγενή που πάνω απ' όλα θα ενδιαφερθεί για το προσωπικό του κέρδος μέσα από οποιαδήποτε κατάσταση; Αν βρίσκεστε σε θέση λήψης αποφάσεων μπορείτε να δίνετε πάντα προβάδισμα και προτεραιότητα σε όσους δουλεύουν ομαδικά. Αυτό είναι κάτι που θέλοντας και μη επαναφέρει στην τάξη. Ή έστω περιορίζει ανθρωποφαγικές συμπεριφορές. Αν πάλι οφείλετε να συνυπάρξετε με ένα τέτοιο άτομο, περιοριστείτε στα απολύτως βασικά, για να προφυλάξετε δυνάμεις και συμφέροντα. 

Καλό είναι να θυμάστε ότι οι ανθρώπινες συμπεριφορές -εξευγενισμένες, τυπικές ή ακατέργαστες- είναι μοτίβα επιβίωσης που κάποτε αλληλοσυγκρούονται. Αν οι προθέσεις είναι καλές και ο διάλογος σύμμαχος, όλα διευθετούνται ή έστω εξομαλύνονται για να υπάρξουν όλοι.

Με στοιχεία από το PsycologyToday.com, MedicalNewsToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM