Στην αρχή ήταν τα ενεργειακά αυγά της Γκουίνεθ Πάλτροου που σήμαναν συναγερμό για τους γυναικολόγους, οι οποίοι έσπευδαν να ενημερώσουν τον γυναικείο πληθυσμό να μην τα χρησιμοποιεί. Μετά ήταν το glitter αιδοίου που έγινε viral και φυσικά εισέπραξε ένα τεράστιο "όχι" από την επιστημονική κοινότητα αναφορικά με τη χρήση του. Και τώρα, μια νέα μόδα προβληματίζει τους γυναικολόγους και αφορά στον κολπικό καθαρισμό με τη χρήση αγγουριού.

 

Όπως αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμα του ο ιστότοπος του BBC εδώ και καιρό εκατοντάδες blog, γυναικεία sites, αλλά και σχετικά βίντεο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, υπερθεματίζουν της χρήσης του φρούτου (ναι, είναι φρούτο, αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα) στις κολπικές πλύσεις. Στα -εκ του προχείρου- γιατροσόφια που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, το αγγούρι παρουσιάζεται ως εναλλακτικός και φυσικός τρόπος καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής των γυναικών, που διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα το pH και καταπολεμά τις δυσάρεστες οσμές. Μάλιστα, προτείνεται αντί οποιουδήποτε άλλου καθαριστικού της περιοχής 

 

Μόνο που οι γυναικολόγοι έχουν άλλη γνώμη και κάποιοι από αυτούς, όπως η δρ. Jen Gunter, γυναικολόγος από τον Καναδά, όχι απλώς έχουν άλλη γνώμη, αλλά έχουν μετατραπεί σε σταυροφόρους εναντίον αυτής της πρακτικής. 

 

Η μία μετά την άλλη, μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι ντομάτες, οι καθαρισμοί, οι ατμοί, το ξύδι, τα προϊόντα εξισορρόπησης του pH, η αλόη, το σκόρδο ή οτιδήποτε άλλο δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην γυναικολογική υγεία, ενώ αντίθετα έχει τεράστιες πιθανότητες να προξενήσει σοβαρά προβλήματα.

 

«Αυτή η μανία ότι οι γυναίκες έχουν ανάγκη από κάποιο είδος κολπικού καθαρισμού, είτε μιλάμε για ένα αποφλοιωμένο αγγούρι που εφαρμόζεται στην περιοχή είτε για κολπικές πλύσεις με κάποιο από τα δεκάδες καθαριστικά που μπορεί κανείς να βρει στα φαρμακεία είναι μισογυνισμός πλασαρισμένος ως προσωπική υγιεινή και καλά θα κάνετε να μην τα πιστεύετε αυτά. Ο κόλπος σας δεν είναι βρώμικος. Είστε άνθρωποι», τονίζει η Gunter.

 

H ίδια ανήκει σε μια ευρεία επιστημονική ομάδα που μέσω άρθρων και ομιλιών προσπαθεί να εξηγήσει στο κοινό ότι πολλές τάσεις που υποτίθεται προστατεύουν την υγεία και τη φυσική κατάσταση μιας γυναίκας, πρακτικά διαιωνίζουν τα αρνητικά στερεότυπα και καθόλου δεν βοηθούν στον αποστιγματισμό της θηλυκότητας. 

 

«Η μία μετά την άλλη, μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι ντομάτες, οι καθαρισμοί, οι ατμοί, το ξύδι, τα προϊόντα εξισορρόπησης του pH, η αλόη, το σκόρδο ή οτιδήποτε άλλο δεν έχει τίποτα -αποδεδειγμένα- να προσφέρει στην γυναικολογική υγεία, ενώ αντίθετα έχει τεράστιες πιθανότητες να προξενήσει σοβαρά προβλήματα, καταστρέφοντας τα λεγόμενα καλά βακτήρια της περιοχής, να διαταράξει την επιφάνεια του βλεννογόνου. Θα το πω όσες φορές χρειαστεί. Απλώς σκεφτείτε το: αυτά που διαβάζετε εδώ και εκεί και σας συμβουλεύουν 20 λεπτά επάλειψης και περιστροφής του αγγουριού στον κόλπο σας, σας φαίνονται λογικά;», γράφει και στο προσωπικό της blog η γυναικολόγος. 

 

Την ίδια στιγμή και από άλλους γιατρούς εφιστάται η προσοχή προς όλα αυτά τα δημοσιεύματα και τα βίντεο, ενώ τονίζεται ότι ο τρόπος που διαταράσσεται το pH μπορεί να αφήσει εκτεθειμένες τις γυναίκες σε οποιοδήποτε μικρόβιο και να τις καταστήσει ακόμη πιο ευάλωτες σε αφροδίσια νοσήματα. 

 

«Γι' αυτό, κυρίες, κρατήστε τα αγγούρια για τη σαλάτα. Ο κόλπος σας είναι ένα αριστουργηματικό αυτοκαθαριζόμενο οικοσύστημα και δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο εκτός από τη συνηθισμένη καθαριότητα για να παραμείνει υγιής. Όποιος επιμένει για το αντίθετο, είτε υποφέρει από άγνοια, είτε σας εμπαίζει. Μην του δίνετε αυτή την ευκαιρία», καταλήγει η γιατρός.

 

Με στοιχεία από το BBC.com