7 πράγματα που ακυρώνουν τις σχέσεις - και τους ανθρώπους μέσα σ' αυτές

7 πράγματα που ακυρώνουν τις σχέσεις - και τους ανθρώπους μέσα σ' αυτές Facebook Twitter
Δεν ακούμε ποτέ προσεκτικά
2

Δεν είναι εύκολο πράγμα οι σχέσεις, ποτέ δεν ήταν και με τον τρόπο που αλλάζει η ζωή μας στις σύγχρονες κοινωνίες, ποτέ δεν θα είναι. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερο απ' ό,τι φανταζόμαστε: ένα 60% των σχέσεων είναι καταδικασμένες να αποτύχουν από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ασυμφωνία χαρακτήρων ή την πανεύκολη "εξάτμιση" του πάθους μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Αφορά και πράγματα που κάνουμε -κάποτε ηθελημένα, κάποτε άθελα- και καταφέρνουμε να «ευνουχίσουμε» μια σχέση και τους ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν μέσα σ' αυτή. 

1.

Είμαστε αγενείς 

Είναι εκείνου του είδους η αγένεια στην οποία πολύ συχνά οδηγεί η οικειότητα μεταξύ ζευγαριών. Σύμφωνα με τη Jessica Small, σύμβουλο γάμων και ψυχοθεραπεύτρια είναι αυτού του είδους η συμπεριφορά που μοιάζει να επιτρέπει όλα εκείνα τα μικροπράγματα που δεν θα κάνατε στο πρώτο ραντεβού. Είναι μια πολύ στρεβλωμένη θεώρηση της οικειότητας που συνήθως οδηγεί σε προσβολές, αμφισβήτηση και άκομψες συμπεριφορές που τελικά μπορούν να διαλύσουν μια σχέση. Α, και κάτι αναπάντεχο: το ίδιο απωθητική είναι η αγένεια, ακόμη κι όταν δεν έχει στόχο τον/την σύντροφό μας. Αν είμαστε οι γλυκύτεροι άνθρωποι του κόσμου μαζί του/της, αλλά κακότροποι σε ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε, φέρνουμε τον άνθρωπο δίπλα μας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και δημιουργούμε αμφιβολίες για την πραγματική ποιότητα και των αισθημάτων και του χαρακτήρα μας.  

2.

Είμαστε νάρκισσοι 

Ας είμαστε ειλικρινείς: η εξωτερική εμφάνιση είναι αρκετά σημαντικός παράγοντας για τους περισσότερους ανθρώπους σε ό,τι αφορά την επιλογή συντρόφου και τη δημιουργία μιας νέας σχέσης. Ωστόσο, η εμμονή με αυτήν είναι παράγοντας διάλυσης της. Ένας άνθρωπος που ανησυχεί σε μόνιμη βάση για την εικόνα του, τα κιλά του, τις ενδυματολογικές επιλογές του, συνήθως είναι ένας άνθρωπος που κουβαλά πολλά βαρίδια μέσα σε μια νέα σχέση και φυσικά ο λόγος δεν γίνεται για τα αμέτρητα ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, ούτε και βεβαίως είναι θέμα φύλου. Πρόκειται -σύμφωνα και με τη σύμβουλο γάμου- για έναν άνθρωπο που δεν αφήνει χώρο για κανέναν, παρά μόνο για τον εαυτό και τις ανάγκες του. Σ' έναν τέτοιον άνθρωπο δεν μπορεί να στηριχτεί κανείς, πόσω μάλλον μια σχέση. 

3.

Πάσχουμε από έλλειψη συναίσθησης 

Δεν αρκούν οι τρυφερότητες όταν όλα είναι καλά. Το θέμα είναι πώς πραγματικά νιώθουμε, όταν ο άνθρωπος δίπλα μας αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο. Είμαστε εκεί; Ενδιαφερόμαστε; Ή τη δική του δυσκολία την αντιμετωπίζουμε ως δικό μας ξεβόλεμα, ως εμπόδιο σε κάτι που θα πάει πίσω κάποιο σχέδιο μας ή έστω την καθημερινότητα μας; Αν η πρώτη αντίδραση είναι αυτή που περιγράφεται παραπάνω, τότε έχουμε θέμα με το επίπεδο συναίσθησης μας. Δεν χρειάζεται να υποφέρουμε κι εμείς, επειδή λόγου χάριν, τον/την σύντροφό μας τον/την πονάει το δόντι. Όμως, είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε τι πραγματικά χρειάζεται εκείνη την ώρα. Αν ο άλλος πονάει και εμείς είμαστε σε απίστευτα καλή διάθεση είναι κατανοητό όχι μόνο ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τη σχέση, αλλά γενικώς έχουμε θέμα με το να νιώσουμε τους άλλους γύρω μας.

4.

Είμαστε συναισθηματικά ασταθείς 

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Iris Pachler ακόμη και το «πολύ» συναίσθημα μπορεί να κάνει κακό σε μια σχέση. Τι σημαίνει αυτό; Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις -από το κρύο στο ζεστό και τανάπαλιν- κουράζουν και φθείρουν τις σχέσεις. Η σταθερότητα τις κρατάει ζωντανές. Όχι ότι δεν χρειάζονται στιγμές έντασης και πάθους για να σπάνε τη ρουτίνα, όχι όμως ότι μπορεί να ζει κανείς σε μόνιμη βάση μέσα σ' έναν συναισθηματικό τυφώνα: ζήλια, πάθος, ένταση, δάκρυα, φωνές και συναισθηματικές εκρήξεις, που μετά φλερτάρουν με την υποτονικότητα; Αυτά είναι κυρίως για τις ταινίες, γιατί στην πραγματικότητα κανείς δεν θέλει να ζει έτσι.

5.

Δεν λέμε ποτέ «ευχαριστώ»

Ακούγεται αστείο, αλλά είναι κάτι που μπορεί να αποδυναμώσει όσο τίποτα μια σχέση. Δεν είναι απλώς -η ακόμη πιο ευνουχιστική τάση- ότι θεωρούμε τον άνθρωπο δίπλα μας δεδομένο. Είναι ότι δεν αισθανόμαστε ποτέ την ανάγκη να του δείξουμε ευγνωμοσύνη, ακόμη και για κάτι μικρό που προσέφερε στη μέρα μας: ένα αστείο που μας έκανε να γελάσουμε, το ότι έκανε μια δουλειά για να μην κουραστούμε εμείς, ακόμη και το ότι απλώς υπάρχει στη ζωή μας. Ακούγονται ρομαντικά, ίσως γλυκερά, αλλά είναι από τα μικροπράγματα που όταν φεύγουν από τις σχέσεις, παίρνουν μαζί τους κι άλλα και στο τέλος ολόκληρη τη σχέση, εξηγεί η Small.

6.

Δεν ακούμε ποτέ προσεκτικά 

Το κάνουμε όλοι και συνέχεια. Αφαιρούμαστε την ώρα που μας μιλούν, με αποτέλεσμα να ρωτάμε ξανά τι μόλις μας είπαν. Όμως, στη σχέση, αυτό φανερώνει έλλειψη προσοχής και ενδιαφέροντος. Ή ως τέτοιο εισπράττεται. Και είναι απολύτως καταστροφικό. 

7.

Κοιτάμε "αλλού" 

...έστω και διακριτικά, έστω και για πλάκα "παίζει το μάτι μας". Δηλώνουμε ότι είμαστε ειλικρινείς, ότι εκτιμούμε το ωραίο όπου το βρίσκουμε, αλλά επί της ουσίας κάνουμε κάτι που ακυρώνει και πληγώνει τον άνθρωπο δίπλα μας. Στην εποχή των social media όλο αυτό γίνεται ακόμη πιο εύκολα και φυσικά ακόμη πιο εύκολα -μέσω των likes και των follow back- ενημερώνεται και ο άμεσα ενδιαφερόμενος...

Με στοιχεία από The Cut, Telegraph, Daily Mail

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Έχει δίκιο το εν λόγω άρθρο. Ειδικά όταν αυτά τα εφαρμόζει συστηματικά το ένα μέλος αν η σχέση συνεχιστεί σε βάθος χρόνου θα είναι προβληματική και σίγουρα θα επηρεάσει βαθιά και το άλλο μέλος. Σε τέτοιες σχέσεις μπορεί να φτάσεις στο σημείο να μην αναγνωρίζεις τον εαυτό σου.