Σίγουρα γνωρίζετε κάποιον που λέει ότι τα κουνούπια τον... προτιμούν. Ίσως εσείς οι ίδιοι να έχετε παρατηρήσει ότι σε ένα μέρος γεμάτο από κόσμο, όπου κανείς δεν παραπονιέται για τσιμπήματα, και όμως εσείς υποφέρετε από τις επιθέσεις τους. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Γιατί τα ενοχλητικά και συχνά επικίνδυνα έντομα δείχνουν να προτιμούν συγκεκριμένους ανθρώπους, στους οποίους επιτίθενται με όλη τους τη μανία, αφήνοντας στο σώμα τους αποδείξεις της προτίμησής τους; Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν 5 πράγματα που κάνουν άθελα τους όσοι υποφέρουν από απανωτά τσιμπήματα κουνουπιών και να ποια είναι αυτά:

 

1. Βαριά αναπνοή 

Άνθρωποι με περιττό σωματικό βάρος ή γυναίκες στην εγκυμοσύνη τους εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα με κάθε τους αναπνοή, μυρωδιά που ανιχνεύουν τα θηλυκά κουνούπια και παίρνουν το "σήμα" να επιτεθούν.

 

2. Έντονη σωματική άσκηση 

Τα κουνούπια λατρεύουν το γαλακτικό οξύ στον ανθρώπινο ιδρώτα. Το γαλακτικό οξύ σχηματίζεται από τη διάσπαση της γλυκόζης κάθε φορά που ο οργανισμός παίρνει το μήνυμα ότι πρέπει να καλύψει υψηλές ενεργειακές ανάγκες, όπως αυτές που παρουσιάζονται όταν προπονούμαστε ή υποβαλλόμαστε σε έντονη σωματική άσκηση. 

 

3. Κατανάλωση μπύρας 

Μία μπύρα ακόμη "τραβιέται" τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια, μόνο που τραβάει και τα κουνούπια. Σύμφωνα με μελέτες και πάλι η μυρωδιά των συστατικών παρασκευής της μπύρας -μεταξύ των οποίων και η βύνη- προσελκύει τα κουνούπια. 

 

 

4. Ομάδα αίματος 

Αν ανήκετε στο κομμάτι του πληθυσμού με ομάδα αίματος "0", ατυχήσατε. Είναι η αγαπημένη των ενοχλητικών εντόμων που βάσει μελέτης σε συνθήκες εργαστηρίου διαπιστώθηκε ότι τα κουνούπια "επέλεξαν" άτομα με ομάδα αίματος "0" σχεδόν δύο φορές συχνότερα από άτομα με ομάδα αίματος "Α". Επίσης, βάσει άλλων γονιδίων, περίπου το 85% των ανθρώπων εκκρίνει ένα χημικό σήμα μέσω του δέρματός του, το οποίο υποδεικνύει τον τύπο του αίματος που έχει, ενώ μόνο ένα 15% των ανθρώπων δεν εκκρίνει τέτοια ουσία.

 

5. Εγκυμοσύνη 

Σκληρό, άδικο και εξαιρετικά επικίνδυνο, αλλά, ναι, τα κουνούπια προτιμούν τις εγκύους. Γυναίκες σε ενδιαφέρουσα είναι δύο φορές πιο ευάλωτες στο τσίμπημα των κουνουπιών από τις υπόλοιπες γυναίκες. Όπως εξηγήθηκε στο Νο1 κάθε έγκυος αναπνέει 20% πιο συχνά, έλκοντας τα κουνούπια με την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέει. Επίσης, είναι η θερμοκρασία σώματος της εγκύου (πάντοτε υψηλότερη σε σχέση με τη φυσιολογική θερμοκρασία που μπορεί να εμφανίζει ο άνθρωπος), γεγονός που βοηθά την παραγωγή ουσιών όπως ο ιδρώτας, που -όπως προαναφέρθηκε- έλκει τα κουνούπια. Ας σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει και για γυναίκες που βρίσκονται σε μέρες ωορρηξίας. 

 

 

 

Με στοιχεία από Women'sHealth.com, TechInsider.com