Υπάρχει τρόπος να χάσεις κιλά γρήγορα χωρίς να σταματήσεις να τρως;

Υπάρχει τρόπος να χάσεις κιλά γρήγορα χωρίς να σταματήσεις να τρως; Facebook Twitter
1

Αισθάνθηκες άβολα όταν πήγες να αγοράσεις νέα ρούχα και η πωλήτρια σού έφερε ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φορούσες μέχρι πρόσφατα; Μήπως αγχώθηκες και σκέφτηκες ότι είναι πολύ αργά για να χάσεις το περιττό λίπος εν όψει της εμφάνισή σου στην παραλία; Κι όμως, υπάρχει ακόμα χρόνος για τις απαραίτητες «διορθώσεις».

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, της ξεκούρασης, της ανεμελιάς αλλά και της πιο απαιτητικής εποχής όσον αφορά τη συντήρηση του σώματος σε ένα καλό επίπεδο. Η αύξηση της θερμοκρασίας, η εφίδρωση και το αίσθημα της κούρασης μας οδηγούν πολλές φορές σε αμφιλεγόμενες επιλογές ποιότητας αλλά και ποσότητας. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι τρόπος ζωής. Υπάρχει, άραγε, τρόπος να διατηρήσεις τη φυσική σου κατάσταση και να χάσεις κιλά, χωρίς να σταματήσεις να τρως; Επίσης, με ποιον τρόπο επηρεάζεται η σεξουαλική μας διάθεση και ποιες τροφές αυξάνουν την τεστοστερόνη, εξασφαλίζοντας ένα «καυτό» και ερωτικό καλοκαίρι; Τις απαντήσεις μάς έδωσε ο διατροφολόγος Στέφανος Ντανάς.


«Από μικρός έδειχνα ενδιαφέρον για τη γυμναστική και οτιδήποτε σχετικό με την υγιεινή ζωή. Η ερασιτεχνική ενασχόλησή μου με το Τae Κwon Dο με έκανε να ασχοληθώ με τη γυμναστική και τη σωστή διατροφή. Έπειτα, σε μεγαλύτερη ηλικία, οι σπουδές μου και η μελέτη του τομέα της διατροφής έγινε το πάθος μου. Η καλή ποιότητα ζωής, σε συνάρτηση με την καλή υγεία, δημιουργούν τις συνήθειες και τους τρόπους που μας χαρίζουν μια καλύτερη ζωή», λέει ο Στέφανος.

Κάποια tips για να επωφεληθούμε, χάνοντας πόντους από τη μέση; «Λαχανικά, άφθονα φρούτα, αρκετά υγρά, όχι αναψυκτικά ή αλκοολούχα. Πριν από κάθε γεύμα πιείτε ένα ποτήρι νερό και μασήστε όσο πιο πολύ μπορείτε τις τροφές σας.» 


Πώς, όμως, το καλοκαίρι επηρεάζει τις αντρικές ορμόνες, την όρεξη, την ψυχολογία αλλά και τη σεξουαλική μας διάθεση; Στη χώρα μας τα προτερήματα είναι πολλά: ήλιος, ξηρό κλίμα, εύκολη πρόσβαση σε οργανωμένες παραλίες, καθώς και πολυάριθμα sea sports. Τι ρόλο μπορεί να παίξουν στην καθημερινότητα μας; «Είναι αλήθεια όσα λέγονται για το καλοκαίρι, ότι μας βάζει σε μια αλλιώτικη διάθεση, ενώ το σώμα μας λειτουργεί διαφορετικά, προσαρμόζεται δηλαδή σε αυτή την αλλαγή. Πρώτα απ' όλα, η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει τις ορμόνες μας, αυξάνοντας την έκκριση ενδορφινών και τεστοστερόνης στο αίμα. Οι ενδορφίνες είναι οι λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας και θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο για την αντιμετώπιση της κακής διάθεσης. Επίσης, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι επιβραδύνουν τα πρώτα σημάδια της γήρανσης. Από την άλλη, η τεστοστερόνη είναι μία ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης, ενώ βοηθά σημαντικά στην καύση του κοιλιακού λίπους. Όπως καταλαβαίνεις, όταν συνδυάζονται όλα αυτά, σε έναν υγιή οργανισμό πάντα, προκαλούν αίσθημα ευεξίας. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι μία χώρα γνωστή για το μεσογειακό κλίμα, τις ακτές και τον ήλιο της. Μην ξεχνάμε ότι μέσα στον χρόνο έχουμε αρκετές μέρες με ηλιοφάνεια και ζέστη συγκριτικά με άλλες χώρες. Ακόμη και τα ρούχα που επιλέγουμε τις μέρες αυτές είναι πάντα πιο ελαφριά, με χαρούμενα χρώματα, και επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία μας. Πρόσφατα στατιστικά δεδομένα έδειξαν ότι φέτος κατέχουμε τη δεύτερη θέση στη λίστα με τις πιο καθαρές παραλίες στον κόσμο, ενώ οι επιλογές είναι αμέτρητες, είτε σε οργανωμένες είτε σε μη οργανωμένες. Επομένως, παροχές όπως τα water spοrts και εγκαταστάσεις για παιχνίδια στην άμμο ή σε γηπεδάκι σε κάνουν να απολαμβάνεις το παιχνίδι και να επωφελείσαι από την άσκηση. Το κολύμπι και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα με αντίσταση βοηθάει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, άρα μιλάμε για πιο τονωμένους μυς και, φυσικά, καλύτερη στύση. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο, πάντα με προστασία και σε ώρες που δεν πέφτουν οι ακτίνες κάθετα, συνδράμει στη σύνθεση της βιταμίνης D ή, όπως την αποκαλούν, της "βιταμίνης του ήλιου". Απ' όσο γνωρίζουμε, η βιταμίνη D, αν και δεν σχετίζεται ακριβώς με το αδυνάτισμα, αποτρέπει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων και τη δημιουργία νέων. Άτομα που έχουν τάση για παχυσαρκία μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από την ηλιοθεραπεία. Βεβαίως, ο ήλιος δεν βοηθάει άμεσα στο αδυνάτισμα, μπορεί όμως να παίξει βοηθητικό ρόλο στη ρύθμιση της παχυσαρκίας. Επίσης, η σεροτονίνη και η μελατονίνη (η λεγόμενη ορμόνη του ύπνου) είναι από τις ορμόνες που διεγείρονται κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, βοηθώντας στην τόνωση του οργανισμού, στην καλύτερη ποιότητα ύπνου, ενώ ανεβάζει τη διάθεση, χαλαρώνοντας του μυς και τα νεύρα από το τσίτωμα που μας δημιουργεί το στρες», υποστηρίζει.

Ποιες καλοκαιρινές διατροφικές συνήθειες μάς βοηθούν προκειμένου να έχουμε αυξημένη λίμπιντο; «Η διατροφή παίζει πρωταρχικό ρόλο. Είναι το καύσιμο που θα κάνει το σώμα να αντεπεξέλθει στις καθημερινές προκλήσεις. Καλοκαιρινά πολύχρωμα φρούτα, όπως τα κεράσια, το καρπούζι, τα σταφύλια, τα σύκα και τα μούρα, έχουν τονωτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες, ενώ παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να αυξηθούν οι καύσεις και να ρυθμιστεί ο μεταβολισμός. Είτε σε φρουτοσαλάτα είτε σε smoothies, είναι μια καλή λύση για σνακ και ενυδάτωση μετά από ώρες ηλιοθεραπείας ή παιχνίδι στον ήλιο. Πέρα από τα φρούτα, όμως, ας μην ξεχνάμε ότι τα κυρίως γεύματα, το μεσημεριανό και το βραδινό, πρέπει να καταναλώνονται μέσα στην ημέρα και να μην τα προσπερνάμε. Το καλοκαίρι, για κυρίως γεύμα την καλύτερη επιλογή αποτελούν τα θαλασσινά και τα ψάρια. Αμέτρητες επιλογές και συνδυασμοί γεύσεων παρέχουν στον οργανισμό υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, ψευδάργυρο και σελήνιο» επισημαίνει.


Και όταν του ζητάω να μας δώσει ορισμένα tips για να επωφεληθούμε, χάνοντας πόντους από τη μέση είναι ακριβής: «Λαχανικά, άφθονα φρούτα, αρκετά υγρά, όχι αναψυκτικά ή αλκοολούχα. Πριν από κάθε γεύμα πιείτε ένα ποτήρι νερό και μασήστε όσο πιο πολύ μπορείτε τις τροφές σας. Μπορούμε να συνδυάσουμε το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα μας με μια μικρή ποσότητα σαλάτας αποτελούμενη από πράσινα φυλλώδη λαχανικά σαν το σπανάκι, τη ρόκα και το μαρούλι. Η χωριάτικη, για παράδειγμα, δεν αποτελεί κατάλληλη επιλογή για τη συνοδεία του κύριου γεύματος, γιατί θα είναι σαν να καταναλώνεις διπλή μερίδα. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ξηρούς καρπούς, που μειώνουν μακροπρόθεσμα το αίσθημα της πείνας. Μπορούμε να επιλέξουμε σπόρους κουκουναριού, με μέτρο βέβαια, γιατί μπορεί μεν να είναι αρκετά ωφέλιμοι, ωστόσο έχουν πολλές θερμίδες. Εξίσου βοηθητικό είναι το τρέξιμο ή το περπάτημα, με τις καλύτερες ώρες να είναι είτε πολύ πρωί είτε αργά το απόγευμα. Τέλος, μπορείς να ανεβάσεις την τεστοστερόνη και τη σεξουαλική σου διάθεση με απολύτως φυσικό τρόπο, φτιάχνοντας στο σπίτι σου ένα smoothie που θα περιέχει τα παρακάτω υλικά:

1 παντζάρι μεσαίου μεγέθους

1 κόκκινο μήλο

1 φλιτζάνι φράουλες

1 φλιτζάνι βατόμουρα

1 φλιτζάνι baby kale

1/2 αβοκάντο

1/2 φλιτζάνι σέλερι

Συνδυάστε τα υλικά στο μπλέντερ μαζί με πάγο και απολαύστε το. Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε βατόμουρα, αντικαταστήστε τα με 2 καρότα και 4 κομμάτια φρέσκου τζίντζερ – το μέγεθος του καθενός πρέπει να είναι σαν του κύβου Knorr.

www.stefanosntanas.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πότε, επιτέλους, θα κουμπώσει το τελευταίο κουμπί του τζιν;

Υγεία & Σώμα / Πότε, επιτέλους, θα κουμπώσει το τελευταίο κουμπί του τζιν;

Πόσες φορές έχουμε μπει στη διαδικασία να χάσουμε κιλά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα; Ποιοι είναι οι λόγοι που δυσκολευόμαστε; Ο διατροφολόγος-διαιτολόγος Γιάννης Δημακόπουλος απαντά.
ΦΙΛΙΠΠΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
Είναι στο χέρι μας να προλάβουμε τον διαβήτη

Υγεία & Σώμα / Είναι στο χέρι μας να προλάβουμε τον διαβήτη

Μπορεί ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να αυξάνεται ανησυχητικά στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά το να προστατευτούμε από την «επιδημία του αιώνα» παραμένει μια απλή, καθημερινή υπόθεση: αρκεί να τρεφόμαστε σωστά και να περπατάμε μία ώρα καθημερινά.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δίαιτες-εξπρές, νηστεία και τι διατροφικά λάθη κάνουμε αυτή την εποχή

Υγεία & Σώμα / Δίαιτες-εξπρές, νηστεία και τι διατροφικά λάθη κάνουμε αυτή την εποχή

Ο Λάμπρος Μουλίνος λύνει απορίες για τις διατροφικές μας επιλογές, τις δίαιτες που προτιμούμε να ακολουθήσουμε και τους τρόπους άσκησης που (δεν) υιοθετούμε και γι' αυτό δεν βλέπουμε αποτέλεσμα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT