Ποιες σχέσεις μας παχαίνουν;

Ποιες σχέσεις μας παχαίνουν; Facebook Twitter
Φωτογραφία: Sarah Bahbah
2

Ο έρωτας, λένε, παχαίνει - και ο γάμος, επίσης. Γενικώς, η ζωή των ζευγαριών πέρα από αγάπη και στιγμές πάθους είναι φτιαγμένη από φαγητό. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι γνωστοί από χρόνια και όχι μόνο μέσω επιστημονικών ερευνών, αλλά και μέσα από την ίδια την εμπειρία. Τα ζευγάρια παχαίνουν, γιατί από ένα σημείο και μετά δεν έχουν καμία πρόθεση να εντυπωσιάσουν ο ένας τον άλλο, γιατί σταματούν το γυμναστήριο, προκειμένου να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. Επίσης, υιοθετούν ο ένας τις ανθυγιεινές συνήθειες του άλλου και γενικώς είναι πολύ ευτυχισμένοι για να ασχοληθούν με τα κιλά που σωρεύονται. 

Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για όλα τα παραπάνω, ακριβώς επειδή είναι ευτυχισμένος μέσα στη σχέση του, τότε καμία σημασία δεν θα έχουν γι' αυτόν τα αποτελέσματα έρευνας βάσει της οποίας οι ευτυχισμένοι γάμοι προδιαθέτουν για αύξηση του σωματικού βάρους και μάλιστα γρήγορα.  

Βάσει της έρευνας του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ντάλας, που εστιάστηκε σε αριθμό 169 ζευγαριών και εκτάθηκε σε χρονικό διάστημα 4 ετών, οι ευτυχισμένες σχέσεις είναι, τελικά, εκείνες που προσθέτουν κιλά στους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου. Οι επιστήμονες ζύγιζαν τα ζευγάρια που συμμετείχαν στην έρευνα δύο φορές κάθε χρόνο και ταυτοχρόνως κρατούσαν ιστορικό της σχέσης των δύο ανθρώπων. Από την πλευρά τους τα ζευγάρια όφειλαν να απαντήσουν, όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ειλικρίνεια σε σχετικό ερωτηματολόγιο που ερευνούσε την πραγματική συναισθηματική κατάσταση των ζευγαριών. 

Άνθρωποι με σταθερές σχέσεις και με ισχυρή την πεποίθηση ότι έχουν εντοπίσει τον σύντροφο της ζωής τους, δεν είχαν πρόβλημα να υποκύπτουν -με μεγάλη συχνότητα- σε διατροφικούς πειρασμούς, ειδικά αν αυτοί βρίσκονταν στο πλαίσιο δραστηριοτήτων με τον σύντροφο τους (διακοπές, ταξίδια, δείπνο με φίλους, κ.λπ).

Μετά από 4 χρόνια τα συμπεράσματα δεν άφηναν περιθώριο λάθους: τα ζευγάρια που είχαν απαντήσει ότι περνούσαν καλά στον γάμο τους είχαν πάρει από 1 έως 7 κιλά μέσα στα χρόνια, ενώ εκείνα που ανέφεραν προβλήματα και όχι ακριβώς ευτυχισμένο βίο είχαν διατηρήσει το σωματικό τους βάρος -αν δεν είχαν χάσει κιόλας- και τελικώς οδηγήθηκαν στο διαζύγιο. Η εξήγηση που προέκυπτε από την έρευνα ήταν ότι άνθρωποι με σταθερές σχέσεις και με ισχυρή την πεποίθηση ότι έχουν εντοπίσει τον σύντροφο της ζωής τους, δεν είχαν πρόβλημα να υποκύπτουν -με μεγάλη συχνότητα- σε διατροφικούς πειρασμούς, ειδικά αν αυτοί βρίσκονταν στο πλαίσιο δραστηριοτήτων με τον σύντροφο τους (διακοπές, ταξίδια, δείπνο με φίλους, κ.λπ). Αντιθέτως, όσοι δεν αισθάνονταν όλα τα παραπάνω, αλλά ένιωθαν την ανάγκη να παραμείνουν ελκυστικοί με την ελπίδα αλλαγής συντρόφου, δεν είχαν ιδιαίτερη δυσκολία στο να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος, αλλά και το πρόγραμμα τους (γυμναστήριο, ατομικές δραστηριότητες, κ.λπ). 

Βέβαια, το πρώτο σκέλος για τους ευτυχισμένους της υπόθεσης δεν έχει μόνο ευχάριστα νέα. Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Andrea L. Meltzer, που ηγήθηκε της έρευνας, τα αποτελέσματα θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν από τα ζευγάρια της πρώτης κατηγορίας, καθώς αυτού του είδους η αύξηση του σωματικού βάρους (και βάσει άλλης έρευνας) πολλαπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και καρδιολογικών προβλημάτων. 

Και φυσικά, όχι, η έρευνα δεν προτείνει ούτε να δυστυχήσουμε ούτε να χωρίσουμε: εκείνο που προτείνει η επικεφαλής της είναι αλλαγή του τρόπου σκέψης και των δύο συντρόφων, περισσότερες κοινές δραστηριότητες, που εγγυώνται την καλή φυσική τους κατάσταση και διατροφικό πρόγραμμα που δεν θα εκθέτει κανέναν από τους δύο σε πειρασμούς και παρεκτροπές. 

Με στοιχεία από Nbci, PsychologyToday, PubMed

Υγεία & Σώμα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Επίσης υπάρχουν και αυτοί που νοιάζονται για την υγεία και το σώμα τους και προσέχουν. Το να παχαινεις σε μια σχέση μάλλον δείχνει ότι θεωρούν ότι έχουν δεμένο το γάιδαρο τους..