Οι εργένηδες (και οι εργένισσες) ζουν καλύτερα από τους παντρεμένους

3

Αν νιώθετε περίεργα που όλοι οι συνάδελφοι στο γραφείο είναι σοβαρά δεσμευμένοι ή ήδη παντρεμένοι με παιδιά και η τελευταία ανύπαντρη εξαδέλφη σας υπέκυψε και προσχώρησε με ανακούφιση στο κλαμπ των παντρεμένων, κοινώς όλοι εκτός από εσάς δεν έχουν ακόμη παντρευτεί, μην αισθάνεστε. 

Γενικώς, μην άγχεστε που όλοι γύρω σας μοιάζουν να έχουν λύσει αυτό το θέμα - του μόνιμου συντρόφου και δη με τη βούλα της εκκλησίας ή του δημαρχείου - τη στιγμή που εσείς μπορεί ακόμη να περνάτε από τη μία γνωριμία στην άλλη, από το ένα διαδικτυακό ή μη φλερτ στο άλλο και πάει λέγοντας. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογίας οι ανύπαντροι - είτε εκ πεποιθήσεως είτε λόγω συγκυριών - τείνουν να έχουν απείρως συναρπαστικότερες και πιο ολοκληρωμένες ζωές από τους ανθρώπους που έχουν παντρευτεί και αποκτήσει οικογένεια. 

Παράδοξο; Βολικό (για όσους δεν έχουν ακόμη παντρευτεί); Τίποτα από τα δύο. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, το να είναι κάποιος εργένης - ή εργένισσα - στις μέρες μας, συνήθως μεταφράζεται σε πολυάσχολη καθημερινότητα, καλή επαγγελματική πορεία, πλούσια κοινωνική ζωή και ασχολίες ή hobbies, που συνήθως κανείς παντρεμένος ή παντρεμένη και δη με παιδιά δεν μπορεί να ακολουθήσει. 

Οι singles εμφανίζονται πολύ περισσότεροι απ' ό,τι την προηγούμενη δεκαετία, ωστόσο είναι single επειδή το θέλουν και χωρίς πάντα να σημαίνει ότι έχουν παραιτηθεί από το να ψάχνουν τον "έναν" ή τη "μία" χωρίς διάθεση να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Βάσει του δείγματος που απάντησε στην έρευνα, τα άτομα που δεν έχουν επιλέξει (ακόμη) τον γάμο ως κατάσταση προσωπικής ζωής, όχι μόνο συμβιβάζονται δύσκολα, αλλά τείνουν να επιτυγχάνουν τους στόχους τους, τόσο στην προσωπική τους ζωή, όσο και στην επαγγελματική πολύ πιο εύκολα και με περισσότερο δυναμισμό, απ' ό,τι άνθρωποι που για άλλους λόγους είναι αναγκασμένοι να προχωρούν σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις για το καλό της κοινής τους ζωής, βεβαίως. 

 

Επίσης, παρά τα διαδιδόμενα, όσοι δεν έχουν παντρευτεί, από επιλογή ή από ατυχείς συγκυρίες, είναι άνθρωποι με υψηλότερο επίπεδο συναισθηματικής ωρίμανσης, καθώς έχουν κληθεί να ανταποκριθούν σε δύσκολες διαπροσωπικές καταστάσεις, να αντεπεξέλθουν σε χωρισμούς ή σχέσεις που δεν προχώρησαν και να είναι απολύτως σίγουροι για το είδος ζωής που θέλουν για τον εαυτό τους. 

 

Σύμφωνα με την Bella DePaulo, δόκτωρα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που ηγήθηκε της έρευνας για λογαριασμό της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογίας, από τα πάνω από 800 άτομα που συμμετείχαν στην ερευνητική διαδικασία με προσωπικές συνεντεύξεις και ειλικρινείς απαντήσεις σε σχετικά ερωτηματολόγια προέκυψε ότι ένα συντριπτικό ποσοστό των singles εμφανίζονταν πιο αισιόδοξη και με πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι στη ζωή.

"Δεν είχαν αρνητικά συναισθήματα για βασικούς τομείς της καθημερινότητας τους - δουλειά, φίλοι, προσωπική ζωή, ελεύθερος χρόνος - και εμφανίζονταν με περισσότερη αυτοπεποίθηση, περισσότερο επαρκείς και αυτάρκεις σε σχέση με παντρεμένους ανθρώπους. Οι τελευταίοι έτειναν να αντιμετωπίζουν τη ζωή με σκεπτικισμό, κάποτε και μελαγχολία ή αμφισβήτηση και πάντως με αβεβαιότητα γι' αυτό που αποκαλούμε κοινό μέλλον", εξήγησε στην "Evening Standard" η DePaulo. 

 

Και μοιραία δημιουργείται το ερώτημα: αφού είναι τόσο τέλειο το να είναι κανείς single, γιατί ο περισσότερος κόσμος νιώθει άβολα, όταν περνά αρκετό καιρό χωρίς μόνιμο σύντροφο; Και κυρίως γιατί νιώθει σε δύσκολη θέση, όταν περιτριγυρίζεται από παντρεμένους - και φαινομενικά ευτυχισμένους - φίλους; 

 

"Είναι η παραδοσιακή εμμονή της κοινωνίας μας να υπογραμμίζει τους κινδύνους της μοναξιάς. Η ενασχόληση με αυτούς τους κινδύνους μοιραία συγκαλύπτει, σχεδόν αφανίζει από το προσκήνιο, τα βαθιά οφέλη μίας single ζωής", λέει η DePaulo, επισημαίνοντας τον εξίσου μεγάλο κίνδυνο του άγχους να βρει κάποιος σύντροφο, να προχωρήσει σε μία βιαστική απόφαση, προκειμένου να μη διαφέρει και να περάσει στη συνέχεια μία μίζερη και συμβιβασμένη ζωή. 

 

"Ας πούμε ότι έφτασε η στιγμή για να έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα για τους άγαμους και για την εργένικη ζωή. Μία πραγματική απεικόνιση της δύναμης, της ανθεκτικότητας και της ομορφιάς που κρύβουν αυτές οι ζωές", καταλήγει η δρ DePaulo. 

 

Ας σημειωθεί ότι στην ίδια έρευνα, οι singles εμφανίζονται πολύ περισσότεροι απ' ό,τι την προηγούμενη δεκαετία, ωστόσο είναι single επειδή το θέλουν και χωρίς πάντα να σημαίνει ότι έχουν παραιτηθεί από το να ψάχνουν τον "έναν" ή τη "μία" χωρίς διάθεση να βάλουν νερό στο κρασί τους.

 

 

"Τα αυξημένα ποσοστά κατ' επιλογήν ανύπαντρων και οι απαντήσεις που δίνουν αναφορικά με το μοντέλο ζωής που έχουν υιοθετήσει μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια κατηγορία που ζει με ένταση, έχοντας κάνει και δύσκολες επιλογές, χωρίς να στερείται, λόγω συμβάσεων, όσα της δίνουν νόημα", καταλήγει η επικεφαλής της έρευνας. 

 

Με στοιχεία από την Evening Standard

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ