Η κατάρα του λάθος σουτιέν

Η κατάρα του λάθος σουτιέν Facebook Twitter
7

Ένα πρόβλημα για το οποίο σχεδόν καμιά δεν μιλά ανοιχτά αποφάσισε να θίξει με ένα άρθρο της στον Guardian η Victoria Coren Mitchell και βρήκε στόχο από τις πρώτες κιόλας αράδες. 

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, αλλά απολύτως σοβαρά, η αρθρογράφος θίγει ένα ζήτημα των καιρών μας, ένα ζήτημα που αφορά τόσο το γυναικείο σώμα, όσο και τη βιομηχανία της διαφήμισης, τόσο αυτό που αγοράζουμε και είναι ένα χρηστικό αξεσουάρ, αλλά ταυτόχρονα και ένα εργαλείο αυτοπεποίθησης, όσο και - για πολλές - μια ευχή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο άρθρο της η Mitchell, ρίχνοντας μία καλή ματιά σε έρευνες και στατιστικές οι αριθμοί και εδώ λένε την αλήθεια: παραπάνω από το 30% των γυναικών έχει στο συρτάρι της σουτιέν, άπειρα σουτιέν, τα οποία δεν φορά ποτέ, παρά μόνο ένα δύο. Δηλαδή, αυτά που πραγματικά βολεύουν και δεν ενοχλούν, ενώ όλα τα υπόλοιπα, κάποτε πανάκριβα, περίτεχνα φτιαγμένα και κυρίως φτιαγμένα για πολλά υποσχόμενες νύχτες και μέρες με υπογραμμισμένη αυτοπεποίθηση, απλώς δεν κάνουν.  

Ακόμη χειρότερα; Ακριβώς ένα 50% των γυναικών δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ το περιεχόμενο αυτού του συρταριού, του ξέχειλου -ναι - από σουτιέν. Οι περισσότερες δε, ομολογούν ότι προχώρησαν στην αγορά τους ή ύστερα από κάποια διαφήμιση που τις ενέπνευσε αυτό που έβλεπαν, είτε επειδή το είδαν σε μία βιτρίνα, τους φάνηκε εξαιρετική επιλογή, αλλά τελικά δεν μπόρεσαν να το φορέσουν ποτέ. 

Με το ίδιο χιουμοριστικό ύφος, αλλά απολύτως σοβαρά, η αρθρογράφος εξηγεί ότι η τάση αυτή λέει πολλά για τον τρόπο που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν το σώμα τους: ενώ η βιομηχανία της διαφήμισης "επιτίθεται" με όλα αυτά τα αψεγάδιαστα κορμιά και τα τέλεια στήθη, καλώς ή κακώς η καθημερινότητα και εδώ κάνει το θαύμα της. Έξω, στον κανονικό κόσμο, οι γυναίκες με ρεαλιστικές προδιαγραφές έχουν να αντιμετωπίσουν μικρά ή μεγάλα στήθη, ιδρώτα, κάποτε και περιττά κιλά, ή κιλά που λείπουν από τα σωστά σημεία. Επίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν απαιτητική καθημερινότητα που δεν υποφέρεται με κόπιτσες, μπανέλες και τιράντες να κόβουν την ανάσα, οπότε τι μένει; 

Η παλιά καλή συνταγή του άσπρου - μαύρου - μπεζ, με λίγα λάστιχα, αν γίνεται και χωρίς ραφές και ει δυνατόν βαμβακερό, μοιάζει η μόνη λύση. Τα υπόλοιπα - λουλουδάτα, λίκρα, γεμάτα μικρά κοσμήματα ή εκκεντρικές παρεμβάσεις της εκάστοτε φίρμας είναι πάρα πολύ όμορφα, όμως, το υλικό τους απλώς δεν κάνει για ζωές που κάνουν πολλά. Το να έχεις παιδιά, μια απαιτητική δουλειά, δουλειές στο σπίτι, πολλά να κάνεις μέσα στη μέρα, δεν σημαίνει ότι δεν θες να είσαι σέξι, γράφει η αρθρογράφος. Σημαίνει ότι θες, αλλά πρέπει να το κάνεις με άλλα υλικά, πιο φιλικά στο δέρμα, στην ιδιοσυγκρασία, στις απαιτήσεις της ζωής σου. 

Κινδυνεύει από όλα αυτά η αγορά σέξι εσωρούχων; Όχι, γράφει η Mitchell. Πάντα θα θέλουμε να αγοράζουμε όμορφα εσώρουχα, ακόμη κι αν είναι να τα φορέσουμε μόνο μία φορά. Ή καμία. Δεν αγοράζουμε το αντικείμενο, αλλά το όνειρο μας, γράφει. Γιατί κάποτε ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικές, όσες υποστηρίζουν ότι δεν δίνουν σημασία σε όλα αυτά, έχουν φανταστεί ότι άντεξαν - περισσότερο από μία ώρα - μέσα σ' ένα υπέροχο σετ εσώρουχα, που όμως γλιστρούσαν ή γρατζουνούσαν ή απλώς δεν μας έκαναν να νιώθουμε άνετα. 

Δεν αγοράζουμε το σουτιέν, λέει η Mitchell, αγοράζουμε την ευχή, την ευχή μιας ζωής, όπως αυτές που υπόσχονται οι διαφημίσεις. Αλλά η ζωή είναι ζωή κανονική και "στο συρτάρι μου έχω γύρω στα 30-40 σουτιέν, από τα οποία φοράω μόνο δύο. Κι από τότε που έγινα μητέρα και αυτά δεν μου κάνουν ακριβώς".

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Κορίτσια εγώ την έχω καταβρεί με αυτά τα γιαγιαδίστικα φανελάκια σουτιέν, σαν αθλητικά, χωρίς σίδερα που τα βρίσκεις καμιά φορά ακόμα και στις λαϊκές ή στα σουπερμάρκετ. Τα αγοράζω και σε νούμερο λαρτζ-έξτρα λαρτζ να μη με κόβουν με την καμία και έχω βρει την υγειά μου. Ειδικά όταν δουλεύω πολλές ώρες και βράδυα. Πριν τα ανακαλύψω και φορούσα τα πιο συνηθισμένα, τα άνοιγα από πίσω σε κάποια φάση (όπως και το κουμπί του παντελονιού) και άμα ερχόταν κανένας συνάδερφος στο γραφείο όλο σκεφτόμουνα αν φαίνεται ότι δεν είναι κλειστό το σουτιέν. (Εννοείται ότι μόλις μπαίνω σπίτι το σουτιέν εκσφενδονίζεται με αστραπιαία ταχύτητα στο τραπεζάκι που βρίσκεται κοντύτερα στην είσοδο, δεν το αντέχω ούτε να πάω μέχρι το υπνοδωμάτιο).
Κάπως θα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και η βιομηχανία των μαγιό μπικίνι ώστε οι πελάτισσες να μπορούν να αγοράσουν το μικρότερο/μεγαλύτερο νούμερο στο κάτω ή το πάνω μέρος του μπικίνι, ανάλογα με τις διαστάσεις τους. Το ότι κάποια γυναίκα έχει μεγάλο στήθος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και φαρδιά περιφέρεια γοφών (και αντιστρόφως). Πόσοι αιώνες πρέπει να περάσουν μέχρι να το καταλάβουν αυτό;
αυτό ακριβώς! και ένα άλλο, τα μικρά σουτιέν είναι σε όλα τα σχέδια και χρώματα, ενώ τα μεγαλύτερα ειναι άσπρα-μαύρα-μπεζ με φαρδιές τιράντες και άσχημες δαντέλες, λες και το στήθος μεγαλώνει με την ηλικία, άρα άμα είναι μεγάλο, είσαι μεγάλη, άρα δε χρειάζεται να είναι ωραίο