Η αθέατη πλευρά της περιόδου

Η αθέατη πλευρά της περιόδου Facebook Twitter
Πράγματι όσες νιώθουν πολύ άνετα θα μιλήσουν με μια κολλητή για την ροή, την συχνότητα και τους πόνους της εμμήνου ρύσεως, αλλά ως εκεί.
8

 

Όσο άνετες και απελευθερωμένες και αν νιώθουν οι γυναίκες, η αλήθεια είναι πως ορισμένα θέματα αποφεύγουν να τα συζητήσουν με την μητέρα ή τις φίλες τους, ακόμα και τον γυναικολόγο τους. Οι σεξουαλικής φύσεως συζητήσεις είναι πιο απενοχοποιημένες, ίσως επειδή το σεξ είναι πλέον παντού και κανείς δεν μπορεί να του κρυφτεί, αλλά τα ζητήματα που άπτονται του γυναικείου κύκλου εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού. Οι άνδρες δεν θέλουν να γνωρίζουν και εμείς ή τα αποσιωπούμε ή τα αναφέρουμε μόνο ακροθιγώς, κι αυτό όταν επηρεάζει την σεξουαλική και την συντροφική μας ζωή, δηλαδή όταν δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κολπικό σεξ με τον σύντροφο μας.

Θα περίμενε κανείς τις πιο "αηδιαστικές" λεπτομέρειες να τις συζητάμε τουλάχιστον μεταξύ μας. Πράγματι όσες νιώθουν πολύ άνετα θα μιλήσουν με μια κολλητή για την ροή, την συχνότητα και τους πόνους της εμμήνου ρύσεως, αλλά ως εκεί. Υπάρχει ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες, οι οποίες προτιμούν να υποφέρουν σιωπηλά, χωρίς να το αναφέρουν σε κανέναν και μη γνωρίζοντας το γιατί: οι αλλαγές στις επισκέψεις στην τουαλέτα. 

Καλά καταλάβατε, δεν θα μιλήσουμε για την ούρηση και αν το παρόν άρθρο διαβάζεται από λιγόψυχους ή άνδρες (ζητώ συγγνώμη από το αγαπημένο μου φύλο αλλά σε ότι αφορά τις σωματικές λειτουργίες συχνά αυτές οι δύο ομάδες ταυτίζονται) καλό θα ήταν να κλικάρετε κάτι άλλο στην σελίδα μας.

Η ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία είναι πως όσες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό στην περίοδο τους και αγχώνονται για το αν θα πρέπει να επισκεφθούν την τουαλέτα σε δημόσιο χώρο ή στο σπίτι του συντρόφου τους (και δεν ξέρω τι από τα δύο προκαλεί μεγαλύτερο στρες), επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση τους.

Αρκετές γυναίκες παρατηρούν λοιπόν αλλαγές στην συχνότητα και την ποιότητα των κενώσεων κατά την διάρκεια της περιόδου τους και αυτό συμβαίνει γιατί τα έντερα τους κινούνται περισσότερο λόγω των προσταγλανδινών. Οι προσταγλανδίνες είναι ορμόνες που προκαλούν σπασμούς στην μήτρα και σε αυτές οφείλονται οι αγαπημένες μας κράμπες, αλλά δεν περιορίζουν την δράση τους στο αναπαραγωγικό μας σύστημα. Σε κάποιες γυναίκες προκαλούν σπασμούς και στα έντερα, με την συνέπεια που όλοι φαντάζεστε. Ο λόγος είναι πως οι προσταγλανδίνες επηρεάζουν τους λείους μύες, και μαντέψτε τι τύπου μυς είναι το έντερο μας.

Ένα άλλο αίτιο των αυξημένων κενώσεων είναι η μείωση των επιπέδων προγεστερόνης στον οργανισμό. Όσες έχουν υπάρξει έγκυες είμαι βέβαιη πως θυμούνται πολύ καλά τις συνέπειες της αυξημένης προγεστερόνης, ήτοι την δυσκοιλιότητα. Κατά την εγκυμοσύνη τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται κατακόρυφα και αρκετές έγκυοι δυσκολεύονται πολύ με τις επισκέψεις στην τουαλέτα. Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για να κατανοήσετε τι σημαίνει η πτώση της κατά τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. 

Η ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία είναι πως όσες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό στην περίοδο τους και αγχώνονται για το αν θα πρέπει να επισκεφθούν την τουαλέτα σε δημόσιο χώρο ή στο σπίτι του συντρόφου τους (και δεν ξέρω τι από τα δύο προκαλεί μεγαλύτερο στρες), επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση τους. Το γαστρεντερικό μας σύστημα διαθέτει περισσότερους νευρώνες απ' ότι ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, κι όταν βιώνουμε αγχώδεις καταστάσεις απλά λειτουργεί με τέρμα τις μηχανές. 

Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι σοκολάτες και τα τηγανητά που συνήθως καταναλώνουμε βουλιμικά τις ημέρες εκείνες. Εξοβελίζοντας από την διατροφή μας τις φυτικές ίνες και τα φρούτα και αντικαθιστώντας τα από απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα ταράζουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα, εντείνοντας το πιο ανεπιθύμητο σύμπτωμα της περιόδου, την διάρροια.

Λύση μπορεί να μην υπάρχει, πέραν του να φροντίζουμε ακόμα περισσότερο την διατροφή μας στην διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και να προσπαθούμε να μείνουμε χαλαρές - ναι, σας βλέπω να γελάτε τώρα με αυτό που είπα όμως όφειλα να το πω - αλλά τουλάχιστον ίσως να νιώσουμε λίγο πιο άνετες να συζητήσουμε τις πτυχές των σωματικών μας λειτουργιών που συχνά κρύβουμε κι από τους ίδιους τους εαυτούς μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 19.5.2016

Υγεία & Σώμα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT